Дієтична сирна запіканка: рецепти для духовки, мікрохвильові печі, мультиварки

Дотримання дієти потрібно не тільки при лікуванні набутого захворювання. Здорове харчування – необхідні умови для стабільної роботи внутрішніх органів, що забезпечить привабливий зовнішній вигляд і навіть допоможе скинути зайву вагу. Королевою правильного харчування є запіканка з сиру, якої і присвячена ця стаття.

Сирний десерт: основи та особливості приготування

Щоб блюдо вийшло вдалим, необхідно знати основи його приготування:

  1. Для дієтичного страви краще використовувати кисломолочний продукт з мінімальним або нульовим кількістю жиру.
  2. Подрібнити сир можна за допомогою блендера, міксера, сита або м’ясорубки.
  3. Додавання яєць вважається обов’язковим, щоб консистенція була пишною і з’явилася рум’яна кірочка. Але для дієтичного страви можна використовувати тільки білок, адже саме в жовтку величезна концентрація холестерину.
  4. Додати ваніль, корицю (за бажанням).
  5. Додавання подслаживающих продуктів з розсуд і смак тих, для кого вона готується.
  6. До основного компоненту додають трохи рису або манної крупи, щоб надати їй пишність.
  7. Випікаючи десерт в мікрохвильовій печі, необхідно накрити кришкою. Після виключення варто трохи почекати (до 10 хвилин).
  8. Перевірка на готовність здійснюється з допомогою дерев’яної палички (сірники або зубочистки), яка повинна залишатися сухою після проколювання запіканки. Про те, що страва готова також свідчить поява рум’яного відтінку і відставання від країв форми.
  9. При випіканні в металевій формі, необхідно змастити маслом і посипати борошном або панірувальними сухарями.
  10. Час випічки змінюється у відповідності з консистенцією суміші. Для більш рідкої потрібно не менше 40 хвилин. Для більш щільного – близько півгодини.
  11. Не можна виймати десерт відразу після закінчення випікання, він повинен трохи «відпочити і прийти в себе», інакше вона розвалиться.
  12. Перед подачею на стіл, її можна присмачити чим-небудь: сиропом, варенням, шоколадом, медом або йогуртом. Остання підлива відноситься до дієтичних.

Рецепти приготування запіканки в духовці, мультиварці і мікрохвильовці

З сиру можна готувати практично на кожній плиті (духовці, мультиварці, мікрохвильовій печі) страви, які будуть не тільки смачними, але і дуже корисними. Проблем з дієтичним сніданком ніколи не буде, якщо прислухатися до цікавих порад і важливим рекомендацій від досвідчених кулінарів.

Приготовлена випічка може бути з різними фруктовими або горіховими добавками, солодкої або несолодким, без додавання борошна й без яєць. У будь-якому випадку це блюдо залишається надзвичайно ароматним, смачним та вишуканим, а про його користь можна складати легенди.

Ця запіканка входить в меню сирної дієти для схуднення, про яку можна дізнатися більше тут: http://diets-10.ru/tvorozhnaya-dieta.html.

У духовці

Сирний десерт. Класичний рецепт улюбленого дітьми і дорослими ласощі вимагає таких інгредієнтів:

  • сир – 500 г
  • яйця – 2 шт.
  • манка – 2 ст. л.
  • цукровий пісок – 2-3 ст. л.
  • ванілін — щіпка
  • пісне масло – 1 ст. л.
Читайте також:  Гірчиця для схуднення: користь, способи застосування та протипоказання

Готується страва в такій послідовності. Основний продукт подрібнюють, збивають яйця, додають манку. Все це перемішують виделкою або блендером. До отриманого тесту додають інші компоненти. Попередньо змастивши маслом форму, приготовлену суміш з сиру відправляють в посудину і завантажують в духову шафу. Випікають при 170-175 градусів не більш півгодини.

Сирний десерт «Листковий». Тут присутній дуже соковите різноманіття смаків, при цьому страва нежирне, а значить, дуже корисне і дієтичне.

Основні компоненти:

  • нежирний сир – 250 г
  • цукор – 1-2 ст. л.
  • яблука — 0,5 кг
  • родзинки та інжир по 100 г
  • яйця (білки) – 4 шт.
  • манна крупа – 1 ст. л.
  • морква – 2-3 середніх розмірів
  • сметана нежирна – 100-125 г
  • рослинна олія – 2 ст. л.

