Дієтичний хліб: рецепти в духовці, мультиварці і хлібопічці

При схудненні багато дівчат повністю відмовляються від хліба. Це неправильне рішення, адже є рецепти дієтичного хліба, який можна готувати в духовці, і в мультиварці, і в хлібопічці. Випікаючи самостійно, ви завжди будете впевнені, що подаєте на сніданок, обід і вечерю корисний хліб, який не завадить скиданню ваги.

Який хліб дозволяється на дієті?

Котрі худнуть дієтологи радять віддавати перевагу таким видам хліба:

  • З висівками. Готується така випічка з пшеничного борошна і висівок. Її калорійність на 100 г складає близько 250-300 ккал. Такий хліб користується найбільшою популярністю у тих, що худнуть, оскільки дозволяє надовго зберегти почуття ситості. Це обумовлено властивістю висівок. Справа в тому, що вони розбухають, і коли людина їсть невелику кількість хліба з висівками, шлунок наповнюється. Завдяки цьому худне також скорочує порції їжі.
  • Житній. Дієтологи рекомендують включити в дієтичний раціон саме житній хліб, оскільки він має найменший глікемічний індекс серед випічок подібного типу. Більш того, на 100 г продукту калорійність складає близько 180 ккал. Перевага житнього хліба полягає і в його складі, адже в такий випічці міститься максимальна кількість магнію, заліза, фосфору і різних вітамінів.
  • Зерновий. Така випічка готується із зерен пшениці грубого помелу. Її калорійність на 100 г становить 250 ккал. Особливо такий хліб рекомендований тим, хто страждає частими запорами.

На дієті ви можете дозволити собі хліб із висівок, житній або зерновий борошна. Звичайно, це не означає, що ви можете вживати цю випічку в необмеженій кількості. Необхідно контролювати норму вживання хліба виходячи зі свого дієтичного раціону. Як правило, для схуднення рекомендується вживати близько 200 г хліба протягом всього дня.

На дієті треба повністю відмовитися від білого хліба і кондитерських виробів, адже це не тільки не зашкодить схудненню, але також стане причиною нетравлення шлунка і запорів.

Рецепти малокалорійної хліба в духовці

Існує безліч методів приготування хліба в духовці, серед яких, котрі худнуть варто звернути увагу на наступні рецепти.

№1: З висівками

Кошик продуктів:

  • панировочная + пшеничне борошно – 250 г
  • висівки пшеничні – 200 г
  • кисле молоко – 150 мл
  • сухі дріжджі – 1 ст. л.
  • масло рослинне – 1 ч. л.
  • солод – 1 ч. л.
  • сироп буряків – 50 мл
  • мед – 1 ст. л.
  • сіль – 1 ч. л.

Починаємо готувати:

  1. З’єднуємо 150 г висівок з панірувальними і пшеничним борошном.
  2. У мисці з’єднуємо кисле молоко, дріжджі і солод.
  3. В борошняній суміші робимо поглиблення і вливаємо дріжджі. Додаємо масло, сіль і мед.
  4. Всі інгредієнти змішуємо ложкою, поки не вийде тісто.
  5. На стіл присипаємо борошно і викладаємо готове тісто. Вимішуємо руками близько 10 хвилин.
  6. З тіста формуємо кулю, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце на півтори години.
  7. Надаємо тесту потрібну форму, викладаємо на деко і посипаємо висівками (50 г). Випікаємо при температурі 200 градусів близько години.
  8. За 15 хвилин до готовності дістаємо хліб і змащуємо сиропом, далі відправляємо готуватися.
Читайте також:  Товстіють від насіння: скільки можна їх їсти щоб не погладшати?

№2: Житній багет

Кошик продуктів:

  • житнє отрубная борошно – 3 склянки
  • пшеничне борошно – 3 склянки
  • дріжджі – 2 ст. л.
  • цукор, сіль – по 1 ст. л.
  • тепла вода – 3 склянки
  • рослинна олія – 2 ст. л.
  • кунжутне насіння для присипки

Починаємо готувати:

  1. Змішуємо воду, дріжджі і цукор. Даємо суміші вспінитися.
  2. Змішуємо житнє і пшеничне борошно, додаємо масло і сіль.
  3. В борошняну суміш вливаємо дріжджі, замішуємо руками тісто, накриваємо його рушником і ставимо в тепле місце на 60 хвилин.
  4. Після того як тісто підніметься, розрізаємо на 2 частини, викладаємо кожну з них на деко, робимо діагональні надрізи, посипаємо кунжутним насінням і залишаємо ще на 2 години.
  5. Тісто готуємо в духовці при температурі не більш 200 градусів. Час приготування – 30 хвилин.
  6. Дістаємо хліб з форми для випікання після охолодження.

При подачі золотисту скоринку хліба можна змастити молоком або вершковим маслом.

Приготувати простий житній хліб з насінням ви можете за рецептом з відео:

№3: З висівками і кефіром

Кошик продуктів:

  • борошно – 4 склянки
  • висівки – 4 склянки
  • кефір – 3 склянки
  • рослинна олія – 1 стакан
  • цукор, сіль – по 1 ч. л.

