Фруктоза при схудненні: користь чи шкода, заміна цукру, протипоказання

Фруктоза — це повільний цукор, що міститься у всіх фруктах і ягодах. Багато прихильники дієт замінюють фруктозою цукор, прагнучи швидше схуднути, адже вона має подвійну насолоду при тій же калорійності: 380 калорій на 100 грам. Але, як стверджують фахівці, швидко скинути вагу за допомогою фруктози — всього лише міф.

Як фруктоза впливає на організм при схудненні

Щоб переконатися в справедливості вердикту медиків з приводу здібностей фруктози, розглянемо, як вона діє на організм. Схема впливу така:

  1. При надлишку фруктоза перетворюється в жир і впорскується в кров у вигляді тригліцеридів — основного джерела енергії клітин. Відповідно, допомагає зберігати бадьорість під час дієти, коли організм не отримує всіх потрібних речовин.
  2. Розпалює апетит. Довгий час вважалося, що фруктоза відмінно заміняє цукор, у неї нижче глікемічний індекс. Але, як показали експерименти, цей продукт не дає, а блокує відчуття насичення.

Користь фруктози

Але не можна заперечувати і корисні властивості цього продукту. Якщо замінити фруктозою цукор, вага при дієті можна знизити, але тільки за рахунок того, що солодкого буде вживатися менше.

Явні плюси фруктози:

  1. Довше зберігає страви свіжими, завдяки тому, що утримує вологу.
  2. Підсилює смак фруктів і ягід, відмінно підходить для салатів, надає особливий смак варення і джемам.
  3. Заповнює втрачену енергію, тому фруктозу прописують хворим для швидкого відновлення.
  4. Позбавляє від жовтого нальоту на зубах, не пошкоджуючи емаль, не провокує карієс, як інші солодощі.

Важливо! При вживанні чистої фруктози необхідно враховувати, що вона вдвічі солодший за цукор, тому її треба вживати наполовину менше. Калорійність по відношенню до цукру: 399 проти 387 кілокалорій.

Шкода від фруктози

Тепер поговоримо про недоліки цього продукту. Дослідження американських учених показали, що мінуси проявляються тільки при необмеженій вживання фруктози. В таких випадках, вона негативно діє на печінку. Медики застерігають, що це може призвести навіть до жирової хвороби і порушення чутливості організму до інсуліну. Вплив фруктози аналогічно шкоди від алкоголю, який називають печінковим токсином.

Читайте також:  Дієтичний хліб: рецепти в духовці, мультиварці і хлібопічці

Недоліки при постійному вживанні:

  1. Зростає внутрішньочеревний жир, його дуже важко прибрати вправами та дієтами.
  2. Провокує захворювання серця і судин.
  3. Підвищує рівень цукру в крові, адже печінка частково переробляє фруктозу на глюкозу.
  4. Погано насичує, оскільки відчуття насичення дарує глюкоза, а фруктоза – навпаки. Доведений факт: ожиріння є частим захворюванням у країнах, де цією речовиною замінили цукор. Найнебезпечніше, що жир накопичується на внутрішніх органах.
  5. Дратує кишечник, викликає бродіння, що стає причиною метеоризму і запорів.
  6. Може викликати гормональні порушення, метаболічний синдром.
  7. Сприяє розвитку атеросклерозу, діабету і хвороби Альцеймера, тому що фруктоза переробляється в гликацин, його називають провокатором цих захворювань.
  8. Має окислювальний ефект, збільшує запальні клітини.

Заміна цукру на фруктозу

Багато дієтологів посилаються на те, що цукор дуже калорійний, набагато більше, ніж фруктоза. І все-таки, фруктовий цукор – не кращий варіант для схуднення, оскільки провокує зростання внутрішнього жиру. Цього можна уникнути, якщо суворо дотримуватися норми: 45 грам чистого фруктози в добу, що включає і дозу, що міститься в овочах і фруктах. Маленькі порції радять приймати діабетикам, оскільки солодкість фруктоза компенсує, але крові не позначається.

Варто замінювати цукор фруктозою? Можна, якщо головна мета – прибрати з раціону калорійний цукор. Але на процес схуднення продукт не впливає. У нього низький глікемічний індекс, але це не робить фруктозу абсолютно безпечною.

В даному відео, фахівці детально відповідають на питання «чи Можна цукор замінити на фруктозу при схудненні». А також детально розглянуті інші замінники цукру.

Чи можна додавати фруктозу в печиво, випічку і компоти

Сильна солодкість фруктози стала причиною того, що нею стали замінювати цукор при виготовленні випічки та напоїв. Смак виходить аналогічний, а витрата – набагато менше. Якщо ви вирішили приготувати печиво або пиріг, то необхідно знати, що класти фруктози треба вдвічі менше, ніж цукру. Великий плюс цього продукту: не кристалізується так динамічно, як сахароза, і випічка довго залишається свіжою.

Читайте також:  Дієтичні хлібці: калорійність, рецепти, користь і шкоду

Медики відзначають, що в незначних дозах фруктоза шкоди не завдасть, головне – не вживати багато і регулярно. Так що додавати в печиво і пироги можна, але вкрай обережно.

Важливо! Якщо в тісто додали фруктозу, то температура духовки повинна бути трохи нижче, ніж зазвичай.

Протипоказання

Незважаючи на велику користь фруктози, вживати її можна далеко не всім. Проведені нещодавно дослідження на тваринах показали, що надмірне захоплення цим продуктом призводить до раннього старіння. І хоча на людях експеримент ще не відпрацьований, медики не радять їсти фруктозу людям похилого віку.

Кому протипоказана фруктоза:

  1. Хворим з браком фруктозо-дифосфат альдолази – одного з елементів травлення.
  2. Пацієнтам, що мають вроджену непереносимість цього продукту.
  3. Діабетикам, яким встановлено діагноз захворювання 2 типу. Якщо важко обійтися без солодкого, то обмежити порцію до 30 грам на добу.
  4. Алергікам. За своєю природою фруктоза – дуже сильний алерген, при зловживанні можуть виникнути свербіж, нежить і навіть напади задухи. Достатньо один раз спровокувати реакцію, і доведеться відмовитися від фруктози на все життя. В тому числі, і тієї, що міститься у фруктах.

Тим, хто використовує при дієті фруктозу, лікарі радять не зловживати виноградом, фініками, кавуном, черешнею і хурмою, де речовини дуже багато. Найменше її в ананасах, персиках, абрикосах і журавлині. Лікарі радять їсти не більше 7 порцій овочів і фруктів, це стане якісною заміною чистої фруктозі. Подібна фруктова дієта оберігає серце і судини, перешкоджає виникненню раку.

Отже, вживати фруктозу під час схуднення або утриматися? Дієтологи вважають, що якщо брати порцію цього продукту з овочів і фруктів, притому, в обмеженій кількості, то для схуднення це не буде зайвим. Але вважати, що фруктоза допомагає скинути зайву вагу – хибна думка.