Дієтична овочева запіканка: рецепти і способи приготування

Дієтичні овочеві запіканки користуються успіхом не тільки у вегетаріанців, але і у тих людей, які бажають схуднути, вивести з організму холестерин і токсини, навчитися правильно харчуватися і оздоровитися в цілому. Але найважливіше – це освоїти правила приготування і відкрити для себе кращі рецепти овочевих запіканок.

Дієтичні овочеві запіканки: користь і особливості

Овочеві запіканки з’явилися порівняно недавно. І все завдяки економності господинь. Як стверджують кулінари і кухаря, спочатку в блюдо входили ті продукти, які залишилися непотрібними на полицях холодильника. Це вже набагато пізніше почали придумувати всілякі варіації на тему запіканок.

Овочеві запечені страви спочатку призначалися для вегетаріанців, потім їх почали використовувати при різних захворюваннях, так як вони увійшли в список дієтичних запіканок. Сьогодні існує величезна кількість різноманітних рецептів. Але для початку варто розібратися, в чому користь і переваги такої дієти.

Читайте докладніше про популярної вегетаріанської дієти для схуднення. Овочева запіканка — це одна з страв даної дієти.

Особливості приготування дієтичних овочевих запіканок

Запіканку можна приготувати будь-яким способом, але для того щоб вона відповідала назві «дієтична», необхідно дотримуватися певних правил приготування:

  1. У страву можна додати абсолютно будь-які овочі – картоплю, моркву, капусту. А також кабачки і цукіні, баклажани і помідори, гриби і т. д.
  2. Допускається незначна кількість м’яса, фаршу або риби, якщо цього вимагає дієтичне харчування. Але всі ці продукти використовуються в обов’язковому порядку знежиреними, інакше Ваше блюдо перестане бути дієтичним і не принесе бажаних результатів і користі для організму.
  3. Перед приготуванням запіканки з овочів інгредієнти потрібно помити й очистити. Потім знову промити під проточною водою.
  4. Інгредієнти можна перетерти з допомогою терки або порізати невеликими кубиками.
  5. Щоб страва виглядало пикантней, внесіть в нього фарби – додайте зелений горошок, кукурудзу та інші яскраві овочі.
  6. При запіканні стінки і дно форми необхідно змастити рослинною олією (бажано оливковою), але ні в якому разі не наливати жир.
  7. Щоб блюдо було соковитим, укладіть кільця ріпчастої цибулі зверху картоплі. Також цибулю відмінно поєднується з м’ясом.
  8. Якщо Ви готуєте запіканку з баклажанами, попередньо їх пропарте в духовій шафі або засипте сіллю на кілька хвилин. Це позбавить від специфічної гіркоти.
  9. Обов’язково приправити страву твердим сиром.
  10. Спеціальна заливка додасть структуру овочевий запіканці і поліпшить смакові якості. Заливка виготовляється з яєць, знежиреної сметани. При необхідності можна додати трохи борошна грубого помелу. Сметану можна замінити натуральним йогуртом, ряжанкою або кефіром.
  11. Для прискорення метаболізму додавайте пряні спеції. Овочі чудово поєднуються з куркумою, червоним перцем, імбиром.
  12. Якщо страва готується для схуднення, врахуйте, що бобові, картопля дуже калорійні, тому додавайте їх в обмеженій кількості.
  13. Додати родзинку смаку можна за допомогою кислого яблука, граната, смородини, сухофруктів і горіхів.
Читайте також:  Дієтичні хлібці: калорійність, рецепти, користь і шкоду

Процес запікання повинен бути розділений на 2 основних етапи:

  1. Запечіть всі овочі в такій послідовності, щоб вони пропеклися. Наприклад, спочатку покладіть баклажани і моркву, дайте запектися хвилин 15, потім додайте картоплю, цибулю і т. д.
  2. Коли овочі будуть готові до вживання, залийте заливкою і присипте тертим нежирним сиром.

