Салати для схуднення: кращі дієтичні рецепти салатів

Скорегувати свою фігуру, а також довести вагу до бажаної позначки можна і без голодування і інших екстремальних методів. Досить просто скорегувати свій раціон, віддаючи особливу перевагу дієтичним салатів, сприяє схудненню. З рецептами та фото кращих салатів проти зайвої ваги ми поділимося в нашому матеріалі.

Салат «Мітелка»: користь і рецепти

Один з найпопулярніших дієтичних салатів, який полюбився багатьом – це салат «Зонтик», який також називається салатом «Щітка». Він був винайдений на початку 20 століття натуропатом, так що його ефективність доведена не одним десятком років. Вага знижується за рахунок того, що салат сприяє очищенню організму від шлаків і токсинів, які і є причиною надмірної ваги.

Особливість салату «Мітелка» полягає в тому, що готується він із сирих овочів, які проходячи по кишковому тракту, «змітають» все непотрібне. Звідси і пішла назва «Мітелка» і «Щітка». Крім того, що салат допомагає худнути він ще й має ряд інших позитивних дій на організм:

  • відновлює мікрофлору кишечника;
  • допомагає кишечнику відновитися після перенесених захворювань цього органу;
  • усуває запори;
  • знімає набряклість;
  • покращує колір обличчя.

З-за популярності такого салату, виникли кілька варіантів його приготування. Під час схуднення можна дотримуватися якогось одного рецепту, а можна чергувати варіанти його приготування, щоб раціон був різноманітний і не набрид. Розглянемо 5 найкращих варіантів приготування описуваного дієтичного салату.

Рецепт №1: Класичний

  1. 3 кіло сирої буряків і така ж кількість сирої моркви натерти на тертці.
  2. Інгредієнти змішати, заправити лимонним соком.
  3. На свій розсуд, можна додати столову ложку оливкової олії. Солити салат можна.

Рецепт №2: Сыроедческий

  1. Натерти на тертці 0,2 кіло сирої буряків, нашаткувати 0,4 кіло капусти білокачанної, натерти на тертці 0,2 кіло моркви.
  2. Інгредієнти змішати, додати 100 г мелених (можна помолоти їх у блендері або потовкти качалкою) кедрових горішків.
  3. Салат заправити лимонним соком, можна також додати нашатковану зелень.

Рецепт №3: З яблуками

  1. 600 г яблук, 500 г буряків, 200 г кореня селери натерти на дрібній тертці, суміш по консистенції повинна нагадувати кашку.
  2. В отриману кашку додати по столовій ложці лимонного соку і оливкової олії.

Рецепт №4: З селерою

  1. Півкіло селери і свіжих огірків натерти на дрібній тертці або подрібнити у блендері.
  2. Додати до одержаної суміші пучок подрібненого кропу, петрушки або іншої зелені.
  3. Салат заправити третю склянку лимонного соку і столовою ложкою оливкової олії.
Читайте також:  Які фрукти можна їсти при схудненні: вибір фруктів, меню дієти

Рецепт №5: Фруктовий

Готувати салат «Мітелка» можна і з фруктів:

  1. 100 мілілітрів соку зі свіжого граната змішати з м’якоттю двох грейпфрутів (м’якоть зручно «рвати» на шматочки руками, але можна і акуратно нарізати фрукт ножем на невеликі шматочки).
  2. Половину склянки кураги і така ж кількість чорнослив замочити на 20 хвилин, після чого обсушити сухофрукти і нарізати на маленькі шматочки.
  3. Сухофрукти додати до грейпфрута в гранатовому соку і все перемішати.

При приготуванні салату «Щітка» для схуднення важливо врахувати, що жоден овоч або фрукт не повинен піддаватися термічній обробці, інакше ефект салату відразу знизиться до нуля. Краще використовувати свіжі інгредієнти, які були тільки що куплені в супермаркеті або зібрані з грядки.

