Дієта стіл 5 рецепти страв: смачні рецепти для п’ятого столу

Лікувальна дієта Стіл №5» — один з ефективних способів зміцнення здоров’я, коли є проблеми з печінкою, жовчним міхуром. Дотримуватися такої дієти можна протягом 1,5-2 років, оскільки вона абсолютно нешкідлива, а страви, що складаються в меню — корисні і смачні.

При даному способі харчування дозволяється використовувати такі продукти, як м’ясо і рибу нежирних сортів, молочні вироби, різні овочі, макарони, фрукти з низькою кислотністю, а також крупи, яйця, мед, варення, сухофрукти, печиво, черствий хліб. З напоїв рекомендовані натуральні соки, компоти, чаї з шипшини, чай з молоком.

Категорично не можна включати в раціон харчування: смажену і холодну їжу, здобні вироби, печене з кремом, гострі і гіркі продукти, цукор, жирні сорти м’яса і риби, бобові, гриби, консервовані вироби, морозиво, шоколад, а також свіжий хліб, копченості, маринади. З напоїв виключаються газовані, кава, какао, алкоголь. Читати детальніше про дієту тут — http://only-diet.ru/dieta-stol-5-chto-mozhno-a-chto-nelzya/

Корисні і смачні рецепти при дієті Стіл №5

Сирна запіканка

  • Сир — 250 г
  • Яйця — пара штук
  • Яблука — пара штук
  • Крупа манна — дві столові ложки
  • Цукор — дві столові ложки
  • Вершкове масло — одна столова ложка
  • Сметана — 3-4 ст. л.
  • Молоко — півчашки
  • Трохи солі
  1. Сир з’єднують з цукром, додають молоко, масу добре перемішують.
  2. Суміш збагачують манною крупою, розбивають яйця, в кінці додають сіль і знову перемішують.
  3. З яблук видаляють шкірку, серцевину з кісточками.
  4. У сирну масу додають протерті яблука і доводять до однорідної консистенції.
  5. Через півгодини отриману суміш викладають на лист, попередньо змащений маслом.
  6. Зверху сирну масу змащують сметаною і відправляють в гарячу духовку. Запікають при 180 градусах протягом години.

Яловичі биточки з кабачками

  • Яловичий фарш з хлібом — 120 г
  • Вершкове масло для фаршу — 5 г
  • Топлене масло — 3 г
  • Кабачки — 200 г
  • Твердий сир — 5 г
  • Сметана — 80 г
  • Масло вершкове — 5г
  1. З фаршу формують биточки, готують їх в сотейнику, змащеному олією, протягом 20 хвилин.
  2. Очищені від шкірки кабачки нарізають кружечками, видаляють серцевину, варять у злегка підсоленій воді.
  3. На деко, змащене маслом, викладають кабачки, кожен з них поміщають по биточку, зверху поливають сметаною і посипають тертим сиром. Деко з кабачками відправляють в духовку.
Читайте також:  Куряча грудка: 8 рецептів дієтичних з фото

Печиво з вівсянки

  • Вівсяна крупа — 500 г
  • Яйця — пара штук
  • Вершкове масло — 100 г
  • Сметана — 300 г
  • Цукор — одна чашка
  • Трохи солі
  1. Вівсяні пластівці підсушують в духовці, подрібнюють в порошок, після чого з’єднують з іншими продуктами, перемішують, отримують тісто.
  2. Деко змащують маслом і викладають на нього прибиті кульки з тіста, випікають при помірному вогні.
  3. Через 15-20 хвилин печиво дістають з духовки.

Риба запечена з овочами

  • Нежирна риба (філе) — два невеликих шматка
  • Морква, кабачок — по одному овочу
  • Половина цибулини
  • Масло вершкове — 20 г
  • Трохи солі
  1. Очищені моркву, цибулю нарізають кружечками, а кабачок подрібнюють за допомогою терки.
  2. На змащене маслом деко викладають шарами цибулю, рибне філе, морква, кабачки, сіль.
  3. Масу відправляють в гарячу духовку і запікають 40 хвилин при температурі 150 градусів.

Запіканка — гарбуз з вермішеллю

  • Гарбуз протерта — 1 чашка
  • Вермішель — 200 г
  • Молоко — півсклянки
  • Яйця — одна штука
  • Сметана — пара столових ложок
  • Цукор — пара столових ложок
  • Вершкове масло — одна столова ложка
  • Трохи солі
  1. Терту гарбуз солять, додають до нього цукор і тушкують, не доводячи до повної готовності.
  2. Окремо варять вермішель до підлозі готовності, проціджують, додають до нього молоко, масло і залишають в стороні на півгодини.
  3. Тушкований гарбуз з’єднують з вермішеллю, розбивають яйце, все перемішують.
  4. Отриману суміш викладають на деко і запікають при середньому вогні 20 хвилин.
  5. Після закінчення зазначеного часу запіканку подають на стіл, зверху поливають сметаною.

Окрошка овочева

  • Морква — 50 г
  • Огірки свіжі — 200 г
  • Картопля — 150 г
  • Ріпа — 60 г
  • Зелена цибуля — 80 г
  • Яйця — одна штука
  • Сметана — 50 г
  • Цукор — 10 г
  • Квас — 500 г
  • Трохи солі
  1. Моркву, картоплю, ріпу окремо один від одного варять, охолоджують, обчищають від шкірки.
  2. У огірків видаляють шкірку.
  3. Всі овочі нарізають кубиками і з’єднують один з одним.
  4. Варять яйце, подрібнюють і додають до нього дрібно нарізану цибулю, сметану, цукор, сіль, квас та інші овочі.
  5. Масу перемішують, зверху прикрашають зеленню.
Читайте також:  дієтичні Супи - рецепти для схуднення

Пісний борщ

  • Картопля — один коренеплід
  • Морква — одна штука
  • Буряк — половина
  • Капуста — 300 г
  • Масло рослинне — 50 г
  • Лавровий лист — 2-3 штуки
  • Сметана — одна столова ложка
  • Зелень — 20 г
  • Одна невелика цибулина
  • Трохи солі
  1. Цибулю нарізають і тушкують разом з протертою морквою.
  2. Через 5 хвилин додають подрібнену капусту і продовжують тушкувати пару хвилин, після чого вливають трохи кип’яченої води.
  3. Через 10 хвилин в обід опускають лаврове листя, нарізану кубиками картоплю, додають гарячої води.
  4. Борщ варять 30 хвилин, потім додають протерту буряк і залишають на вогні ще 10 хвилин.
  5. В кінці обід прикрашають дрібно нарізаною зеленню і подають на стіл із сметаною.

І на десертик… рецепт сирних кексів

Дотримуватися даної дієти нескладно, оскільки кожен день можна готувати прості, смачні і корисні страви з улюблених продуктів.