Спочатку слід приготувати вітамінну масу з фруктів і овочів. Дрібно нарізану моркву злегка проварити у воді (можна додати молоко), додати столову ложку масла. Далі покласти нарізані скибочками яблука, інжир, 2 яйця або білки, все змішати.

Потім перейти до приготування сирного тіста. Для цього протерти сир будь-яким із способів, всипати манку, цукровий пісок, яйця, що залишилися, або білки, родзинки. Все змішати до відносно однорідної консистенції.

Змастити круглий або квадратний лист, і викладати сиру суміш шарами, чергуючи сирну з овочево-фруктової.

Запікати аналогічним способом, зазначеному вище.

Запечений сир з вівсяними пластівцями. Для випічки цього десерту потрібно взяти такі продукти:

  • сир з низьким відсотком жирності – 500 г
  • вівсяні пластівці – 3-4 ст. л.
  • яблуко зелене – 1 шт.
  • яєчні білки – 3 шт.
  • низькокалорійний йогурт (можна взяти сметану з мінімальним рівнем жиру) – близько 100 г
  • цукровий пісок – 1-2 ст. л.

У протертий кисломолочний продукт додати вівсянку, 3 жовтки, йогурт. Очищене яблуко дрібно порізати. Білки добре збити і обережно додати разом з яблучною масою в сир. Після ретельного перемішування, перекласти «тісто» в заздалегідь змащену кулінарним жиром форму. Випікати 30-40 хв.

Простий, але смачний рецепт з бананом. Це блюдо відноситься до найбільш простим, не вимагає особливих тимчасових і фізичних витрат. Щоб приготувати ароматний десерт, необхідно взяти такі пропорції продуктів:

  • сир з низкопроцентным вмістом жиру – 400 г
  • яйце – 1 шт (можна тільки білок)
  • банан (можна додати по одному яблуку і груші)
  • йогурт з низьким відсотком жирів – 200 г

Банан подрібнюється разом з сиром, туди відправляють яйце і йогурт. Знову все збивається блендером. Яблуко та груша нарізають дрібними кубиками, соломкою або скибочками і втручається в приготовлену суміш.

Випікається традиційним способом 30-35 хв.

У даному відеоролику досвідчений кулінар докладно описує ще один рецепт чудового дієтичного страви з сиру, який дуже легко приготувати.

Читайте також:  Часник для схуднення: як приймати? Рецепти з часником при схудненні

В мікрохвильовці

В такій плиті страви готуються в гранично короткі терміни, при цьому їх корисні властивості нікуди не пропадають.

Десерт під кленовим сиропом. Знадобиться:

  • сир – 250 г
  • сухий пудинг або кукурудзяний крохмаль – 20-25 г
  • лимонний або лаймовий сік – 1 ч. л.
  • яйце — 1 шт.
  • цукор – 1 ст. л. (або замінник у відповідних пропорціях)

З крохмалю, сиру, яйця, лимонного або лаймового соку отримати однорідну консистенцію, після чого підсолодити. У формі з силікону завантажити в мікрохвильовку на 5-7 хв. Не виймаючи з форми, поставити в морозильну камеру на 8-10 хв. Після обережно розрізати, розкласти на тарілки і полити кленовим сиропом.

Десерт «Дієтичний». Ця страва допоможе зберегти гарну фізичну форму і навіть скинути зайві кілограми.

Півкілограма кисломолочного продукту з мінімумом жирності змішати з одним яйцем, не більше 2 ложок цукрового піску. Його можна поміняти на стевію (солодке рослина). Наповнити тестом» форму з силікону і запікати в мікрохвильовці 7-8 хв.

Запіканку можна посипати родзинками перед тим, як ставити в мікрохвильову піч або вже готовий десерт полити медом.

Сирне ласощі «За 5 хвилин». 350-400 г сиру протерти, змішати з 2 яйцями, пару ложок манки, стільки ж цукру, родзинки або подрібнені горіхи.

Викласти суміш у спеціальні формочки для кексів (мафінів). Далі відправити в мікрохвильову піч всього на 5 хвилин, і корисний сніданок готовий.

Сирний десерт з цукатами. Це блюдо підійде не тільки тим, хто піклується про своє здоров’я і фігуру, але воно може представляти вишукане частування для гостей як дорослих, так і дітей.

У блендері подрібнити 450 г сиру, пару яєць, 2 столові ложки висівок, стільки ж цукру, ваніль або корицю, трохи солі. У перемішану суміш всипати цукати.

Час готування у мікрохвильовій печі – 9 хвилин.