Салат з сирими печерицями

В даному випадку печериці не потребують спеціальної термічної обробки, що економить час. Необхідні інгредієнти:

  • Печериці – 170 г;
  • Помідори-черрі – 200 г;
  • Лук фіолетовий – чверть голівки;
  • Соєвий соус – столова ложка;
  • Олія оливкова – дві столові ложки;
  • Болгарський перець – одна штука;
  • Петрушка – одна-дві гілочки.

Печериці можна віднести до дієтичних продуктів, так як на 100 г цих грибів припадає всього 22 калорій. Основна калорійність салату доведеться на оливкова олія, яку можна і не додавати.

Готується салат максимально просто:

  1. Печериці ретельно промити і замочити на 10 хвилин у воді, щоб з-під капелюшки відійшла бруд.
  2. Чисті печериці нарізати тонкими скибочками.
  3. Помідори-черрі порізати на половинки, але якщо вони великі, то краще різати на четвертинки.
  4. Цибулю порізати півкільцями, а болгарський перець – дрібними кубиками.
  5. Всі нарізані інгредієнти змішати в одній ємності, посипати подрібненою петрушкою.
  6. В салат додати соєвий соус і оливкове масло.

А ось сіль в дієтичному салаті додавати не рекомендується.

У наступному відео пропонується рецепт салату з свіжих печериць, авокадо, соку лимона і зелені:

Салат із запеченої гарбуза і авокадо

Даний салат називають кладезью корисних вітамінів, що зумовлено вмістом у ньому корисних жирів, а поєднання гарбуза і авокадо робить страву ще і вишуканим.

Необхідні інгредієнти:

  • М’якоть гарбуза – 230 г;
  • Авокадо – половинка одного плоду;
  • Цибулина фіолетова – половинка;
  • Рукола – пучок;
  • Волоські горіхи – 30 г;
  • Лимонний сік – столова ложка;
  • Оливкова олія – дві столові ложки;
  • Мед домашній – чайна ложка;
  • Кунжут;
  • Спеції за смаком – коріандр, мускатний горіх, чебрець.
Читайте також:  Що пити, щоб схуднути: рецепти жиросжигающих напоїв

Процес приготування:

  1. Гарбуз очистити від шкірки, видалити насіння і м’які прожилки. М’якоть нарізати кубиками середнього розміру.
  2. Мед змішати з оливковою олією, додати необхідні спеції, сумішшю намазати шматочки гарбуза.
  3. Поставити гарбуз у такому вигляді запікатися в духовку при 180 градусах на 40 хвилин.
  4. З авокадо зняти шкірку, нарізати на шматочки під стати гарбузі, обов’язково збризнути їх лимонним соком, інакше авокадо буде темніти.
  5. Запечену гарбуз, коли вона охолоне, змішати з авокадо і руколою. Додати до них подрібнений волоський горіх і цибулю, нарізану півкільцями.
  6. Салат присипати кунжутом, а ось заправляти його не потрібно, вистачить і того соусу, в якому запеклася гарбуз.

Читайте також: дієтичні страви з гарбуза (салати, супи, пюре).

Салати для схуднення з капусти

Тим, хто бажає схуднути, варто обов’язково налягати саме на капусту, так як вона є одним з найкращих продуктів, які спалюють жир. Найпростіше застосування капусти – це салати на її основі.

Рецепт №1

  1. Взяти півкіло капусти білокачанної, нашаткувати її.
  2. Додати чотири стебла селери, нарізаного соломкою, чотири огірочка, нарізаних тонкими кружечками, а також головку ріпчастої цибулі, порізану півкільцями.
  3. Салат заправити лимонним соком і оливковою олією (по одній столовій ложці).

Рецепт №2

  1. 200 грам білокачанної капусти нашаткувати і злегка полити соком лимона.
  2. На тертці середнього розміру натерти одну сирий буряк і дві морквини.
  3. Всі інгредієнти змішати, додати подрібнену зелень і заправити оливковою олією.

Увага! Їсти салати на основі капусти можна тільки один тиждень, потім свій раціон краще змінити і повернутися до капустяним салатів через 14 днів. Справа в тому, що в капусті міститься багато мінеральних солей, надлишок в організмі яких може піти на шкоду здоров’ю. Також, слід врахувати, що в капусті багато клітковини, і при великих порціях її вживання можуть виникати такі побічні реакції, як метеоризм і коліки.

