Дієтична запіканка з кабачків: рецепти в мультиварці, без борошна, з фаршем, помідорами

На дієті можна дозволити собі запіканку з кабачків, адже цей овоч має приємний і легкий смак, містить вітаміни C, B1 і B3, а також мінерали – калій, залізо і магній. Це сприяє тому, що овоч чудово впливає на обмінні процеси і виводить з організму зайву рідину. Так, на озброєння обов’язково варто взяти прості рецепти цього чудового блюда.

Правила запікання

Завдяки великій різноманітності рецептів дієтичних кожен, хто худне зможе приготувати запіканку на свій смак. Але незалежно від конкретного рецепту, правила випікання залишаються незмінними:

  1. Перед тим як викласти продукти на деко для запікання, посуд потрібно рясно змастити маслом.
  2. Духовку розігріваємо до 180-190 градусів, а вже потім ставимо запікати кабачки.
  3. Час готування – від 40 до 60 хвилин. Якщо в рецепті присутній картопля, час готування – максимальне.

Дотримуючись цих правил, ви приготуєте відмінне дієтичне блюдо у своїй духовці.

Класичний рецепт

Калорійність 100 г такого страви – 100 ккал, тому можна сміливо запастися необхідними продуктами і приступити до готування.

На стіл викладаємо:

  • цукіні (молодий кабачок) – 1-2 од.;
  • сир моцарела (або бринза) – 100 г;
  • сир твердого типу (наприклад, пармезан) – 2 ст. л.;
  • борошно грубого помелу – 3-4 ст. л.;
  • курячі яйця – 2 од.;
  • молоко низкопроцентное – 1 склянка;
  • ріпчаста цибуля – 1 од.;
  • розпушувач – 1 ч. л.;
  • рослинне масло – 1 ч. л.;
  • сіль, перець.

Приступаємо до готування:

  1. Цибулю нарізаємо кільцями, а ось цукіні і моцарелу пропускаємо через крупну тертку.
  2. Змішуємо готові овочі з сиром. Тепер беремо деко, змащуємо маслом і викладаємо отриману суміш.
  3. Готуємо тісто: змішуємо борошно з розпушувачем, вливаємо молоко і перемішуємо, щоб не залишилося ніяких грудочок. Далі в тісто вбиваємо яйця, солимо, перчимо і вливаємо олію. Все ретельно перемішуємо.
  4. Виливаємо тісто до овочів, а зверху посипаємо тертим твердим сиром. Відправляємо готуватися до золотистої скоринки.

Для випікання можна використовувати маленькі формочки для кексів.

Якщо у вас мінімум часу на приготування, зверніть увагу на простий рецепт з відео:

4 рецепта кабачкової запіканки без борошна

В цих рецептах вам не потрібно борошно, тому калорійність запіканки на 100 м нижче 100 ккал.

№1: З плавленим сиром

На стіл викладаємо:

  • молодий кабачок – 1 кг;
  • ріпчаста цибуля – 2 од.;
  • курячі яйця – 4 од.;
  • часник – 2 зубчики;
  • плавлений сир – 3 штуки;
  • рослинне масло – 3 ст. л.;
  • сіль, перець.
Читайте також:  Гірчиця для схуднення: користь, способи застосування та протипоказання

Приступаємо до готування:

  1. Очищаємо кабачки нарізаємо півкільцями. Слід зазначити, що при бажанні можна не очищати їх шкірку.
  2. Цибулю дрібно шаткуємо і пасеруємо на олії до золотистого кольору.
  3. Сирки нарізаємо невеликими кубиками і пропускаємо через крупну тертку.
  4. Викладаємо готові продукти на деко, змащуємо подрібненим часником, а далі солимо, перчимо і змішуємо.
  5. Останній штрих – заливаємо готову масу збитими яйцями і ставимо готуватися.

Відмінним доповненням до такої запіканці стане маложирная сметана, томатний соус і навіть овочевий салат. На свій розсуд страву можна подавати холодним або теплим.

Якщо ви на строгій дієті, скористайтеся рецептом з відео:

№ 2: З картоплею

Запіканку, приготовану за таким рецептом, можна сміливо подавати на низькокалорійній дієті.

Але варто відзначити, що для неї найкращий варіант – молоді літні кабачки, які володіють м’якою структурою і ніжним смаком.

На стіл викладаємо:

  • кабачок – 1 од.;
  • картопля – 2 од.;
  • куряче яйце – 1 од.;
  • адигейський сир – 1/3 від маси кабачка;
  • спеції, зелень.

