Які фрукти можна їсти при схудненні: вибір фруктів, меню дієти

Фрукти є джерелом поживних речовин, необхідних для нормальної життєдіяльності організму, а також і клітковини. Саме вона уповільнює процес травлення, очищає кишечник від токсинів, виводить зайву воду і залишки їжі. Так, вибираючи правильні плоди, ви будете худнути, причому насичуючи організм необхідними вітамінами та елементами.

Які фрукти включають в дієтичний раціон?

Схуднути можна ні на кожному фрукті, так як вони розрізняються за вмістом вітамінів, корисних речовин, фруктози. Вони володіють різною калорійністю і глікемічним показником.

Для дієти підходять низькокалорійні продукти з низьким глікемічним показником. Чим нижче остання характеристика, тим менше у плодах міститься легкозасвоюваних вуглеводів.

Для дієти найбільш цінними фруктами вважаються:

  • Представники цитрусового сімейства — апельсини, мандарини, лимони, лайми, але особливо серед них корисні грейпфрути, які знижують тягу до солодкого. Цитруси мають низьку калорійність і глікемічний показник, благотворно впливають на обмін речовин, підсилюють імунітет. Апельсини корисні для травлення, так як містять велику кількість харчових волокон.

Але цитруси погано впливають на зубну емаль, протипоказані вони при гастриті, панкреатиті, виразці.

  • Яблука. Це гіпоалергенний продукт, однак, алергікам все ж з обережністю треба вживати яблука червоного і оранжевого відтінку. Їх часто включають в різні дієти або влаштовують яблучні розвантажувальні дні. Плоди багаті на залізо, пектином, але в свіжому вигляді вони посилюють апетит, тому їх краще вживати в запеченому вигляді або обробити парою. Деяких людей хвилює питання, якого кольору плоди вибрати. Калорійність яблук залежить не тільки від сорту, але і від фарбування. Червоні яблука більш калорійні, ніж зелені плоди. Тому для дієтичного харчування варто зупинити свій вибір на яблуках зеленого кольору.

При їх вживанні, щоб уникнути негативних наслідків на зубну емаль, рекомендують споліскувати рот водою. Яблука протипоказані людям з виразку і гастрит. Діабетикам обов’язково слід порадитися зі своїм лікарем.

  • Ананас. У його м’якоті міститься фермент бромелайн, що розщеплює білок. Він надає комплексний вплив на організм — покращує роботу кишечника, кровоносної та імунної системи, впливає на метаболізм. Добре себе зарекомендував ананас при боротьбі із зайвими кілограмами, викликаними низькою виробленням ферменту пепсину. Однак він не здатний надати великого впливу на розщеплення жирових клітин.

Протипоказаний ананас людям з хворобами шлунково-кишкового тракту, а також вагітним жінкам у першому триместрі.

  • Ківі — екзотичний низькокалорійний фрукт. Він багатий клітковиною, вітаміном C, K і E, прискорює роботу метаболізму. Рослинні волокна дають надовго відчуття насичення і очищають травну систему від шкідливих речовин.

Ківі заборонено їсти при діареї або підвищеної кислотності шлунка.

  • Манго. Воно хоч і належить до висококалорійних продуктів, має низький глікемічний показник. В його раціон включають, так як в ньому є речовини, які посилюють синтез гормону лептину, який регулює енергетичний обмін і має анорексигенным дією, тобто зменшує апетит.
Читайте також:  Фруктоза при схудненні: користь чи шкода, заміна цукру, протипоказання

Також у дієтичному меню є місце і таким плодам, як груша, гранат, слива, персик, нектарин, абрикос, помело.

Оскільки більша частина волокон міститься в шкірці, то такі фрукти, як яблука, груші, нектарини і абрикоси обов’язково їдять з шкіркою.

Від яких фруктів варто відмовитися при схудненні?

З раціону слід усунути або обмежити вживання фруктів з великим вмістом фруктози і крохмалю, високою калорійністю:

  • Виноград — лідер за вмістом вуглеводів, до того ж може викликати бродіння в кишечнику, отже, порушувати роботу травної системи.
  • Кавун багатий легкозасвоюваними вуглеводами і містить багато води, що може порушити водно-сольовий обмін в організмі, підвищує апетит.
  • Хурма, незважаючи на цінний склад продукту, вона має схильність уповільнювати обмін речовин, що тільки сприяє набору зайвої ваги.
  • Сухофрукти — у порівнянні з фруктами це калорійні продукти. Якщо порівнювати калорійність свіжого абрикоса і сушеного — кураги, виходить, що калорійність збільшується в геометричній прогресії. У 100 г абрикос всього 44 ккал, а в 100 г кураги вже 215 ккал.

