Дієта стіл №15 – що можна, що не можна таблиця

Останньою з усіх дієт за номером є дієта № 15. Відмітна ознака від інших дієт – відсутність певної хвороби. Тому дана дієта плавно переходить на поживний режим харчування.

Показання і користь

Дієта №15 передбачена для здорових людей, яким чужий важка праця. Дієта застосовується також при захворюваннях, яких не потрібно лікувальне харчування. У разі, якщо у людини гіпертонія, ця дієта теж використовується, але без солі. Таким людям рекомендовано трохи підсолювати під час обіду.

Користь дієти в тому, що вона відновлює організм після лікування попередніми дієтами. Також допомагає поліпшити стан здоров’я людей з депресією, неврозами, травмами інфекційними захворюваннями. Завдяки дієті йде підготовка шлунка і кишечника до повноцінної їжі. Перевагою дієти є нормалізація травлення, відновлення без побоювання набрати зайві кілограми. Дозволяється їсти від 4 до 6 разів.

Дієта стіл №15 — що можна, що не можна таблиця

Дозволено

Не дозволено

Хлібобулочні вироби Сало
Борщ, розсольник Перші страви на жирному бульйоні
Супи з овочів і на бульйонах, молочний суп Молочна продукція жирних сортів
М’ясні, грибні, рибні продукти М’ясо і риба з великим вмістом жиру
Вершкове, соняшникову та оливкову олію Тугоплавкий жир
Варені яйця Смажені яйця
Чайний напій, какао Лимонад
Консервація в обмежених кількостях Гірчиця, маргарин
Крупи, макарони Маргарин
Фрукти: апельсини, ківі, банани

Меню на тиждень

Понеділок

  • Сніданок: суп з локшиною, хліб з маслом, каву з вершками без цукру.
  • 2-й сніданок: чай з цитрусовою запіканкою.
  • Обід: суп на пісному курячому м’ясі.
  • Полудень: яблука мочені.
  • Вечеря: салат з стиглих томатів, пару огірків з зеленню і сметаною, вівсянка з родзинками, залита молоком, напій з апельсина.

Вівторок

  • Сніданок: гречані котлети, невелику кількість сиру з чаєм.
  • 2-й сніданок: пару штук інжиру.
  • Обід: суп з картоплею та квасолею, котлета з картопляного пюре і фаршу.
  • Полудень: йогурт, фруктовий салат з персика і апельсина.
  • Вечеря: пюре з тушкованою рибою, овочевий салат, фруктовий сік.
Читайте також:  Дієта стіл 4 що можна, що не можна таблиця

Середа

  • Сніданок: вермішель з вареним шматочком м’яса, какао.
  • 2-й сніданок: салат з ківі і апельсина.
  • Обід: запіканка з баклажанами і яловичим м’ясом, суп з гарбузом, кисіль зі смородини.
  • Полуденок: диня з персиком.
  • Вечеря: салат з горіхами і куркою, трохи сметани, перловка і молоко.

Четвер

  • Сніданок: гречана каша з печінковим паштетом, компот з айви.
  • 2-й сніданок: желейний десерт зі сливи.
  • Обід: салат з телячого м’яса і горошку, морепродукти і чай.
  • Полуденок: каша з вівсянки і сухофруктів, напій з моркви.
  • Вечеря: голубці, напій з ягід.

П’ятниця

  • Сніданок: каша з манки з полуничним варенням, салат з моркви, гранатовий сік.
  • 2-й сніданок: асорті з банани і ківі зі сметаною.
  • Обід: борщ з баклажанами і грибами, риба, тушкована з морквою та цибулею, сік з яблук.
  • Полуденок: галетне печиво з ромашковим чаєм.
  • Вечеря: яйця і гриби, запечені з помідорами, ряжанка.

Субота

  • Сніданок: рідка рисова каша на молоці, кава, хліб, ковбаса.
  • 2-й сніданок: салат з персиком, сливами і мигдалем, залитий йогуртом.
  • Обід: рибний суп з яйцем, пудинг з сиру, напій з абрикоса.
  • Полуденок: суфле з полуниці і апельсина.
  • Вечеря: пюре з гуляшем, чай з трав.

Неділя

  • Сніданок: варена картопля, томатний соус, кефір з сиром.
  • 2-й сніданок: салат з ягід і фруктів.
  • Обід: холодець з осетрини, щі, сухий хліб, кисіль з молока і абрикос.
  • Полуденок: кукурудза варена.
  • Вечеря: 2 млинці з печінкою, яйця, начинені рисовою кашею і паштетом, сік з айви і моркви.

Кожна страва обробляють термічним способом. Салати змішуються з майонезом, приготованим в домашніх умовах або сметаною з нульовою жирністю.

Дивіться інший варіант меню з рецептами тут — «Дієта стіл 15 — меню на тиждень з рецептами».