Приступаємо до готування:

  1. Овочі відмиваємо і натираємо на тертці, а далі важливий момент – через 10 хвилин віджимаємо руками рідина.
  2. Подрібнюємо адигейський сир, наприклад, пропустивши через середню терку.
  3. До овочів додаємо яйце, спеції і змішуємо.
  4. Шаткуємо зелень, додаємо до сиру, а після – до овочів. Ретельно все перемішуємо і відправляємо готуватися.

Таку запіканку варто подавати з кількавідсотковою сметаною.

№ 3: З фетою

Для приготування такої запіканки можна використовувати будь-які кабачки – і молоді, і зрілі, але в другому випадку при готуванні варто обов’язково очистити овоч від грубих насіння і шкірки.

На стіл викладаємо:

  • кабачки – 1 кг;
  • куряче яйце – 4 од.;
  • сир фета – 300 г;
  • сир твердого типу – 50 г;
  • ріпчаста цибуля – 2 од.;
  • часник – 2 зубчики;
  • рослинне масло – 1 ст. л.;
  • зелень, сіль.

Приступаємо до готування:

  1. Подрібнені на крупній тертці кабачки злегка обсмажуємо на олії, викладаємо на друшляк і залишаємо на 10 хвилин для виходу зайвої рідини.
  2. Дрібно шаткуємо цибулю і обсмажуємо на рослинному маслі до золотистого кольору, викладаємо в окремий посуд з кабачками, куди також збиваємо яйця.
  3. Додаємо до отриманої масі подрібнений часник, зелень, сир фета. Все солимо і розмішуємо, після чого відправляємо запікатися.

У наступному відео пропонується рецепт з використанням соєвого соусу:

№ 4: З помідором

Запіканка з томатом виходить особливо соковитою, до того ж його смак відмінно доповнює смак кабачків.

На стіл викладаємо:

  • кабачок молодий – 1 од.;
  • помідор – 1 од.;
  • червоний перець – 1 од.;
  • кефір маложирний – 130 мл;
  • курячі яйця – 3 од.;
  • сир твердого типу – 50 г;
  • зелень, спеції.

Приступаємо до готування:

  1. Нарізані кільцями кабачки, солимо і залишаємо на 10 хвилин для виходу рідини.
  2. Нарізану півкільцями цибулю пасеруємо на олії, що так само робимо з перцем, нарізаним на маленькі кубики.
  3. У кефір збиваємо яйця, додаємо зелень і спеції.
  4. Всі готові інгредієнти викладаємо на деко, розкладаємо нарізаний скибочками помідор і заливаємо кефіром.
  5. За 10 хвилин до готовності дістаємо запіканку, присипаємо твердим сиром і знову відправляємо в духовку.
Читайте також:  Що пити, щоб схуднути: рецепти жиросжигающих напоїв

Так, кабачкова запіканка з помідором готова!

Повітряна сирно-кабачкова запіканка

Сир є основним інгредієнтом в рецептах багатьох дієтичних овочевих запіканок, в тому числі може застосовуватися в цьому рецепті.

На стіл викладаємо:

  • молодий кабачок – 5 од.;
  • сир маложирний – 400 г;
  • курячі яйця – 5 од.;
  • борошно грубого помелу – півсклянки;
  • сіль.

Приступаємо до готування:

  1. Без очищення шкірки пропускаємо кабачки через тертку, солимо і даємо настоятися. Через пару хвилин видавлюємо сік.
  2. Викладаємо сир в окремий посуд, додаємо борошно, яйця і сіль. Все ретельно перемішуємо до одержання однорідної маси.
  3. Додаємо до сиру кабачки і можна відправити в духовку.

Ви можете приготувати цю страву без борошна, якщо знаходитесь на строгій дієті за рецептом з відео:

Рецепти кабачкової запіканки з фаршем

Якщо ваш раціон передбачає вживання м’яса, зверніть свою увагу на кабачкові запіканки з фаршем, які можна подавати на обід в якості повноцінного страви.

Варіант №1

На стіл викладаємо:

  • кабачок молодий – 3 од.;
  • м’ясний фарш (відмінно підійде фарш курячого філе) – 400 г;
  • тертий сир – 50;
  • сметана маложирная – 150 г;
  • помідор – 2 од.;
  • часник – 2 зубчики;
  • рослинна олія – 2 ст. л.;
  • сіль, перець.

Приступаємо до готування:

  1. Нарізаємо кільцями кабачки, солимо.
  2. Подрібнюємо часник, додаємо в рослинне масло зі спеціями за смаком. Масло вливаємо до кабачків.
  3. Солимо і перчимо фарш, а після місимо.
  4. У деко викладаємо половину кабачків, а поверх тонким шаром фарш, який змащуємо сметаною. Далі викладаємо залишилися кабачки і відправляємо готуватися.
  5. Дістаємо запіканку за 10 хвилин до готування, присипаємо тертим сиром і відправляємо в духовку.

