Шипшина для схуднення: як заварювати і пити, рецепти

У ягодах шипшини міститься цілий вітамінно-мінеральний запас, але корисний шипшина людям, що мріють схуднути? Розповімо у статті про те, як з допомогою кислуватих плодів можна не тільки оздоровити організм, але і істотно знизити вагу.

Корисні властивості шипшини

Рослина вважається корисним для організму за рахунок вмісту в ньому аскорбінової кислоти – вітаміну С. Збирають ягоди пізньої осені. Необхідно встигнути до перших морозів, щоб рослина не втратив своїх цілющих властивостей.

У складі шипшини є вітаміни А, С, К, Р, В, Е. Крім цього – цукор, лимонна і яблучна кислота, пектини і безліч мінеральних речовин. Ягода рослини за складом має перевагу навіть перед лимоном.

Корисні властивості шипшини закладені в його складових компонентах.

Вітаміни групи В:

  • оптимізація роботи серцево-судинної, нервової і травної системи;
  • стимуляція роботи ендокринної системи, сприяє зміцненню нігтьових пластин, волосся, шкіри, зубів.

Вітаміни групи Р, сприяють утворенню флавоноїдів – рослинних речовин. Об’єднуючись з аскорбіновою кислотою, вони зміцнюють стінки судин і стимулюють кислотно-відновні процеси. Флавоноїди застосовують для оздоровлення нирок, печінки, усунення гіпертонічної хвороби, зниження ризику захворювання атеросклерозом.

Вітамін Е, що служить допоміжним елементом для репродуктивної функції та відновлення захисних властивостей організму.

Вітамін До, стимулює обмінні процеси кісткової і сполучної тканини. Покращує роботу нирок і кровоносної системи. Вітамін К сприяє організму в засвоєнні вітаміну D і кальцію.

Вітамін А – бета-каротин, який покращує опірність організму до виникнення різних захворювань. Надає благотворний вплив на роботу органів зору.

Водорозчинна клітковина, пектини, що входять до складу ягід шипшини, сприяють стимуляції роботи ШКТ і очищенню організму від токсинів і шкідливих речовин.

Таніни – рослинні речовини. Сприяють утворенню захисної плівки на слизовій і шкірі допомогою часткового згортання білків.

Шипшина застосовується в лікувальних цілях:

  • протизапальну дію;
  • сечогінний ефект;
  • жовчогінну дію;
  • зменшення ризику виникнення тромбозів;
  • зниження рівня холестерину;
  • стабілізація роботи травної системи;
  • перешкоджання виникненню атеросклерозу;
  • поліпшення згортання крові;
  • підвищення імунітету.

Допомагає шипшина схуднути: вплив на організм

Шипшина не є рослиною для схуднення, скоріше це стимулятор дієтичного процесу. Повні люди страждають надмірним збільшенням маси тіла не тільки від переїдання. Повнота частіше пов’язана з неправильним обміном речовин, порушенням роботи травної системи, закупоркою кишечника.

Шипшина допомагає організму впоратися з цими проблемами. Людині, яка бажає позбутися від зайвих кілограмів, не потрібно дотримуватися жорсткого режиму харчування, пити всілякі пігулки і Бади для схуднення.

Читайте також:  Жуйка для схуднення: склад, застосування, недоліки, побічні дії

Любителі гострого і солоненького часто страждають надмірною вагою, що пов’язано з затримкою рідини в організмі. Наявність у складі шипшини калію дозволить відновити водно-сольовий баланс, зняти набряки та активізувати роботу видільної системи.

Повні люди після зниження маси тіла починають боротьбу з целюлітом. Шипшина послужить профілактичним засобом для усунення «апельсинової кірки».

Основа будь-якої дієти – це очищення. Шипшина надає неоціненну користь у звільненні організму від шлаків, токсинів, солей і шкідливих елементів.

Ягоди шипшини вживають в свіжому, засушеному вигляді або готують напої: чай, сироп, сік, відвар, настій. Щоб схуднути в короткі терміни, необхідно правильно заварювати рослина.

