Імбир для схуднення: рецепти чаю, напоїв і салатів з імбиром

Цінність кореня імбиру в раціоні харчування не обмежується його приємним пряно-гострим смаком з лимонно-терпкими відтінками. Це рослина – незамінний помічник в боротьбі із зайвою вагою. Чим і як імбир може бути корисний при схудненні?

Чому імбир допомагає худнути

Як і всі продукти з гострим пряним смаком, імбирний корінь надає дратівливу дію на слизову оболонку травної системи. В результаті стимулюється вироблення шлункового соку, їжа швидше і активніше перетравлюється, а що міститься в рослині клітковина покращує перистальтику шлунка.

Імбир – цінне джерело вітамінів С, B1 і B2. Перший незамінний для підтримки імунітету і здоров’я людини в цілому, а інші два відіграють важливу роль в обміні білків, жирів і вуглеводів, розчиняють потрапляють в організм токсичні сполуки, нормалізують мікрофлору ШКТ. Конкретно вітамін B2 покращує роботу щитовидної залози, тим самим сприяючи нормалізації ваги не тільки за рахунок стимулювання травних процесів, але також і гормональної саморегуляції організму.

Крім вітамінів імбир містить ряд незамінних амінокислот, необхідних для нормального перебігу метаболізму в організмі. Їх надходження з їжею покращує обмін речовин, сприяє швидкому і повноцінному перетравленню їжі і зменшенню жирових відкладень.

Якщо немає звички до гострої їжі, то перший час від напоїв і страв з імбиром у роті та горлі може спостерігатися легке печіння. Це нормально і швидко проходить. Але при тривалому збереженні або посиленні симптомів бажано випити молоко чи молочний продукт і звернутися за консультацією до лікаря.

Рецепти з імбиром для схуднення

З метою зниження ваги імбир можна застосовувати у складі напоїв і різних дієтичних страв. В пріоритеті, звичайно, свіжі корені нинішнього врожаю, але для напоїв можна використовувати і минулорічний імбир, а для салатів, м’ясних і рибних страв – ще і маринований.

Імбирний чай

Гранично простий і дуже ефективний рецепт: 30 г свіжого очищеного від шкірки імбирного кореня нарізають тонкими скибочками, заливають склянкою окропу і дають настоятися під кришкою протягом 10-15 хвилин. Отриманий напій вживають 1-3 рази в день. Для більш приємного смаку вже заварившийся імбирний чай можна додати ложку меду і трохи лимона.

Ще один докладний рецепт приготування і зберігання імбирного чаю для схуднення представлений у цьому відео:

Цитрусово-імбирний відвар

По 40-50 грам очищеного кореня імбиру і лимонної або апельсинової шкірки у свіжому або висушеному вигляді натирають на тертці, заливають двома склянками окропу і витримують на водяній бані протягом чверті години. Далі у відвар додають гілочку свіжої або засушеними м’яти і залишають настоятися протягом пари годин. Остиглу суміш проціджують і п’ють перед їжею двічі в день по 100-150 мл

Читайте більше про схуднення за допомогою суміші лимона і імбиру тут.

Зелений чай з імбиром

15-20 г очищеного імбирного кореня змішують зі стандартною кількістю заварювання білого або зеленого чаю і заливають склянкою окропу. Готовий напій можна пити в будь-яких розумних обсягах як в теплом, так і в холодному вигляді. Він добре втамовує спрагу, стимулює травлення і тонізує весь організм. Як-небудь підсолоджувати такий чай небажано, однак при необхідності можна додати мед, але ні в якому разі не цукор.

Читайте також:  Пажитник для схуднення: користь, способи приготування і застосування

Напій з імбиру і шипшини

На чашку окропу беруть 5-6 середніх за розміром плодів шипшини і чайну ложку дрібно нарізаного імбирного кореня і настоюють таку суміш протягом 10-15 хвилин. Готовий напій допускається підсолодити медом або закушувати солодкими свіжими або засушеними фруктами.