Користь дієтичних овочевих запіканок

Користь та переваги дієтичних запіканок з овочів:

  • швидке схуднення;
  • низька калорійність;
  • не потрібно відмовлятися від багатьох продуктів харчування;
  • очищення організму від токсинів і шкідливого холестерину;
  • нормалізація обмінних процесів;
  • прискорення метаболізму;
  • насичення організму корисними і важливими для здоров’я речовинами;
  • поліпшення роботи деяких внутрішніх органів;
  • можливість готувати влітку, взимку, навесні і восени;
  • можна використовувати як свіжі овочі, так і в замороженому вигляді;
  • швидкість і простота приготування;
  • овочі дозволяється комбінувати з будь-якими продуктами;
  • можливість експериментувати.

Спробуйте приготувати оригінальну запіканку з овочів, яка не тільки має неперевершений смак і принесе чималу користь для організму, але і особлива, адже готується за новим рецептом, який детально описаний в цьому відеоролику.

Правила і рецепти приготування

Кожна дієтична овочева запіканка має свої власні особливості приготування, від яких залежить смак, аромат і структура страви. Тому наступні рекомендації допоможуть Вам приготувати запіканку правильно і смачно:

  1. Однією з популярних запіканок вважається морквяна. В принципі, вона виступає більше в ролі десерту. Для її приготування потрібно відварити рис до стану в’язкої каші і злегка підсолодити медом. Потім сира морквина натирається на тертці і з’єднується з рисовою кашею. Обов’язково додається заливка з яйця і молока. Після перемішування посудина ставиться в розігрітий духову шафу. Надайте смак – додайте яблуко.
  2. Дуже корисна в дієтичному плані запіканка – з селери. Особливість приготування – овоч ріжеться тонко і відварюється до напівготовності. Відразу ж заливається сумішшю яйця і рубаною зелені, запікається.
  3. Щоб картопляна запіканка стала більш ситної, але менш калорійною, змастіть кожен шматочок картоплі (попередньо нарізаний кружечками) сиром «Фета» і відправляйте в духовку.
  4. Цвітна капуста і брокколі вважаються досить корисними овочами, тому дуже часто використовуються для дієтичних запіканок з овочів. Відокремте суцвіття і проваріть капусту в злегка підсоленій воді протягом 5 хв. Залийте сумішшю з кефіру (він відмінно поєднується з капустою) та яєць. Можна додати трохи відвареного курячого філе.
  5. Білокачанна капуста теж запікається, але її краще робити разом з курячим фаршем. Капуста кладеться в сирому вигляді. Шаткувати її бажано дрібно.
  6. У кабачкову запіканку потрібно в обов’язковому порядку додавати борошно або манну крупу, оскільки кабачки виділяють дуже багато соку. Натріть овоч на крупній тертці і відіжміть від рідини. Змішайте з борошном і зеленню петрушки, кропу. Зверху присипте сиром і за бажанням вибийте туди сире яйце. Кабачки можна не натирати, а порізати кружальцями, присолити і дати настоятися. Укладіть на дно посудини для запікання, зверху залийте заливкою, потім покладіть помідори і зелень. Додайте суміш з яйця і несолодкого йогурту.
  7. Гарбузову запіканку обов’язково готують з сиром, манною крупою, яйцем і медом. Після змішування компонентів, фарш залишають на 20-30 хв., щоб він набух. Потім відправляють в духовку для запікання.

При приготуванні різних страв такого характеру враховуйте структуру овочевих культур, які Ви включаєте в запіканку. Якщо вона ніжна, як у кабачка, обов’язково додавайте борошно або манку. Це дозволить створити форму і поліпшити смакові якості страви.

Навчіться готувати овочеву запіканку для схуднення. Покроковий рецепт Ви можете дізнатися з відео, наданого Вашій увазі.

Читайте також:  Дієтична сирна запіканка: рецепти для духовки, мікрохвильові печі, мультиварки

Запіканка з кабачка і картоплі

На 2-3 порції страви вам знадобляться такі компоненти:

  • молоді кабачки – 400 грам;
  • картопля – стільки ж;
  • помідори червоні – 500 грам;
  • сир (бажано моцарелла і подібне) – 100 грам;
  • часник – пару зубків;
  • спеції – чебрець, розмарин, кріп і т. д.;
  • куряча шинка або м’ясо – 100 грам.

