Редька для схуднення: користь, рецепти та відгуки диетологог

Редька – корисний овоч, який користується попитом у багатьох тих, що худнуть. За рахунок низької калорійності і багатого складу, редьку включають в основу безлічі дієтичних страв-салатів, супів, смузі. З таким продуктом схуднення стає не тільки ефективним і корисним, але і смачним. У статті наведено багато діючих рецептів для зниження ваги на основі редьки.

Особливості редьки в схудненні

Перевагою овоча є те, що в його складі присутні вітаміни, мінерали, біологічно активні речовини – вони збалансовані, відмінно засвоюються. Коренеплід багатий цукром, білками, органічними кислотами і ферментами, які добре всмоктуються і сприяють нормальному функціонуванню організму.

Споживання дієтичного продукту дозволяє розпрощатися з ненависними кілограмами, адже має різні властивості:

  1. Редька багата великою кількістю клітковини, що сприяє очищенню кишечника від шлаків, токсинів, що робить шкіру свіже, фігуру стрункішою, вага менше.
  2. Редька не містить жирів і має мінімальну калорійність, за рахунок чого допомагає утримати потрібну вагу і не поправлятися. Дозволяється харчуватися редискою часто при відсутності протипоказань.
  3. Овоч багатий мінералами, підтримують нормальний водно-сольовий баланс, за рахунок чого швидко знімається набряклість, тануть зайві кілограми, і коригуються обсяги тіла.
  4. Споживання редьки перешкоджає накопиченню жирів, холестерину, сольових відкладень. Це дозволяє поліпшити зовнішній вигляд.
  5. У редьці присутні ферменти і пекучі ефіри, допомагають налагодити травлення, швидше перетравити і засвоїти важку їжу. Це запобігає набір зайвої ваги.
  6. Споживання редьки забезпечує прискорення обміну речовин – це сприяє стрункості, особливо якщо поєднувати з фізичними навантаженнями.

Можна сміливо стверджувати, що редька вважається ідеальним продуктом для схуднення. Низька калорійність коренеплоду дозволяє використовувати її в приготуванні страв: зелена редька містить 9 ккал/100 г; чорна – 36 ккал/100 г; дайкон – 21 ккал/100 р.

Яку редьку вибрати?

Існує кілька різновидів редьки, яка відрізняється зовнішніми характеристиками і властивостями. Для схуднення використовуються всі різновиди. Вибрати худне може і один вид, в залежності від своїх смакових переваг.

Зелена редька

Зелена редька благотворно впливає на всі системи організму. Володіє такими корисними властивостями:

  1. Покращує постачання клітин киснем і обмін речовин. Все це відбувається за рахунок підвищеного вмісту заліза.
  2. Надає благотворний вплив на зір. До складу овоча входить вітамін А, який дозволяє поліпшити зір.
  3. Підвищує імунітет. Наявність вітаміну С в складі зеленої редьки, забезпечує швидке одужання при простудних захворюваннях.
  4. Нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Завдяки тому, що в коренеплоді містяться грубі волокна і клітковина, редька допомагає органам травлення працювати правильно.
Читайте також:  Залежність від їжі: чому виникає і як від неї позбутися?

У складі овоча присутні активні речовини, які виводять шлаки, токсини та інші «шкідливості» з організму. Це сприяє і поліпшення стану волосся і шкіри.

Чорна редька

Чорна редька є не менш корисною для здоров’я. Особливо популярне використання коренеплоду для зниження ваги. Навіть при споживанні в невеликих кількостях, знижується апетит. Додають овоч у перші страви, овочеві салати і гарніри, за рахунок чого вони стають смачними, корисними та поживними.

Для схуднення рекомендується застосування чорної редьки сирої. Якими властивостями володіє чорна редька, забезпечуючи ефективне зниження ваги:

  • підвищує потовиділення, сприяючи виведенню рідини з організму;
  • покращує кровообіг;
  • притупляє апетит.

Цей продукт споживають на сніданок, обід або вечерю, зменшуючи звичну порцію. Редька допомагає отримати заряд бадьорості і не відчувати сильного почуття голоду протягом кількох годин.

Дайкон (біла редька)

Зовні дайкон нагадує білу моркву. Споживають овоч сирим або відварною. Неприпустимо вживання у великих кількостях, оскільки це може спровокувати сильне подразнення слизової шлунка, кишечника, навіть алергію.

Якими особливостями володіє дайкон:

  • швидко насичує організм;
  • прискорює обмін речовин;
  • виводить шлаки, токсини та інші шкідливі речовини з організму;
  • покращує роботу органів травної системи.