Напій з імбиром та лимоном

Дуже дрібно ріжуть або натирають на тертці шматок кореня, 5-6 см завдовжки, цілий лимон середніх розмірів і кілька гілочок меліси. Далі всі інгредієнти ретельно перемішують і дають охолонути і настоятися в холодильнику протягом 6-8 годин. Потім суміш віджимають через марлю або дрібне ситечко. Сік по чайній ложці додають в чай 2-3 рази на день, а решту густу масу можна використовувати як маски для обличчя.

Воду з імбиром та лимоном для схуднення (т. зв. вода Сасси) можна приготувати за рецептом, представленому у цьому відео:

Кефір з імбиром

У 2-3 столових ложках води кімнатної температури розчиняють 1-2 чайних ложки меду, додають сік однієї часточки лимона і по половині чайної ложки меленої кориці та імбиру. Отриману густу кашку заливають склянкою нежирного кефіру і ретельно перемішують. За рахунок кефіру гострота імбиру помітно знижується, такий напій може бути дозволено навіть людям з проблемною слизової ШКТ.

Інші рецепти для схуднення з кефіром і корицею ви знайдете тут.

Коктейль з імбиру, огірка і соку цитрусових

Шматок кореня розміром 2-3 см і столову ложку м’яти перцевої подрібнюють ножем або в блендері, додають щіпку кардамону, нарізаний тонкими кільцями невеликий огірок, одержану суміш заливають склянкою окропу. Дають коктейлю настоятися і охолонути протягом півгодини, потім проціджують, додають ложку меду і по 50-70 мл соку лимона і апельсина (можна замінити на інші цитрусові). Такий коктейль краще пити свіжим і не зберігати в холодильнику або при кімнатній температурі довше кількох годин.

Спиртові настоянки

Один корінь імбиру ретельно миють, чистять від шкірки, дрібно ріжуть або натирають і заливають 0,5 літра горілки. Суміш щільно закупорюють, щоб усередині не розвивалася цвіль, і дають настоятися в темному і прохолодному місці 2 тижні. Готову настоянку приймають курсом протягом 2-3 тижнів по чайній ложці щоранку натщесерце. Для підвищення ефективності кошти і більш приємного смаку разом з імбиром в спирт можна помістити трохи шипшини, глоду, цедри цитрусових, м’яти, меліси або гострого чорного перцю горошком.

Читайте також:  Дієтична запіканка з вівсянки: рецепти з яблуком, бананом, сиром, ягодами, горіхами

Корисну настойку можна приготувати і трохи іншим способом. Імбирний корінь як зазвичай миють, чистять і подрібнюють, а потім висушують у духовці. Отриманий порошок заливають спиртом у кількості 2-3 г на 100 мл і настоюють 10-15 днів. Готову суміш приймають натщесерце по чайній ложці, а що залишається на дні пляшки густий осад використовують для антицелюлітного масажу або обгортань стегон і сідниць.

Салат з імбиром, буряком і морквою

Натирають на тертці або дрібно ріжуть середню за розміром свіжу морквину і сиру або запечену в духовці невелику буряк. Далі в суміш додають 2-3 столові ложки подрібненого селери і стільки ж імбирного кореня. Отриманий салат заправляють оливковою олією і збризкують соком чверті лимона.

Дієтичний салат з черрі, корнішонами і імбиром

На порцію для 2-3 чоловік потрібно:

  • по півкіло черрі і корнішонів;
  • свіжий або маринований імбир в кількості 70 г;
  • 100 г нежирного розсільного сиру;
  • пучок листя салату;
  • 1 солодкий перець (паприка);
  • по парі пучок сухої або свіжої зелені (кріп, зелена цибуля, петрушка тощо), перцю та інших прянощів за смаком;
  • 2-3 столових ложки оливкової олії;
  • 30 мл соєвого соусу (опціонально);
  • 8-10 оливок;
  • сік половинки лимона;
  • 150 г кореня селери.

Томати та корнішони нарізають зручними за розміром шматочками, листя салату рвуть руками, а солодкий перець очищають від серцевини і нарізати смужками. Додають до зелені подрібнені у формі кубиків сир. У масло додають зелень, прянощі соєвий соус, потім заправляють сумішшю салат. Зверху його збризкують соком лимона, а потім при бажанні прикрашають оливками, нарізаними кружечками або половинками.