В мультиварці

Цей спосіб приготування дуже простий, адже майже всі за господиню зробить мультиварка (перевірить готовність і вимкнеться). Цей прилад можна назвати розумним і уважним, тому що він, на відміну від людини, не забуде вчасно відключитися і відреагує, коли потрібно знизити температуру.

Запіканка з фруктозою. Знадобляться такі продукти:

  • сир – 500-600 г
  • яйце — 1 шт.
  • сметана (йогурт) середньої жирності – 4-5 ст. л.
  • манна крупа – 4-5 ст. л.
  • замінник цукру або фруктоза – кількість за смаком
  • будь-які сухофрукти, ягоди, фрукти, горіхи

В розім’яту сир скласти всі компоненти. Додавати фрукти треба обережно, враховуючи вологу, яка з’явиться з соку – її не повинно бути занадто багато.

Отримане сирне тісто перекласти в змащену форму, включити позицію «випічка». Через 50 хвилин піч видає характерний звук дзвіночка. Через 3-5 хвилин можна відкрити кришку, вийняти готове блюдо і насолоджуватися чудовим смаком.

Читайте також:  Дієтична запіканка з вівсянки: рецепти з яблуком, бананом, сиром, ягодами, горіхами

Маковий десерт. Цей дивовижний рецепт вразить найдосвідченіших гурманів. Така запіканка – прекрасний сніданок, легкий і корисний.

Перелік інгредієнтів:

  • сиру слід взяти 300-400 г
  • яєць курячих – 2-3 шт.
  • нежирної сметани – 80-100 г
  • маку – 2-3 ст. л.
  • малини – 100-150 г
  • борошна – 2-3 ст. л.
  • лимонної цедри – 1 ч. л.
  • цукрового піску – 2-3 ст. л.
  • ваніліну – за смаком

Всі компоненти, крім малини, змішують. Перемита малина повинна стекти в друшляку, після чого її разом з цедрою відправляють у приготовлену суміш і обережно змішують.

Чашу мультиварки змастити і викласти туди приготовану суміш. В режимі «Випічка» страва готуватиметься 40 хвилин.

Запіканка з цедрою апельсина і рисом. Тут потрібно обов’язково врахувати одну важливу деталь: необхідно промити рис не менше 5-6 разів.

Пропорція води і рису – 2,5:1. Проварити до напівготовності на середній температурі, потім знизити до мінімальної і витримати на плиті близько півгодини.

Збиті яйця, влити в сир, додати трохи молока, цедру апельсина і охолоджений рис, ванілін і трішки підсолити.

Випікати в мультиварці в такому ж режимі, як і в попередньому рецепті.

Незвичайні способи приготування дієтичного страви

Десерт на кефірі. Пару курячих яєць збити в міксері, змішати з протертим сиром і кефіром (півсклянки). Потім необхідно підсолодити (цукор, замінник, мед). Можна всипати трохи родзинок.

Через 30 хвилин випікання блюдо готове до вживання.

Запіканка без борошна з курагою. Коли курага з’єднується з сиром, виходить красивий яскравий колір, що привертає, наприклад, дітей, яких важко вмовити поїсти.

Отже, необхідно взяти:

  • низькокалорійного сиру – 450-500 г
  • сушених абрикосів – 1-1,5 склянки
  • яйце – 1 шт.
  • сухої манки – дві великі ложки
  • сметани – третину склянки
  • сіль — щіпка

Промитий і заздалегідь розпарений в гарячій воді сухофрукт перемішують з сіллю, манкою і яйцем. Все це поєднується з сиром, протертим або подрібненим блендером. На власний розсуд додати цукор.

У змащеній маслом формі випікають десерт близько 30 хв. у духовці при 180 градусах.

Запіканка без яєць. Для цього низькокалорійного страви потрібні такі компоненти:

  • сир;
  • крохмаль або пудинг в порошку;
  • лимонний сік;
  • сахарин;
  • родзинки.

Всі інгредієнти перемішуються, однорідна маса акуратно перекладається форму з силікону і відправляється в мультиварку. Через 5-6 хвилин дістати форму, дати їй трохи охолонути. Подавати з медом, нежирної сметаною або полив пюре з ягід.

Для тих, хто ратує за здоровий спосіб життя, стежить за своєю фігурою, кольором обличчя, об’ємом талії, включати сир в щоденний раціон дуже до речі. Особливо корисні і надзвичайно смачні сирні запіканки і всякі різновиди десертів з кисломолочного сиру, які легко приготувати своїми руками в домашніх умовах.