Дієта стіл 9 що можна що не можна таблиця

Дієта або стіл №9 з’явився в період, коли у людей стали виникати симптоми цукрового діабету. Після того, як дієтологи побачили чудову дієвість дієти, вони утвердилися в її переваги та користь. Тому дієта №9 стала основною терапією для хворих на діабет.

Метою дієти вважається виявлення показники обміну вуглеводів у людському організмі (врівноважити їх кількість). Це дозволяє попередити ожиріння, яке є ворогом організму і ускладнює боротьбу з захворюванням. А також знижує рівень цукру в організмі, холестерин, покращує артеріальний тиск і знімає набряклість.

У разі якщо у людини легка або середня тяжкість цукрового діабету, то стіл №9 призначається без перерви, а на все життя. Крім цього захворювання стіл №9 користувався успіхом у пацієнтів з ураженими суглобами, у тих, хто страждає болями в попереку, алергією, діатезом.

Важливою вимогою для призначення цієї дієти є нормальна вага і невелика кількість необхідного інсуліну (до 30 од./добу максимум).

Опис дієти

У дієті №9 знижений жир, білок, вуглеводи. Вживання цукру дозволяється по мінімуму, а також всі продукти, фрукти, що містять його. Їжа повинна бути малосоленой (10 г/д), не містити холестерин. Завдяки такому раціону у людини збільшуються вітаміни, мінеральні речовини, які беруть участь у боротьбі з хворобами.

Рівномірно розподілений раціон вважається невід’ємною частиною лікування (від 4 до 5 разів/д.). Але ще одна особливість дієти в тому, що продукти з вуглеводами розподіляються на добу, щоб уникнути їх накопичення. Дієта №9 передбачає в середньому близько 2000 ккал. Важкі вуглеводи практично відсутні. Воду можна пити тільки обмежена кількість: до 1,5 л. Готуючи їжу, необхідно запікати, гасити, а не смажити. Якщо готується солодке блюдо, використовуються штучні або природні замінники цукру.

При введенні інсуліну: кількість вуглеводів в їжі враховується у разі зміни дозування цього ліки.

Без інсуліну: їжа має однаковий обсяг вуглеводів.

Кращі продукти Заборонені продукти
Хліб з житнього і висівковий борошна Здобні булки
Каша гречана, перлова, пшоняна, вівсяна Мед, цукерки
М’ясо кролика, курки, шинки Гусяче м’ясо, тушонка
Відварна і запечена риба Риба з великим вмістом жиру
Салати з огірків, баклажанів, помідорів Майонез і салати з його використанням
Невелика кількість картоплі, буряків, моркви Манна крупа (але деяким дозволяється невелика кількість)
Кислосладкие фрукти Цукор, виноград, абрикос, фінік, банан
Нежирна і несолодке молочна продукція Вершки, масло
Читайте також:  Дієта стіл №15 - що можна, що не можна таблиця

Меню на тиждень

Понеділок

  • Ранок: гречка, сир, молоко.
  • За годину до обіду молоко.
  • Обід: борщ, варене м’ясо, молочний соус, желе з фруктів.
  • Перед вечерею яблучко.
  • Вечеря: відварити рибу і запекти з рештою молочним соусом, шматочок шніцеля капустяного, 1ст. несолодкого чаю.

Вівторок

  • Ранок: перловка, омлет, капустяний салат, напій з цикорію.
  • За годину до обіду молоко.
  • Обід: капусняк, пюре з картоплі, куряча печінка, тушкована в соусі, сухофрукти і компот.
  • Желе з кислосладких фруктів перед вечерею.
  • Вечеря: куряче м’ясо, зварене на пару, трохи тушкованої капусти, чай.

Середа

  • Ранок: вівсянка з сиром, молоко знежирене.
  • До обіду кисіль.
  • Обід: щі вегетаріанські, гречка з вареним м’ясом, чай.
  • Незадовго до вечері можна перекусити несолодкої грушею.
  • Вечеря: вінегрет з яйцем і чай.

Четвер

  • Ранок: пшонка, ікра кабачкова, котлети з моркви, молоко.
  • Перед обідом склянку кефіру.
  • Обід: юшка, м’ясо, тушковане з овочами, яблуко.
  • Полуденок трохи малини.
  • Вечеря: риба з картоплею, малиновий кисіль.

П’ятниця

  • Ранок: яйце круто, олів’є без майонезу і картоплі, томат.
  • Перед обідом яблуко.
  • Обід: тарілка горохового супу, салат з капусти і яйця, м’ясо печене в рукаві, чай.
  • Кислі фрукти.
  • Вечеря: м’ясо кроляче, овочеве рагу, чай.

Субота

  • Ранок: вінегрет, сир, чай, хліб.
  • Перед обідом ягідки, апельсин.
  • Обід: овочевий суп, відбивна яловичина, картопля, зелений горошок, сік з яблук.
  • Перед вечерею молочний суп з гречкою.
  • Вечеря: відварна риба з будь-якої дозволеної кашею, салат овочевий, чай.

Неділя

  • Ранок: овочевий салат, яйце, чай з бутербродом і сиром.
  • Перед обідом малосольна риба, яйце.
  • Обід: суп пісний, варене м’ясо яловичини, капустяне рагу зі сметаною, томат.
  • Перед вечерею яблуко.
  • Вечеря: риба, тушкована з молочним соусом, компот.

Перед сном щодня випивати кефір або кисле молоко.

Так само дивіться інший варіант меню і рецепти для дієти №9 — Зразкове меню на тиждень стіл 9 з рецептами.