Наведеними рецептами страви з коренем імбиру або маринованим імбиром для схуднення не обмежуються: його можна сміливо додавати в будь-які салати, до вареної або запеченої в духовці риби і м’яса.

Чим ще може бути корисний імбир

Допомогою в зниженні ваги корисну дію імбиру на організм не обмежується:

  • Його корінь має гіпотонічним дією, тому рекомендований при підвищеному тиску. Звичайно, крайні стадії гіпертонії одним імбиром не вилікувати, але на початковому етапі прояви цього захворювання він досить ефективний.
  • При простудних захворюваннях імбир окремо або в складі різних напоїв надає антибактеріальну та імуностимулюючу дію на організм, полегшуючи або знімаючи повністю закладеність носа, біль у горлі та інші симптоми ГРЗ. Також сприяє кращому відкашлюванню мокротиння.
  • Жінкам після періоду статевого дозрівання допомагає зменшити вираженість ПМС, зокрема, головних болів і дискомфорту в області живота
  • Імбир у формі розведеного у звичайній або мінеральній воді порошку ефективний у боротьбі з нудотою з-за заколисування в транспорті, деяких видів медичної діагностики або в післяопераційний період. Допомагає мінімізувати відрижку і здуття живота.
  • Розріджує кров, тим самим служить відмінною профілактикою утворення тромбів.
  • Знижує болю в суглобах при артриті і ревматизмі, м’язах при травмі, в зубах і яснах при запальних та інших захворюваннях порожнини рота.
  • Є легким проносним і сечогінним, допомагаючи тим самим при запорах.
  • Знижує рівень холестерину в організмі.
  • Нормалізує мікрофлору організму в цілому і захищає його від паразитів.
Читайте також:  Що пити, щоб схуднути: рецепти жиросжигающих напоїв

Добова норма імбиру – не більше 2 г на 1 кг маси тіла дорослої людини (для дитини до 14 років удвічі менше). Передозування призводить до нудоти, блювоти, поносу, також може спровокувати алергічну реакцію.

Протипоказання

Вживання в їжу сирого або переробленої імбиру не рекомендується в першу чергу при індивідуальній непереносимості продукту, оскільки це загрожує усіма неприємними симптомами алергічної реакції від почервоніння шкіри до ускладнення дихання і набряку Квінке.

Властивість імбиру знижувати тиск і розріджувати кров робить його небезпечним для людей з порушеннями її згортання, в т. ч. на гемофілію, внутрішніми кровотечами різної етіології, схильністю до сильно зниженому тиску, при інфарктах, інсультах та ішемічної хвороби серця. По цих же причинах від цієї прянощі доведеться відмовитися при прийомі гіпотензивних медикаментів та підготовки до медичних операцій.

Як і будь-які інші прянощі, імбир має подразнюючу дію на шлунково-кишковий тракт. Тому від нього доведеться відмовитися при:

  • механічних пошкодженнях слизової ШКТ;
  • виразкових ураженнях травної системи;
  • рефлюксі стравоходу (забросе його вмісту у зворотний бік щодо нормального напряму пересування їжі);
  • підвищеній кислотності шлунка;
  • пухлинах в області ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

При вагітності імбир з одного боку зменшує вираженість симптомів токсикозу, а з іншого – підвищує тонус матки, що загрожує викиднем. Тому рішення про допустимість його прийому в їжу приймається тільки після консультації з лікарем.

Інші протипоказання:

  • годування дитини груддю;
  • дитячий вік до 3 років;
  • камені у жовчному міхурі;
  • захворювання печінки і нирок;
  • підвищена на тлі хвороби температура тіла;
  • шкірні захворювання.

Звичайно, імбир – не чарівна пігулка, від якої зайві кілограми раптом почнуть іти самі по собі. Таких коштів просто не існує. Але регулярне вживання цієї прянощі у складі напоїв, салатів, маринадів та інших страв здатне поліпшити ефект інших заходів, спрямованих на зниження ваги.