Дієтичні хлібці: калорійність, рецепти, користь і шкоду

З наростаючою популярністю здорового способу життя і корисного раціону особливу увагу стало приділятися дієтичним хлібцям, які повністю заміняють хліб, володіють унікальною властивістю і цінним складом. Плюси і мінуси хлібців оспорюються між фахівцями. Тому, щоб підібрати потрібний дієтичний складу, необхідно ознайомиться з інформацією про продукт.

Думка дієтологів

Більшість людей, які вирішувались харчуватися правильно і прибрати зайві кілограми, вважають, що досягти ідеалу їм допоможуть дієтичні хлібці. Але насправді не все так просто. Всі вироби мають між собою характерні відмінності, починаючи від складу і закінчуючи ціновою категорією. Тому необхідно знати принцип прийому і дії на організм придбаного продукту в залежності від часу доби.

Цілеспрямоване завзятість у досягненні ідеальної фігури за допомогою хлібців треба направити в правильне русло, в цій справі добре розбираються дієтологи. Вони зможуть підібрати чинний склад продукту і не помилитися з вибором.

Вашій увазі представлений відеоролик, в якому фахівці на живих прикладах розбираються, чи дійсно так корисні дієтичні хлібці, і допомагають в боротьбі із зайвою вагою.

Як вибрати якісний продукт?

Купуючи продукт, насамперед рекомендується ретельно вивчити склад, в якому повинні бути присутніми мінеральні речовини, легкозасвоювані поліпептиди і вітамінний комплекс. Рекомендується уникати покупки продукту з вмістом крохмалю, цукру, ГМО, жирів, консервантів, дріжджів і підсилювача смаку. Чим менше хлібці містять добавок, тим краще вони вплинуть на організм.

Готовий виріб містить повноцінну порцію клітковини. Дана речовина покращує функціонування кишечника, виводить токсини і шлаки з організму, а також сприяє розмноженню нормальної мікрофлори в кишечнику.

Різновиди хлібців

  1. Мультизлаковые – складаються з різних сортів злаків і пшеничного борошна. Підходять для всіх людей.
  2. Вівсяні хлібці – відновлюють захисну функцію організму, сприяють очищенню шкірних покривів і надають профілактичну, лікувальну дію при патології нирок.
  3. Рисові вироби підходять для людей, які страждають від безсоння і нервовими розладами.
  4. Пшеничні з додаванням ячменю покращують швидкість переробки їжі, що призводить до регулярного спорожнення шлунково-кишкового тракту.

Варто відзначити, що в момент приготування хлібців, можуть додаватися органічні домішки: водорості, тверда оболонка зерен, йод, морква, родзинки, зелень і кальцій. У цьому випадку даний продукт виявиться не тільки дієтичним, але і лікувально-профілактичним. Такі виготовлення лікарі рекомендують вживати в мінімальних дозах, а дієтологи категорично забороняють вводити їх в щоденний раціон з метою схуднення.

Читайте також:  Пажитник для схуднення: користь, способи приготування і застосування

Склад продукту

Злакові снеки містять харчові волока, велика кількість вуглеводів, клітковину, жири, амінокислоти. Користь готової закуски обумовлюється високим процентним складом вітамінів Е, А, В1, В2, РР, а також магнію, заліза і натрію.

Калорійність

Житні. Найвищий показник енергетичної цінності – 380 кКал. Хлібці містять тверду оболонку пшениці та солоду жита, II сорт обдирного пшеничного борошна. Харчова цінність:

  • 65 р – вуглеводів;
  • 15 р – білків;
  • 3,5 г – жирів;
  • 20 м – клітковини.

Вівсяні снеки. Основною складовою продукту є вівсяна борошно з доповненням пшеничного борошна. Вихід калорійності продукту – 301 кКал. Склад:

  • 14,0 г харчових волокон;
  • 4,10 г клітковини;
  • 55,3 р – вуглеводів;
  • 10,3 м – білка;
  • 2,7 г жиру.

