Товстіють від насіння: скільки можна їх їсти щоб не погладшати?

Насіння – смачний продукт, від якого іноді важко відмовитися, навіть заради фігури. Але, може бути і не варто виключати насіння зі свого раціону, тим більше що дієтологи стверджують, що насіння, безсумнівно, корисні. Якщо хочете розібратися в цьому важливому питанні – читайте далі.

Склад і властивості насіння

Якщо вірити дослідженням учених, то в насінні соняшнику (а також насіння інших рослин) міститься маса корисних речовин. Чим вони корисні для схуднення? Насамперед тим, що це:

  • рослинні білки — для тих, хто худне людини, особливо сидить на дієті це основний козир;
  • різні жирні кислоти, які розчиняють холестеринові бляшки на стінках кровоносних судин і кров від цього поліпшується;
  • жирні поліненасичені кислоти Омега-3 і Омега-6, які нормалізують обмін жирів в організмі;
  • мала кількість вуглеводів;
  • безліч магнію, цинку, вітамінів групи В, А, Е, заліза.

Тобто, для людини, що стежить за своєю вагою всі переваги продукту очевидні. І все — таки, чому є думка, що від насіння товстіють?

Можна погладшати від насіння?

Калорійність насіння (смажені) в очищеному вигляді приблизно 600ккал/100 р. Стакан очищених насіння містить приблизно 170 грамів. Тобто калорій в ньому буде більше тисячі. Для порівняння шістсот калорій містяться в ста грамах:

  • ковбаси;
  • шоколаду;
  • чебурека.

Але з’їсти повний стакан очищених насіннячок не всім під силу. Розфасований продукт, як правило, з лушпинням і вага в ньому набагато менше. Навіть якщо ви зважитеся поласувати раз насінням, то навряд чи додасте у вазі. Але якщо ви постійно гризете насіння, то, як і при зловживанні будь-яким продуктом, навіть самим корисним (зразок яблук і моркви) можна додати кілька зайвих кілограмів.

Особливості вживання

Щоб насіння принесли користь, а не нашкодили, їх потрібно правильно їсти. Здавалося б, усі знають, як це робити – клацай і насолоджуйся. Але, дієтологи стверджують, що насіння можна вживати самими різними способами — як шкідливими, так і корисними.

Читайте також:  Редька для схуднення: користь, рецепти та відгуки диетологог

Насіння можна їсти в різних видах: сирими або пророщеними; підсушеними (не отшелушенном вигляді); смаженими на олії з сіллю; запеченими в кондитерських виробах; в солодких десертах (типу козинаки).

Сирі (пророщені) насіння

Найкорисніше вживати пророслі сирі насіння, а якщо точніше, то їх проростки. Тоді всі вітаміни, мінерали та інші корисності засвояться організмом повністю на всі 100%. Технологія пророщування проста. На блюдечко з водою викладаються насіння, закриваються плівкою. До появи паростків, як правило, проходить кілька днів (залежить від пори року, а також від якості насіння). Після того, як з’являться паростки приблизно півтора-два сантиметри їх можна вживати в їжу (попередньо, звичайно, прибравши лушпиння).

Їх можна висушити, намолотити, підсушити. Такі насіння-проростки дуже смачні. Вживати їх можна з кефіром, чаєм і різними стравами. Якщо є такий продукт по одній чайній ложці два рази на день, то покращиться обмін речовин, енергії додасться, зайва вага не відкладеться, так і красі теж дуже на користь.

Підсушені

Звичайні насіння в лушпинні, які використовуються як «засіб дозвілля» при перегляді телевізора або просто, щоб відволіктися, такої користі (як пророслі), звичайно не несуть. Від них швидше буде релаксаційний (медитативний) ефект. Якщо їх вживати небагато і нечасто, то зайвої ваги не наберете.

Смажені на олії з сіллю

До того ж придбані у вуличних торгівців, несуть в собі загрозу не тільки для фігури, але і здоров’ю. У такому продукті можуть бути і канцерогени від перекаленного масла, і бруд. Тим більше, калорійність таких насіння дуже висока, так як її додає жарити на олії.

Як додавання до випічки

Часто в борошняних (хлібних) продукти додають насіння. Це збагачує продукт, робить його смачніше і якщо випічка робиться на основі рослинної олії (а не вершкового масла або маргарину) і без яєць, не дає великий калорійності. Насіння в таких продуктах дуже смачні.

Читайте також:  Дієтичні хлібці: калорійність, рецепти, користь і шкоду

Козинаки

Ще один продукт на основі насіння (або горіхів) – це козинаки. Перемішані з медовим сиропом це смачне і корисне ласощі. У ньому, звичайно, досить калорій, але і з’їсти велику кількість такого продукту важко. І все ж під час схуднення від козинаків краще відмовитися.

Протипоказання

У такого корисного ласощі достатню кількість протипоказань і обмежень. І це не тільки схильність до ожиріння.

Протипоказані насіння людям, страждаючим:

  • хворобами шлунку – гастрит, колітом, виразковою хворобою, печією;
  • індивідуальною непереносимістю, а також алергією на продукт.

З обережністю слід вживати насіння тим, хто страждає:

  • крихкістю зубної емалі, хворобами ясен;
  • проблеми з голосовими зв’язками;
  • здуттям живота.

Інші різновиди насіння

Крім найпопулярніших соняшникового насіння, існують і інші. Вони не так поширені в харчуванні, ніж соняшникове, але не менш смачні і корисні.

Насіння можуть бути такими:

  1. Гарбузове білі насіння

Багаті білками, вітамінами групи В. Корисні для жіночої та чоловічої статевої сфери, покращують стан крові. Крім цього славляться тим, що виводять з організму різних паразитів (глистів тощо). В день для шкоди для фігури можна з’їсти приблизно півсклянки (в неочищеному вигляді) таких насіння. Їх можна обсмажити, додати в випічку.

  1. Насіння льону

Дуже корисні для організму, містять багато фітоестрогенів, вітамінів, поліненасичених кислот Омега-3, 6. Як правило, використовуються в молотом вигляді, як добавка для каш, випічки, дієтичних коктейлів з молочно-кислої продукцією. У день можна вживати 1-2 чайної ложки мелених насіння льону.

  1. Кунжутне насіння

Багатий джерело міді та марганцю, що дуже сприятливо як заспокійливе для нервової системи. Зменшують кількість холестерину в крові, містять клітковину, вітаміни групи В, чистять печінку. Протягом дня можна з’їсти не більше двох столових ложок таких насіння.

  1. Насіння кмину

Такі насіння в чистому вигляді не їдять. Вони в основному використовуються як приправа. Як і всі попередні вони мають свою користь — покращують травлення, чистять печінку, тонізують, розганяє обмін речовин. Рекомендується вживати не більше однієї маленької ложки в день (у вигляді приправи).

Читайте також:  Салати для схуднення: кращі дієтичні рецепти салатів

Про користь насіння у відеосюжеті розповідає дієтолог: що корисного і шкідливого в насінні, скільки можна з’їсти насіння в день, що буде, якщо зловживати такою «їжею».

Таким чином, все насіння однозначно корисні. Не тільки соняшникове, а й гарбузове і багато інших. Головне, скільки ви з’їсте цього продукту і в якому вигляді. Будь-який продукт при неправильному його використанні може бути шкідливий і для здоров’я і для фігури. Все добре в міру!