Для максимально швидкої втрати зайвих кіло рекомендується пити свіжовичавлений сік білої редьки перед сном. Одна порція становить 1 чайну ложку.

Як схуднути з редькою?

На основі редьки не розроблено дієт, адже надмірне споживання коренеплоду може викликати роздратування кишечника і шлунка. Але можна замінювати різні страви стравами, в яких редька – головний інгредієнт.

Для повного насичення, в обідню трапезу рекомендується з’їсти порцію салату з редькою і вареним курячим філе або телятиною, яйцем. Коренеплід використовують для приготування супів, рагу, окрошки.

Єдине правило, яке потрібно виконувати – не поєднувати редьку з майонезом і жирної сметаною. Краще віддавати перевагу оливковій, лляного або рослинного масла, нежирної сметани – не більше 10% жирності.

Тертий лимонно-імбирний склад

Салат, який готується просто і не вимагає недоступних продуктів. Для приготування знадобиться один лимон, 30 г очищеного імбиру, половина зеленої редьки.

Як приготувати:

  1. Всі інгредієнти перемолоти в блендері окремо.
  2. З’єднати компоненти і ретельно перемішати.
  3. Додати 40 г меду.

Споживати за півгодини до їди по 1 чайній ложці 2 рази на день протягом 10 діб. Курс повторюється при необхідності через 21 день. Приготовлена маса повинна зберігатися в холодильнику в скляній тарі.

Медово-лимонна насолода

Готують смачний і корисний салат, допомагає зробити фігуру стрункою і привабливою. Для цього поєднують чорну редьку, лимон і мед.

Як приготувати:

  1. Натерти половину редьки на дрібній тертці, залити водою і залишити на 15 хвилин – це допоможе усунути гіркоту.
  2. Злити воду з овоча, добре віджати.
  3. Додати до редьки 1 ст. л. рослинного або оливкового масла, 2 ч. л. лимонного соку і 1 ч. л. натурального меду.
Читайте також:  Дієтична запіканка з кабачків: рецепти в мультиварці, без борошна, з фаршем, помідорами

Сіль виключається. Для поліпшення смакових якостей і додання приємного аромату дозволено присипати салат чорним меленим перцем.

Морквяно-яблучний салат з редькою

Чорна редька з додаванням моркви і яблука – корисне блюдо для тих, хто мріє втратити кілька зайвих кіло. Різноманітний склад сприяє підвищенню імунітету і зміцненню сил організму.

Готується просто:

  1. Промити 1 редьку, 1 морква, 1 кисле яблуко.
  2. Натерти продукти на крупній тертці.
  3. Перемішати, заправити 120 г нежирної сметани, натурального йогурту або 1 ст. л. оливкової олії.

Такий салат не заправляють ні сіллю, ні цукром. Поліпшити смак допоможе 1 ч. л. меду. Їсти салат рекомендується в якості заміни однієї з трапез, бажано обіду.

Овочевий салат «Фантазійний»

Готують худнуть і такий овочевий салат, в якому присутнє не тільки редька, але й інші свіжі овочі. Споживання страви на вечерю забезпечить повне насичення організму, сприяючи втрати зайвих кілограмів. Приготування просте:

  1. Порізати 2 невеликі чорні редьки, 1 свіжий огірок, 450 г редиски.
  2. Подрібнити петрушку, кріп, зелена цибуля і зубчик часнику.
  3. Змішати всі інгредієнти.
  4. Заправити 1 ч. л. бальзамічного оцту, 20 мл винного оцту, 50 мл рослинного масла.
  5. Посипати чорним меленим перцем.

При бажанні дозволено додати щіпку солі або соєвий соус.

Редька з соусом з кінзи

Такий салат припаде до душі не кожному, з-за специфічного запаху і смаку кінзи. Але для цінителів цієї спеції, салат з соусом з кінзи стане справжньою знахідкою. Для приготування страви потрібно не більше п’яти хвилин:

  1. Змішати в кухонному комбайні 1 чашку свіжого листя кінзи, 100 г нежирної сметани, 1 ч. л. цукру і 20 мл соку лайма.
  2. Додати сіль і перець за смаком.
  3. Збивати до отримання однорідної маси.
  4. Викласти соус в миску і додати 100 г сметани і ще трохи соку лайма.

З таким соусом подають скибочки білої редьки.