Гречані хлібці. Готуються на основі дрібного підлоги гречаної крупи з одиничним доповненням пшеничного зерна. Калорійність 265 кКал/100 г Харчова цінність продукту:

  • клітковини – 17 г;
  • білків – 11,0 г;
  • вуглеводів – 51,1 м;
  • жирів – 0,5 р.

Загальний рівень показника калорійності варіюється в межах норми 320 кКал на 100 г продукту.

Користь дієтичних хлібців

Незважаючи на високий відсоток калорійності, хлібці відносяться до високовуглеводним продуктів і вимагають додаткових енергетичних витрат у момент перетравлення. Довгий процес травлення, благотворно позначається на схудненні і зберігає відчуття ситості. Щоденне вживання хлібців налагодить перистальтику шлунково-кишкового тракту, позбавить від запорів.

Дієтичний продукт виробляється з цільних зерен, які пройшли попередню заводську обробку. Перероблена крупа містить максимальну кількість мінералів і корисних речовин на відміну від звичайних заводських борошняних виробів. Але при всьому цьому бажаний результат безпосередньо залежить від схеми вживання продукту.

На сьогоднішній день існує маса способів уживання даного продукту не тільки окремо, але і в комбінації з іншими, як основна складова. Тому, вживаючи низькокалорійний продукт з метою схуднення, не варто упускати факт користі і шкідливість продуктів, з якими він буде поєднуватися.

У чому їх шкідливість?

Якісний склад і користь продукту залежить тільки від виробника, способу зберігання і транспортування. Первинне порушення стандартних технологій значно спрощує виробництво і переважає масою вигідних економічних пропозицій. Тому при покупці даного продукту немає ніякої гарантії, що придбана марка хлібців зарекомендує себе з найкращого боку. Самим неприємним прикрістю у неякісному продукті є використання прілою крупи, барвників і хімічних речовин.

Читайте також:  Дієтичний хліб: рецепти в духовці, мультиварці і хлібопічці

Ще одним недоліком виступає важка перетравність шлунком. Така постійна навантаження негативно позначається на роботі травних органів і надає негативний результат.

Кількість з’їдених скибочок не повинно перевищувати денні стандартні норми. Один шматочок виділяється на один повноцінний прийом їжі.

Вживання хлібців більше норми викликає важкість у шлунку.

Не рекомендується годувати дітей злаковими хлібцями. Встановлений раціон харчування для зниження ваги не повинен позначатися на членах сім’ї. Для дитячого організму даний продукт зовсім не підходить, так як він важко засвоюється.

Не варто також забувати про вікове обмеження. У літніх людей організм ослаблений і не здатний якісно переробляти їжу.

Стрімке поїдання не придатного продукту зведе нанівець прагнення людини у боротьбі із зайвою вагою.

Як правильно вживати хлібці?

Для досягнення позитивного результату необхідно дотримуватися дієтичних стандартів і запастися стартовим набором низькокалорійної їжі:

  1. Виключити з раціону хлібобулочні вироби. Повсякденний продукт харчування вузькопрофільні фахівці рекомендують замінити цільно зерновими хлібцями. Дані зернові вироби між собою не сумісні.
  2. Хлібці є відмінним перекусом і комплексно замешают один прийом їжі. Дієтичний раціон складається з дробового харчування, один прийом якого можна замінити свіжими овочами і хлібцем. Не варто відкладати прийом злакового продукту на вечерю, так як організм не встигне витратити отримала енергію до сну.
  3. Дієтологи рекомендують з’їдати 50 г хлібців в день. Достатня кількість клітковини, спровокує активну роботу в системі травлення. При такому режимі організм витрачає 250 кКал на добу.
  4. Правильне поєднання продуктів. Снеки зернові належать до складно вуглеводною продуктів, тому рекомендується поєднувати їх зі сметаною, фруктами, овочами, маслом. Можна комбінувати з горіховими пастами, яйцями і бобовими. Але не варто поєднувати з молочними і м’ясними продуктами, а також з картоплею або скибочкою хліба.