Салати з моркви для схуднення

Морква – ще один популярний, корисний і доступний в будь-який час року дієтичний продукт. На 100 г сирої морквини припадає всього 35 калорій, плюс до всього вона допомагає нормалізувати рівень холестерину в крові, що позитивно позначається не тільки на фігурі, але і на шкірі обличчя. Також, в моркві міститься багато йоду, який перешкоджає накопиченню жиру в тканинах.

Найпростіший варіант приготування морквяного салату, це змішати 300 г моркви, тертої на середній тертці, і 100 г подрібнених волоських горіхів. Крім цього рецепту, сиру терту моркву можна поєднувати з такими продуктами, які не псують фігуру і допомагають худнути:

  • редька;
  • ріпка;
  • яблука;
  • буряк;
  • чорнослив;
  • свіжий імбир;
  • хрін;
  • нут;
  • горошок;
  • селера.
Читайте також:  Дієтична сирна запіканка: рецепти для духовки, мікрохвильові печі, мультиварки

На основі цих інгредієнтів кожен день можна готувати різні салатики. Важливо врахувати, що для схуднення краще всього використовувати свіжу моркву і відмовитися від її термічної обробки.

Рецепти овочевих салатів для схуднення

Найкращі салати – це овочеві салати для схуднення. Вони дозволяють не відчувати голоду, у них мінімум калорій, і при цьому вони дають організму максимум енергії і корисних елементів. Процес схуднення за допомогою таких салатів нешкідливий і приємний. Можна комбінувати будь-які овочі і придумувати свої рецепти (головне, не заправляти салати майонезом), а можна скористатися кількома простими рецептами на вибір:

  • 100 г свіжих огірків порізати на четвертинки, 50 г редиски порізати кружальцями, додати свіжі листя одного качана салату. Заправити овочі оливковою олією в кількості однієї столової ложки.
  • Пучок листового салату нарвати шматочками, додати пучок нарізаною редиски, авокадо, нарізаний невеликими кубиками, два нарізаних томатів, пучок подрібненого кропу. Заправити салат можна лимонним соком або оливковою олією (не більше двох столових ложок).
  • Два кореня селери нарізати соломкою, додати два зелених перцю, порізаних кубиками, і така ж кількість червоного болгарського перцю. Додати в салат два яблука, нарізані часточками, і заправити все грецьким йогуртом.
  • 100 г свіжих грибів (будь-яких) відварити, порізати кубиками. До грибочкам додати подрібнений кріп і петрушку, заправити все лимонним соком.
  • Кубиками порізати один свіжий огірок, додати два нарізаних томату й один болгарський перець. У цей салат можна додати сіль і перець, заправити двома ложками оливкової олії.
  • Жовтий і помаранчевий болгарський перець порізати скибочками, додати кріп і фіолетовий цибулю, нарізану півкільцями. Заправити всі овочі оливковою олією.

Простий і смачний рецепт овочевого салату представлений на відео:

Відео-рецепт дієтичного салату з вівсяних пластівців

Перевага салату краси в тому, що його можна їсти в якості ідеального сніданку, а на обід готувати інші дієтичні салати, які більше підходять для обідньої перерви. Основний інгредієнт такого салату – вівсянка, яка обволікає шлунок, насичує організм корисними елементами, а головне – не містить багато калорій. Як приготувати салат краси з вівсяних пластівців, можна дізнатися, подивившись докладний відео-рецепт:

Худнути, їсти салати, можна ефективно і смачно, якщо запастися декількома варіаціями рецептів. Такі легкі салати містять мінімум калорій і максимум користі, а більшого ефекту вдасться досягти, якщо замінювати ними звичні важкі гарніри (картопля, рис, макарони). Звичайно, при цьому важливо стежити за іншим раціоном і не забувати пити більше води (2 л на добу). Тільки комплексні заходи допоможуть добитися ідеальної фігурки без шкоди для здоров’я!