Починаємо готувати:

  1. Перемішуємо в глибокій мисці борошно з висівками, цукром і сіллю.
  2. У нову миску вливаємо кефір, масло. Перемішуємо.
  3. Кефірної сумішшю заливаємо борошно і замішуємо тісто.
  4. Готове тісто ділимо на 3-4 кулі, кожен з яких викладаємо на деко і відправляємо в духовку на 30 хвилин.
  5. За 10 хвилин до готовності дістаємо хліб, перевертаємо на інший бік.

Приготувати дієтичний хліб без дріжджів на кефірі пропонується і в наступному відео:

№4: З ячменем

Кошик продуктів:

  • борошно пшеничне – 200 г
  • ячмінне борошно – 150 г
  • сухі дріжджі – 5 г
  • молоко – 200 мл
  • куряче яйце – 1 од.
  • морська сіль – 5 г
  • топлене масло – 1 ст. л.
  • кукурудзяна олія – 70 мл

У даному рецепті ячмінну борошно ви можете замінити ячменем, перемеленим в кавомолці, висівками, рисового, кукурудзяного або гречаною мукою.

Починаємо готувати:

  1. З’єднуємо молоко з дріжджами, яйцем і топленим маслом. Все змішуємо.
  2. Поступово перемішуючи, в молоко додаємо борошно.
  3. Перемішуємо тісто до отримання консистенції, що нагадує сметану.
  4. Змащуємо форму для випікання кукурудзяним маслом, виливаємо тісто і відправляємо в духовку, розігріту до 200 градусів. Випікаємо близько 35 хвилин.

Рецепт смачного дієтичного цільнозернового хліба ви дізнаєтесь із наступного відео:

№5: З висівками і лляними насінням

Кошик продуктів:

  • мелений мигдаль – 100 г
  • мелені до великої крихти лляні насіння – 100 г
  • пшеничні висівки – 4 ст. л.
  • розпушувач – 1 упаковка
  • сіль – 1 ч. л.
  • сир нежирний – 300 г
  • білки 7 яєць
  • насіння за смаком для присипки
Читайте також:  Можна пити чорний чай при схудненні: користь і рецепти

Починаємо готувати:

  1. У мисці змішуємо всі сухі продукти, залишивши щіпку висівок, щоб посипати деко.
  2. Сир і білки з’єднуємо, змішуємо до отримання цілісної консистенції. Зробити це можна за допомогою міксера або блендера.
  3. З’єднуємо всі продукти і ретельно замішуємо.
  4. На деко викладаємо папір, змочуємо її стінки водою і посипаємо висівки.
  5. Викладаємо тісто і присипаємо насіння.
  6. Випікаємо в духовці близько 50 хвилин при температурі 170 градусів.

Якщо ви худнете за допомогою правильного харчування і занять спортом, вам згодиться рецепт фітнес-хліба з наступного ролика:

Інструкція з приготування дієтичного хліба в мультиварці

Мультиварка – це прилад, в якому можна навіть випікати. Так, пропонуємо інструкцію з приготування низькокалорійного хліба.

Кошик продуктів:

  • борошно житнє – 350 г
  • вівсяне борошно – 350 г
  • гаряча вода – 300 мл
  • житня закваска – 400 мл
  • коріандр – 1 ч. л.
  • масло рослинне – 3 ст. л.
  • солод, цукор – по 1 ст. л.
  • сіль – щіпка

Починаємо готувати:

  1. У мисці з’єднуємо солод, цукор, сіль і дрібно нарізаний коріандр. Варто зазначити, що замість цукру ви можете використовувати цукрозамінники або коричневий цукор.
  2. У миску заливаємо олію і воду, все перемішуємо.
  3. Після просіювання борошно житнє і вівсяну висипаємо у посуд з раніше приготовленою сумішшю. Туди ж відправляємо закваску.

Замість вівсяної муки можна використовувати вівсяні пластівці, попередні подрібнені за допомогою кавомолки.

  1. Змішуємо масу ложкою або виделкою до моменту, поки не отримаємо однорідне і еластичне тісто.
  2. Чашу мультиварки змащуємо маслом, а далі переносимо тісто, попередньо надавши йому форму кулі.
  3. Готуємо хліб в режимі «Випічка» при температурі в 40 градусів. Час приготування – близько 4-5 годин.

Результат приготування – півтора кілограмовий хліб, який можна зберігати в холодному місці близько 6 днів. За цей час він не втратить свою м’якість і смакові якості.

У своїй мультиварці ви можете приготувати ірландський хліб (без дріжджів). Для цього дотримуйтесь рекомендацій з відео:

Як приготувати дієтичний хліб в хлібопічці?

Якщо на вашій кухні є хлібопічка, ви можете скористатися наступними рецептами дієтичного хліба.