А от щодо бананів і авокадо дієтологи не прийшли до однієї думки. Деякі фахівці все ж пропонують включати банан в раціон, незважаючи на високу калорійність і глікемічний показник, так як всього один плід може замінити повноцінний прийом їжі. Але краще його з’їдати на сніданок, щоб вся енергія витратилась протягом дня.

Авокадо також належить до висококалорійних продуктів, але зате багата ненасиченими жирними кислотами і карнітином. Останнє з’єднання являє собою вітаміноподібна речовина, що підсилює перетворення жирних кислот в енергію, тим самим не даючи їм відкладатися в запас.

Фруктова дієта для схуднення

Існує кілька різновидів фруктових дієт:

1. Монодієти — це коли в раціоні присутня тільки один фрукт. Максимальна її тривалість – 1 день. Розвантажувальний день влаштовують 1 раз в тиждень. Для нього необхідно придбати 2 кг обраного фрукта і розділити їх на 4-5 прийому. Найбільш популярні розвантажувальні дні:

  • яблучна;
  • апельсинова;
  • ананасова;
  • грейпфрутова.
Читайте також:  Можна пити чорний чай при схудненні: користь і рецепти

2. Змішані дієти, коли в раціоні присутні різні фрукти.

3. Комплексна дієта — до плодів додають інші продукти. Вона найбільш щадна з усіх, так як туди включені білкові і вуглеводні продукти, тобто раціон найбільш збалансований.

Змішана фруктова дієта на 7 днів

Фахівці рекомендують дотримуватися змішаної дієти в середньому 7 днів, далі може виникнути «білкове» голодування. В залежності від самопочуття людини, її тривалість можна скорегувати — зменшити або, навпаки, збільшити.

Необхідно дотримувати питний режим, випиваючи близько 2,5 л рідини. Перевагу віддають свіжовижатих соків, відварів і чистій воді.

Для дієти використовують різні фрукти у свіжому вигляді або готують салати. Приблизне меню, якого дотримуються тиждень:

  1. У перший ранковий прийом краще з’їсти банан, так як він дає насичення на досить довгий час.
  2. На другий сніданок досить перекусити яблуками або грушами.
  3. В обід перевагу краще віддати цитрусам.
  4. На полуденок досить з’їсти ківі або грушу.
  5. На вечерю – ананас.

Якщо перед сном з’явився голод, то дозволено з’їсти жменю ягід смородини, чорниці або перекусити яблуком. На обід і вечерю можна приготувати фруктовий салат.

Рецепти фруктових салатів для схуднення

На фруктовій дієті варто звернути увагу на такі салати:

Рецепт №1

  1. Беруть 2 апельсина великого розміру, 2 стиглих ківі, 1 банан, гранатові зерна половинки плоду, свіжу м’яту.
  2. Фрукти ретельно миють і очищають. Апельсини нарізають скибочками, решта фрукти – тонкими кружечками.
  3. Все перемішують, перекладають на тарілку, посипають зернами граната і прикрашають листочками м’яти.

Рецепт №2

  1. Грейпфрут, ананас, м’ятні листочки промивають.
  2. Фрукти очищають від шкірки, краще це робити гострим ножем, щоб сік не витік.
  3. Нарізають шматочками і перемішують.
  4. М’ятні листочки можна розтерти з чайною ложкою цукру і додати в салат.

Рецепт №3

  1. Беруть 2 яблука або груші, 10 стиглих слив і м’якоть половинки невеликої дині.
  2. Яблука (груші) очищають від шкірки, видаляють насіння. Нарізують їх невеликими кубиками.
  3. Сливи, видаливши кісточку, шаткують соломкою.
  4. М’якоть дині також нарізають кубиками невеликого розміру. Всі підготовлені продукти перекладають в миску і перемішують.
  5. При бажанні в салат додають натуральний йогурт.
Читайте також:  Сухофрукти при схудненні: які і в якій кількості можна їсти?

На сніданок ви також можете приготувати фруктовий салат з відео:

Обмеження та протипоказання

Фруктова дієта — один з найбільш корисних раціонів харчування, але і тут є обмеження. У разі алергічної реакції на будь-які фрукти їх не вживають і замінюють іншими плодами. А також не можна її використовувати при хронічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, цукровому діабеті (про допустимому дієтичному харчуванні при діабеті описано тут).

Крім цього, кожен фрукт має свої протипоказання, тому використовуючи цю дієту необхідно перед початком проконсультуватися з лікарем і виявити наявність прихованих захворювань. Вагітним і годуючим жінкам протипоказані будь-які дієти.

Отже, фруктової дієти можна дотримуватися в будь-який час року, вибираючи плоди сезонні. Це не тільки можливість скинути зайву вагу, але і прекрасна очищення всього організму. При бажанні можна експериментувати з дозволеними фруктами, готуючи салати.