Райдужний суп

Дієтичний суп забезпечить насичення організму, порадує відмінним смаком і допоможе в боротьбі із зайвою вагою. Приготування нескладне:

  1. Червонокачанну капусту нашаткувати.
  2. Подрібнити 1 велику редьку.
  3. Нарізати помідори кружальцями, моркву – кубиками.
  4. Викласти овочі в каструлю з водою.
  5. Додати 20-40 мл оливкової олії.
  6. Поставити на вогонь.
  7. При приготуванні овочів, додати подрібнений зубчик часнику, трохи гірчиці, зелена цибуля, кріп і листя салату.
  8. За три хвилини до зняття з вогню, всипати 50 г кукурудзи, підсолити і поперчити.

При бажанні такий суп допустимо готувати з курячою грудкою – не більше 70 р.

Грибний салат з редькою

Салат допоможе урізноманітнити убогий раціон, насититися і стати стрункішою вже через місяць. Для приготування потрібні такі інгредієнти: редька, цибуля, кріп, жовтий болгарський перець, варені білі гриби, олія оливи, спеції.

Як приготувати:

  1. Натерти редьку на крупній тертці.
  2. Нарізати кубиками перець і цибулю. Змішати.
  3. Додати відварені гриби, посипати кропом і спеціями.
  4. Прикрасити кропом, заправити 1 ст. л. оливкової олії.
Читайте також:  Пажитник для схуднення: користь, способи приготування і застосування

Смачніше салат буде, якщо додавати до нього невеликий маринований огірок або кілька помідор Черрі.

Дієтичний смузі

Не обов’язково щодня змушувати себе їсти супи і салати з редькою, адже з такого продукту готують корисний смузі, допомагає поліпшити обмін речовин, позбавитися від зайвих кіло.

Готують наступним чином:

  1. Нарізати редьку кубиками, моркву натерти на крупній тертці. Відправити в блендер.
  2. Додати 200-400 мл кефіру низької жирності. Ретельно перемішати.
  3. В отриману суміш додати 1 ст. л. натурального кефіру, щіпку кориці, скибочки лимона.

Напій для здоров’я і стрункої фігури готовий до споживання.

Протипоказання і побічні явища

Редька є гострим продуктом, що характеризується специфічним смаком. Дозволено споживати її не кожному. Протипоказано готувати страви з цим овочем людям, що страждають такими проблемами:

  • виразками ротової порожнини та горла;
  • гострими захворюваннями шлунково-кишкового тракту: виразками, гастритом на стадії запалення;
  • індивідуальною непереносимістю;
  • алергічними реакціями;
  • порушеннями функції нирок і печінки, непрохідністю жовчовивідних шляхів;
  • серцево-судинними захворюваннями;
  • запальним процесом прямої кишки, геморой, анальними тріщинами.

На питання, чи можна споживати редьку вагітним, відповісти складно. У період виношування дитини у жінки трапляються часті запори, порушується обмін речовин та інше. Редька – це продукт, який здатний позбавити від безлічі таких проблем. Але з іншого боку коренеплід може завдати непоправної шкоди, оскільки підвищує тонус матки. Ясно тільки одне – спеціально сидіти на дієті під час вагітності небезпечно для життя дитини. Бажано проконсультуватися з гінекологом.

При надмірному споживанні редьки можуть виникнути побічні явища з боку шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються такими реакціями:

  • діареєю;
  • підвищеним газоутворенням;
  • нудотою;
  • болями в животі.

Це організм реагує на введення в нього рослинної клітковини у великих кількостях. Деякі люди можуть зіткнутися з печією і печіння в області стравоходу.

Думка дієтологів і тих, що худнуть

Фахівці в області схуднення переконані, що редька – це продукт, що дозволяє позбавитися від зайвої ваги. Але їсти його можна трохи, бажано не довше 10 днів, після чого потрібно зробити невелику перерву. Якщо поєднувати споживання продукту з правильним харчуванням і фізичними навантаженнями, вдасться досягти кращого результату. В результаті буде отримано струнке й підтягнуте тіло, здоровий організм, міцний імунітет.

В інтернеті знайдеться багато позитивних відгуків людей, яким вдалося схуднути, споживаючи редьку. Хтось харчувався продуктом протягом півроку, що дозволило втратити за кілька місяців 8 кілограм. Інші жінки худнули, включаючи в раціон дайкон, додаючи білу редьку в салати, супи і до гарнірів – це допомогло схуднути на 3 кг за місяць.

При правильному підході і сильному бажанні схуднути, редька здасться смачним продуктом, що дає відмінні результати. Головне вести активний спосіб життя, правильно харчуватися і не переїдати, при цьому їсти страви з редькою замість обіду або вечері, і струнке тіло не змусить себе довго чекати.