№1: З вівсянкою

Кошик продуктів:

  • вівсяне борошно (можна вівсяні пластівці, подрібнені в труху) – 1 склянка
  • непросіяна борошно – пів склянки
  • пшеничне борошно – 1 склянки
  • сухі дріжджі – 1 ч. л.
  • тепла вода – 2 склянки
  • сіль – 1 ч. л.
  • рідкий або густий мед – 3 ст. л.
  • йогурт маложирний – 1 стакан
  • вершкове масло – 25 г

Починаємо готувати:

  1. Змішуємо всі види борошна, додаємо сіль, мед, дріжджі і масло. Все перемішуємо.
  2. Заливаємо воду і йогурт. Замішуємо тісто.
  3. Форму хлібопічки злегка змащуємо водою і посипаємо вівсяну муку. Викладаємо готове тісто.
  4. Вибираємо на приладі один з режимів випікання, наприклад, «4». Цей режим розшифровується як «Дієтичний». Час готування – 5 годин.
  5. Після приготування дістаємо хліб і перекладаємо на решітку для охолодження.

Слід зазначити, що необов’язково замішувати тісто руками. Достатньо всі інгредієнти викласти у форму приладу і поставити готується. Машина зробить всю роботу самостійно. У цьому можна переконатися, переглянувши відео-рецепт хліба з цільнозерновий та пшеничного борошна з сумішшю фітнес-мікс:

Читайте також:  Цикорій для схуднення: чим корисний, як пити, рецепти приготування

№2: З висівками

Кошик продуктів:

  • молоко – 250 мл
  • цільнозернові борошно – 400 г
  • висівки вівсяні – 50 г
  • оливкова олія – 3 ст. л.
  • сухі дріжджі – 1,5 ч. л.
  • цукор – 2 ст. л.
  • сіль – 1 ч. л.

Починаємо готувати:

  1. Кип’ятимо Молоко і залишаємо остигати.
  2. У чашу приладу виливаємо молоко, масло, борошно, дріжджі, цукор і сіль, а в останню чергу – висівки.
  3. Ставимо випікати в режимі «Основою хліб».

№3: Батон з коріандром і кмином

Кошик продуктів:

  • житнє борошно – 70 г
  • борошно пшеничне – 350 г
  • кисле молоко – 200 мл
  • сухі дріжджі – 11 м
  • вершкове масло – 3 ст. л.
  • вода тепла – 140 мл
  • мед – 2 ст. л.
  • масло рослинне – 1 ст. л.
  • сіль – 2 ч. л.
  • кмин, коріандр – по 1 ч. л.
  • білок 1 курячого яйця

Починаємо готувати:

  1. У чашу приладу висипаємо борошно, заливаємо кисле молоко і воду.
  2. Додаємо дріжджі та інші продукти.
  3. Випікаємо близько 3 годин до середньої скоринки.
  4. Після першого сигналу приладу відкриваємо кришку, змащуємо білком, посипаємо кмин і коріандр.
  5. Закриваємо кришку і допікаємо до готовності.

№4: З висівками, сиром і цибулею

Кошик продуктів:

  • борошно пшеничне – 370 г
  • висівки – 50 г
  • сир чеддер – 100 г
  • цибуля – 1 од.
  • часник – 1 зубчик
  • сухі дріжджі – 8 г
  • мед – 1 ст. л.
  • тепла вода кип’ячена – 250 мл
  • порошок гірчиці, сіль – по 1 ч. л.
  • кунжутне насіння для присипки

Починаємо готувати:

  1. Дрібно пасеруємо цибулю і відправляємо в чашу приладу.
  2. Засипаємо борошно і заливаємо воду.
  3. Додаємо дріжджі, мед, гірчицю, сіль і пропущений через прес часник.
  4. Натираємо на тертці сир, змішуємо з висівками і останніми додаємо в чашу приладу.
  5. Готуємо в режимі «Основний хліб» близько 100 хвилин.
  6. За 15 хвилин до готовності відкриваємо кришку і посипаємо кунжутне насіння.

№5: Житній батон з висівками

Кошик продуктів:

  • житнє борошно – 215 г
  • пшеничне борошно – 215 г
  • житні висівки – 3 ст. л.
  • вода тепла – 440 мл
  • сухі дріжджі – 2 ч. л.
  • мед – 3 ч. л.
  • сіль – 1 ч. л.

Починаємо готувати:

  1. Змащуємо форму хлібопічки рослинним маслом. Це робиться для того, щоб готову випічку було простіше діставати.
  2. Викладаємо всі інгредієнти в чашу.
  3. Ставимо випікати в режимі «Житній».

Готовий хліб буде мати щільну структуру і приємний кислуватий присмак.

Як готувати таку випічку в приладі «Panasonic SD-250», можна наочно побачити в наступному відео:

Якщо накласти повне табу на хліб, можна спровокувати інтоксикацію організму, в’ялість шкіри і целюліт. Це обумовлено тим, що в хлібобулочних виробах містяться необхідні організму амінокислоти, білок і клітковина. Щоб уникнути таких наслідків, але не перешкодити схудненню, рекомендується протягом дня з’їдати близько 200 г хліба, приготованого з дієтичного рецептом.