Можливі протипоказання

Так як хлібці містять достатню кількість зернових культур і трудноусваиваемой речовин, людям з хронічними захворюваннями ШКТ не рекомендується приймати дієтичний продукт. Дієтологи радять вводити злакові снеки поступово, періодично влаштовуючи розвантаження організму, і тим самим відстежити реакцію на продукт.

Рецепт дієтичних хлібців

Приділивши час для приготування хлібців своїми руками, можна на 100% переконатися в гарному якості продукту. Тому щоб не нашкодити своєму здоров’ю, необхідно ознайомиться з рецептом домашнього приготування.

Перелік продуктів:

  • лляне насіння – 30 г;
  • насіння кунжуту – 50 г;
  • вівсяна крупа – 150 г;
  • рисове борошно – 40 г;
  • кухонна сіль;
  • вода звичайна – 500 мл;
  • висівки злаків – 50 р.
Читайте також:  Часник для схуднення: як приймати? Рецепти з часником при схудненні

Приготування домашніх хлібців для схуднення:

  1. Вівсяну крупу перетерти з допомогою комбайна до борошнистої структури. Якщо є бажання, можна всі зернові культури також подрібнити.
  2. Отриману суху крупу висипати в каструльку, додати сіль, воду, поступово вимішуючи до однорідної консистенції. Готова суміш повинна бути схожа на сметану.
  3. Металеву форму застелити пергаментом, і розподілити по ньому рівномірно тісто.
  4. Духовку розігріти до 180°C. Після 20 хв. випікання дістати деко і розрізати хлібці в довільній формі. Потім назад поставити випікатися. Готові хлібці повинні охолонути.

До складу можуть входити не тільки вищеперелічені інгредієнти. Для різноманітності і пікантності смаку можна додатково додати мед, горіхи, шматочки фруктів і овочів.

Якщо організму нелегко впоратися з дієтою, і він «вимагає» бутербродів з ковбасою, то легкі дієтичні закуски будуть ідеальної знахідкою. Для приготування перекусів потрібно ретельно підібрати продукти, співвідносити енергетичну цінність і грами, а також правильно їх поєднувати.

Дієтичні бутерброди можуть бути повноцінним перекусом і ідеальним варіантом для сніданку.

Замінити шкідливі рідкі приправи можна корисним тропічним фруктом – авокадо. М’якоть досить добре подрібнити і використовувати в якості дієтичної, кремовою намазки.

Ситний бутерброд з индюшиной грудкою

На хлібця скибочку покласти трохи знежиреного сиру, листочок базиліка, кілька круглих часточок стиглого помідора і шматочок индюшиной грудки. Присипати трохи італійськими травами і сіллю за бажанням. Готовий сендвіч накрити другим шматочком хлібця.

Сендвіч зі шпинатом і морквою

Шматочки хлібці намазати вершковим сиром з низьким відсотковим вмістом жиру. Свіжу моркву натерти, викласти на шматочки. Присипати помытым родзинками і накрити листом шпинату. Зверху придавити ще одним скибочкою.

Бутерброд з рибним фаршем

Приготувати паштет на основі готового рибного філе, вареного яйця і невеликої цибулини. Отриману суміш посолити, поперчити і викласти на хлібці, зверху посипати зеленню. Бутерброди скласти один на одного. Смачно їсти зі свіжим помідором.

Такі рецепти перекусів ідеально підходять для дієтичного раціону, сприяють зниженню ваги, не містять канцерогенних жирів і шкідливих речовин. Процес приготування досить простий і не займе багато часу.

Результат не змусить себе довго чекати, якщо ретельно дотримуватися перерахованих вище рекомендацій. Хлібці, зручні для застосування і ефективно замінюють хлібобулочні вироби. Шлях до стрункого і здорового тіла повинен бути не тільки корисним, але і смачним.