Як заварювати і пити шипшину для схуднення, рецепти

Якщо пити напої з шипшини протягом місяця, не сідаючи на дієту, можна позбутися від 2-3 зайвих кілограмів. При правильному співвідношенні з іншими продуктами результати не змусять себе чекати.

Заварювати можна пелюстки шипшини, ягоди в сухому і свіжому вигляді, або асорті. Фітотерапія передбачає тривале вживання напою. Програму по зниженню ваги краще розробити разом з дієтологом на підставі стану здоров’я пацієнта.

Приготуємо напої для схуднення.

Відвар із шипшини

Заливаємо 3 ст. л. ягід окропом в обсязі 1,5 літра, і ставимо на слабкий вогонь. Отриманий відвар остуджуємо і знову прокип’ятимо. Повторне підігрівання найкраще робити на водяній бані протягом 30 хвилин. Наполягаємо пару годин.

Настій з шипшини

Нам знадобиться 3 ст. л. ягід. Плоди відправляємо в термос і заливаємо окропом. Час настоювання – 12 годин. Отриманий напій необхідно вжити протягом доби.

Настої і відвари краще готувати на один день застосування. Вживати по 100 мл за 10 хвилин до їди.

Приготуємо жиросжигающие чай.

Чай з м’ятою і сінної

Плоди (2 ст. л.) шипшини подрібнюємо, додаємо по 1 ст. л. листя м’яти і трави сени. Заливаємо інгредієнти окропом в обсязі одного літра. Дамо настоятися на ніч. З ранку вживаємо чай у теплому вигляді по 200 мл перед початком трапези. За рахунок тонізуючого ефекту, напій додає сил та енергії, прискорює процеси метаболізму. Сенна, що входить в склад чаю, має проносну властивість.

Чай з імбиром і родзинками

На одну столову ложку подрібненого шипшини нам знадобиться жменька родзинок і нарізаний смужками корінь імбиру. Заливаємо рослини літром окропу й наполягаємо не більше двох годин. Вживають також перед їжею. Якщо чай охолов, його підігрівають, але не кип’ятять!

Читайте також:  Ефірні масла для схуднення: обгортання, ванни, скраби і масаж

Чай з імбиром і медом

Невеликий шматочок імбирного корінця заллємо літром окропу. Відправляємо в термос 2 ст. л. ягід шипшини, заваримо окропом. Залишаємо настоятися 5-6 годин. Потім об’єднуємо напої, і додамо 2 ст. л. меду. П’ємо теплий чай і худнемо.

Чай з сорбітом

В емальовану каструлю засипемо 2 ст. л. плодів шипшини і додамо 1,5 літра холодної води. Доведемо вміст до кипіння, і продовжуємо варити на слабкому вогні ще 15 хвилин. Остуджуємо чай до 40С і засипаємо в нього пару ложок сорбіту.

П’ємо за схемою. Спочатку випиваємо половину напою. Лягаємо на ліжко, підклавши під печінку теплу грілку. Через 20 хвилин піднімаємося і допиваємо чай. Напій сприяє очищенню печінки і швидкісного схудненню.

Сироп шипшини для схуднення

Солодкий напій виступає стимулятором до зменшення маси тіла. В аптеках великий асортимент сиропів з шипшини. Краще вибрати «Холосас». У складі продукту є елементи, що відповідають за виведення жовчі з організму.

Приймаючи «Холосас», в першу чергу очищаємо ШКТ і печінка. Це важливий момент для людей, бажаючих схуднути. Поступово відбувається очищення всього організму.

«Холосас», як і інші різновиди сиропу, має тонізуючу, антибактеріальною і противірусною дією. Напій не можна вважати жиросжигающие препаратом. Зниження ваги можливо шляхом вживання сиропу у співвідношенні зі здоровим способом життя. Якщо бажає схуднути їсть все підряд, запиваючи шипшиною, ніяких результатів не буде.

