Часник для схуднення: як приймати? Рецепти з часником при схудненні

Одним з достоїнств часнику є здатність пригнічувати апетит. При вживанні часнику головний мозок отримує сигнали про насичення – таким чином людина не переїдає. Зниження ваги за допомогою цього пікантного компонента також досягається за рахунок прискорення обміну речовин, що дозволяє спалювати більшу кількість калорій.

Допомагає часник схуднути?

При вживанні часнику бажаючі скинути вагу можуть розраховувати на такі ефекти:

  • нормалізація рівня глюкози в крові, коливання якої провокують «позапланові» напади голоду і активізацію гормонів, що сприяють збереженню жирових відкладень;
  • придушення вироблення кортизолу – гормону, який викликає непереборну тягу до солодкої і солоної їжі, сприяє затримці рідини в організмі і прискореному набору ваги;
  • стимуляція кровообігу і лімфодренаж, завдяки чому рідина затримується в організмі і не викликає набряків;
  • правильна переробка холестерину і поліпшення жирового обміну, що відбувається в тканинах;
  • придушення апетиту, більш швидке насичення при використанні меншої кількості їжі.

Ще одна важлива властивість часнику – усунення паразитів з шлунково-кишкового тракту, що також позитивно позначається на загальному стані людини і масі його тіла.

Якщо увімкнути цей овоч до складу будь-якої дієти, вона стане набагато ефективнішою і принесе виражений результат. Але варто враховувати, що при паралельному вживанні часнику і різноманітних жирних продуктів, а також їжі, збагаченої холестерином чи складається з швидких вуглеводів, схуднути не вдасться. Досягти цього можна лише на основі комплексного підходу і повного перегляду раціону.

Як приймати часник для схуднення: загальні правила

Вирішивши включити в щоденний раціон часник в цілях схуднення, слід враховувати наступне:

  • пікантна добавка найбільш корисна в свіжому вигляді: після термічної обробки часник втрачає велику частину містяться в ньому мікроелементів і вітамінів;
  • часник можна вживати в якості самостійного продукту, вживаючи по кілька зубчиків в день, але ефективність від його використання не знизиться, а навіть підвищиться, якщо комбінувати його прийом з різними дієтами на основі кефіру, лимона, імбиру;
  • вживання овоча у великих кількостях може спровокувати активізацію травлення і проблеми з шлунково-кишковим трактом, тому не слід вживати надто багато зубчиків відразу в надії швидше скинути вагу;
  • при наявності хвороб нирок, підшлункової залози та шлунка вживання часнику необхідно звести до мінімуму;
  • виражений пікантний смак овоча допускає його використання в різних стравах замість солі, яка провокує затримку рідини в організмі.

Багато уникають вживання часнику з-за того, що він надає диханню різкий, неприємний запах. Щоб злегка «заглушити» його, можна з’їсти кілька шматочків лимона.

Рецепти з часником при схудненні

Щоб схуднути, часник можна їсти не тільки в чистому вигляді, але і комбінувати його з різними продуктами, а також готувати настоянки на його основі.

Читайте також:  Залежність від їжі: чому виникає і як від неї позбутися?

Відомі наступні рецепти, за допомогою яких можна посилити ефективність дієти:

  • Часник з водою. Приготування елементарно: достатньо взяти два зубчики овоча, розчавити, змішати зі склянкою негазованої води. Пити по половині склянки вранці і ввечері.
  • Імбир і часник. Таке поєднання в цілях схуднення невипадково: перший компонент доповнює дію другого, знижуючи рівень холестерину в крові і контролюючи вміст цукру, завдяки чому не виникають напади голоду. Щоб приготувати напій на основі імбиру і часнику, треба взяти 200 г першого і 400 г другого інгредієнта. Все це потрібно подрібнити і залити 3 літрами окропу, дати настоятися. Приймати по столовій ложці готового напою перед кожним із прийомів їжі.
  • Буряк і часник. Цей рецепт особливо ефективний при порушеннях метаболізму і скупчення шлаків. Потрібно зварити буряк середнього розміру, потерти або порізати соломкою, додати 2 подрібнених зубчики часнику, змішати.
  • Кефір і часник. Завдяки такому поєднанню можна прискорити метаболічні процеси. Крім того, кефірно-часникова суміш насичує організм, запобігає переїданню. Потрібно літр свіжого кисломолочного продукту видавити 2 зубці часнику, перемішати, дати настоятися в холодильнику протягом 10 годин. Перед кожним прийомом їжі потрібно випивати по склянці напою.
  • Подібність вина на основі часнику, імбиру і спирту. Для приготування беруть по 500 г імбиру і часнику, подрібнюють за допомогою м’ясорубки, масу заливають 0,5 літра горілки. Вичавлюють сік з 1 кг лимонів і додають до вина. Готовий напій зберігають у холодильнику, приймають по столовій ложці натщесерце за півгодини до сніданку.
  • Яблучний оцет і часник. 3 зубчики часнику подрібнити, додати 2 чайні ложки натурального яблучного оцту. Прийняти суміш за 30 хвилин до прийому їжі.
  • Кава натуральна з додаванням часнику. Очистити зубчик і вичавити з нього кілька крапель соку. Помістити сік у турку, додати столову ложку натурального кави і чайну ложку цукру. Змішати, злегка прогріти без додавання води. Потім додати 150 мл холодної води, тримати до вогні до появи пінки, потім зменшити вогонь. Повторити цю процедуру ще 2 рази, потім випити кави.
  • Напій лимонно-часниковий. Потрібно взяти маленьку головку часнику, очистити і подрібнити, додати цедру з одного лимона і сік, вичавлений з нього ж. Влити до суміші літр холодної кип’яченої води, перемішати, залишити настоюватися на 5-7 годин. Готовий напій п’ють в кількості 1 склянки перед кожним прийомом їжі. Результат від застосування часнику з лимоном для схуднення буде помітний після місяця регулярного прийому напою.
  • Оливкове масло і часник. Потрібно підготувати 50 г часнику, очистивши і подрібнивши його, потім змішати отриману кашку зі 100 мл олії. Також слід додати щіпку червоного пекучого перцю. Готову суміш можна використовувати в якості пікантною приправи до основних страв або вживати в чистому вигляді, приймаючи по чайній ложці перед кожним прийомом їжі.
Читайте також:  Редька для схуднення: користь, рецепти та відгуки диетологог

Існує спеціальна система харчування, заснована на вживанні часнику в самостійному вигляді. Суть полягає у щоденному споживанні із збільшенням кількості. У перший день слід з’їсти 1 зубчик, у другий – 2, третій – 3 і так далі протягом 11 днів. У наступні 11 днів необхідно, навпаки, поступово зменшувати кількість часнику: у перший день з’їсти 11 зубчиків, у другій – 10 і так далі.

Протипоказання

Дієта з включенням в раціон часнику підходить не всім. До протипоказань відносяться:

  • захворювання шлунково-кишкового тракту, оскільки часник дратує слизові оболонки органів травлення;
  • непереносимість продукту;
  • епілепсія;
  • період вагітності;
  • захворювання нирок;
  • схильність до алергічних реакцій;
  • панкреатит.

З обережністю слід вживати цей овоч при порушеннях згортання крові, захворюваннях судин.

Часник не «розтоплює» кілограми: використовуючись в якості харчової добавки, що він бере участь в процесі стимуляції обмінних процесів, а також регулює вміст цукру в крові, перешкоджаючи нападів голоду. Вживати його можна лише в тому випадку, якщо немає протипоказань.