Картоплю попередньо відваріть в мундирі”, очистіть і наріжте кружечками. Кабачки порізати так само і присолите. Окремо подрібніть помідори кубиками, додайте сіль і часник, спеції. А шинка нарізати смужками. На дно сковороди укладете шарами картоплю, шинку, кабачки. Залийте томатною сумішшю і присипте сиром. Випікати близько півгодини. Вживати в їжу цей кулінарний шедевр можна як гарячим, так і після його повного остигання.

Запіканка з різних овочів

Підготуйте такі продукти:

  • баклажани і кабачки;
  • болгарський перець і томати;
  • моркву і ріпчасту цибулю;
  • часник і спеції за бажанням;
  • твердий сир і яйця.

Овочі підготувати відповідним чином – кабачки і баклажани подрібнити кружечками і посолити. Цибулю – півкільцями, інші компоненти смужками. Укласти на деко в такому порядку:

  1. Баклажани.
  2. Моркву.
  3. Кабачки.
  4. Болгарський перець і ріпчасту цибулю.
  5. Помідори (кільцями).
  6. Заливка.
  7. Сир.

Для заливки Вам знадобиться кисломолочний продукт (йогурт, сметана, кефір, молоко), яйця, сіль і спеції.

Запіканка з овочів з грибами

Для створення такого шедевра слід попередньо нарізати кружечками сиру картоплю, потім викласти на дно форми, попередньо змастивши його. Зверху розкладіть ріпчасту цибулю, який зазвичай нарізають півкільцями. Потім викладіть моркву, натерту на тертці, часник, відварні гриби, спеції і зелень. Додайте сметану і яйце. Зверху посипте тертим сиром і відправляємо в духовку на 20 хвилин. Температура духової шафи повинна бути мінімум 200 градусів.

Капустяна дієтична запіканка

Інгредієнти, які знадобляться для приготування:

  • різні види капусти (підійде цвітна, білокачанна, броколі);
  • різнобарвний болгарський перець;
  • ріпчаста цибуля;
  • морква;
  • чорний перець в перемолотом вигляді і сіль за смаком, допускається додавання інших спецій, але в помірній кількості;
  • для заливки потрібно молоко і яйця;
  • тверді сорти сиру (можна додавати кілька різних видів).
Читайте також:  Лляне масло для схуднення: як приймати, рецепти, протипоказання

Покрокова інструкція:

  1. Поділіть цвітну капусту і брокколі на невеликі суцвіття, варіть в підсоленій воді протягом 3-5 хвилин. Обов’язково промийте під холодною проточною водою. Це додасть хрусткі властивості овочів.
  2. Наріжте очищений болгарський перець в довільній формі.
  3. Цибуля розріжте навпіл і наріжте півкільцями.
  4. Моркву натріть на тертці або порізати тонкими кільцями.
  5. Білокачанну капусту нашаткуйте звичайним способом.
  6. Приготуйте заливку: з’єднайте молоко і яйця, додайте сіль, перець і інші спеції. Злегка збийте вінчиком.
  7. Укладіть на дно форми спочатку болгарський перець, цибулю і моркву. Потім красиво розкладіть брокколі і цвітну капусту. Зверху – нашатковану білокачанну капусту і заливку.
  8. Злегка струсніть форму, щоб заливка рівномірно розподілилася серед овочів.
  9. Якщо виникає бажання, можна включити в блюдо часник, який попередньо слід дрібно нарізати.
  10. Відправте в духовку хвилин на 15. Потім присипте сиром і потримайте в духовці ще 2-3 хвилини.

Експериментуйте, створюйте нові рецепти овочевих дієтичних запіканок і дуже скоро Ви помітите, як покращиться самопочуття, і зайві кілограми покинуть Вас. Головне дотримуватися рекомендацій досвідчених кулінарів, а також не забувати про помірних фізичних навантаженнях.