Як готується така запіканка, ви також можете побачити на відео:

Варіант №2

Цукіні доповнюємо двома ключовими інгредієнтами – курячим фаршем і білим рисом.

На стіл викладаємо:

  • кабачок – 300 г;
  • помідор – 2 од.;
  • курячий фарш – 150 г;
  • білий рис – 50 г;
  • куряче яйце – 1 од.;
  • тертий сир – 100 г;
  • часник – 2 зубчики.

Приступаємо до готування:

  1. Рис заливаємо окропом і залишаємо на 20 хвилин.
  2. Кабачок пропускаємо через крупну тертку, солимо і залишаємо на 10 хвилин, після чого віджимаємо сік.
  3. Помідор нарізаємо тоненькими кільцями.
  4. Подрібнюємо часник і сир, з’єднуємо і збиваємо з яйцем.
  5. Зливаємо воду з рису, з’єднайте з фаршем і солимо.
  6. У деко викладаємо шари запіканки: кабачки, фарш, помідори, яєчно-сирну суміш. Після відправляємо запікатися.
Читайте також:  Дієтична овочева запіканка: рецепти і способи приготування

Готову страву посипати нарізаною зеленою цибулею.

Рецепти кабачкової запіканки в мультиварці

Приготовлена в мультиварці кабачкова запіканка – це смачне і корисне блюдо, яке зберегло в собі всі корисні властивості використовуваних продуктів.

Приготовану в мультиварці запіканку можна помістити в харчової контейнер і зберігати в холодильнику до 2-х днів.

№1: Пісний

На стіл викладаємо:

  • молодий кабачок – 4 од.;
  • курячі яйця – 4 од.;
  • плавлений сир – 3-4 пачки;
  • борошно грубого помелу – 3 ст. л.;
  • цибуля – 1 од.;
  • часник – 2 зубчики;
  • сіль, перець, зелень.

Приступаємо до готування:

  1. Очистити кабачки від шкірки, обсушуємо, натираємо на тертці, після видавлюємо зайву рідину.
  2. Очищаємо цибулю і дрібно нарізаємо.
  3. Плавлений сир натираємо на тертці.
  4. За допомогою ножа або преса подрібнюємо часник.
  5. Збиваємо яйця і змішуємо з борошном, довівши до однорідної маси.
  6. Чашу мультиварки змащуємо олією, викладаємо шари запіканки: кабачки, сир, цибулю, часник. Після солимо і перчимо, посипаємо дрібно подрібненою зеленню. Далі все ретельно перемішуємо.
  7. Заливаємо готову масу тестом.
  8. Закриваємо кришку пристрою, вибираємо режим «Запіканка» або «Випічка», а час готування – 50-60 хвилин.

Так, близько години вам потрібно, щоб приготувати корисне блюдо. У цьому можна переконатися, переглянувши відео нижче:

№2: З м’ясом

На цей рецепт вам неодмінно варто звернути увагу, якщо ви бажаєте приготувати страву з м’ясом.

На стіл викладаємо:

  • молодий кабачок – 2 од.;
  • картопля – 4 од.;
  • помідор – 2 од.;
  • курячий фарш – 500 г;
  • сир твердий – 100 г;
  • борошно грубого помелу – 3 ст. л.;
  • курячі яйця – 3 од.;
  • сметана маложирная – 200 г;
  • рослинне масло – 1 ст. л.;
  • зелена цибуля – 1 невеликий пучок;
  • сіль, спеції.

Приступаємо до готування:

  1. Відмиваємо і нарізаємо кільцями кабачки, картоплю і помідори.
  2. Готуємо заливку: змішуємо яйця, сметану, борошно, сіль і спеції, а далі все ретельно збиваємо, щоб отримати однорідну масу.
  3. Чашу мультиварки рясно змащуємо олією, викладаємо кабачки, поросяти, ягняти цибуля, картопля, причому кожен шар солимо, перчимо і поливаємо заливкою.
  4. Викладаємо на картоплю фарш, а далі при бажанні повторюємо шари.
  5. На кінцевий шар викладаємо кільця помідора, заливаємо рештою соусом і посипаємо твердим сиром.
  6. Ставимо каструлю на режим «Випічка» і готуємо близько 60 хвилин (поки не приготується картопля).
  7. Коли прилад вимкнеться, залишаємо запіканку на 15 хвилин, щоб сир схопився.
  8. Ділимо з допомогою лопатки запіканку на порції і викладаємо на тарілки для подачі.

Отже, кабачкова запіканка – це відмінне блюдо, яке ви можете їсти навіть на самій суворої низькокалорійній дієті. Ви можете скористатися наведеними рецептами, а при бажанні – видозмінювати, готуючи або в духовці, або в мультиварці.