У чистому вигляді застосовувати «Холосас» не варто. Приготуємо домашній сироп для активізації процесів зниження ваги. Нам знадобляться такі інгредієнти:

  • білий родзинки, нормалізує рівень глюкози в крові – 200 грамів;
  • трава сенна, що володіє м’яким проносним дією – 200 грамів;
  • сироп «Холосас» – жовчогінний препарат, що рятує організм від зайвої жовчі, каміння, а також стабілізує систему травлення та метаболічні процеси – 300 мл

Спочатку заварюємо сенну і родзинки окремо. Кожен інгредієнт пропарюють одним літром окропу. Протягом години наполягаємо і об’єднуємо напої. Додамо «Холосас» і ретельно перемішати.

Вживаємо сироп один раз в день по 100 мл за дві години до сну, але не більше десяти днів. За цей час організм повністю очиститься. Повторюємо курс тільки через півроку.

Дієта на шипшині

Дієтичний раціон харчування на основі шипшини не відрізняється особливою різноманітністю, але з голоду ніхто не помре. Меню розраховане на десять днів. Щодня будемо їсти один з дозволених продуктів, поєднуючи з напоями:

  • День перший. Дозволено з’їсти пару-трійку зварених круто яєць без солі і спецій. Запиваємо відваром шипшини.
  • День другий. Приготуємо курочку на пару без додавання олії та жиру. Підсолювати можна, але зовсім трохи. В цей день потрібно пити багато рідини. Крім відвару, п’ємо чисту воду.
  • День третій. Їмо сир низької жирності. Допускається випити несолодкий кави без добавок.
  • День четвертий. Готуємо морську рибу на пару, злегка присмачивши спеціями і сіллю. Запиваємо шипшиною.
  • День п’ятий. Зробимо салат. Дозволяється використовувати будь-які овочі в необмеженій кількості. А ось рослинного масла – всього одна столова ложка. Протягом дня п’ємо багато рідини.
  • День шостий. Їмо твердий сир низької жирності, запиваючи зеленим чаєм.
  • День сьомий. Цілий день вживаємо різні фрукти на свій смак без обмежень.
  • День восьмий. Відваримо м’ясо молодого теляти. Напій з шипшини замість чаю.
  • День дев’ятий. Розвантажуємося після м’яса – п’ємо кефір низької жирності цілий день. Докладніше про те, як правильно «розвантажуватися» на кефірі читайте тут.
  • День десятий. Проводимо очищення організму. Протягом дня вживаємо тільки відвар шипшини.
Читайте також:  Ефективні недорогі таблетки для схуднення в аптеці: відгуки

У результаті втрата ваги складе від 5 до 12 кг в середньому. Повторити дієту можна через три тижні.

Не забувайте про вихід з дієти. Робіть це поступово. Не переїдайте!

Протипоказання

Шипшина не є зовсім нешкідливим. Плоди рослини вважаються сильним алергеном із-за присутності вітаміну С у великій кількості.

Людям, страждаючим гастритом, виразкою, підвищеною кислотністю шлунка, хворобою дванадцятипалої кишки, напій небажаний до вживання. У пацієнтів спостерігається нудота, блювання, печія. Дозволяється випивати трохи відвару, попередньо отримавши консультацію лікаря.

Гінекологи не рекомендують зловживати поїданням м’якоті плодів вагітним жінкам, щоб не спровокувати викидень.

Протипоказаний шипшина пацієнтам з серйозними захворюваннями серцево-судинної системи. Знаходиться в складі вітамін К сприяє збільшенню згортання крові. Вживання напою може викликати у хворого запаморочення, втома і привести до стану непритомності.

Рослина містить велику кількість цукру. Хворим на цукровий діабет пити шипшину потрібно з обережністю у малих дозах.

Володіючи жовчогінну дію, рослина може посприяти виведенню потрібної жовчі, в результаті чого постраждає печінку.

Міститься в шипшині кислота роз’їдає емаль зубів. Рекомендується прополоскати ротову порожнину після кожного прийому.

Все, що корисно – може стати шкідливим, якщо не дотримуватися правил. Дієтологи радять спочатку пройти обстеження, щоб фахівець зміг виявити проблеми в організмі і розробити індивідуальну програму схуднення.