Дієта стіл 9 при цукровому діабеті 2 типу: меню на тиждень

При цукровому діабеті 2 типу з ожирінням ретельний план харчування на тиждень істотно допомагає контролювати вагу і рівень цукру в крові. Основна мета такої дієти полягає в тому, щоб при споживанні певних продуктів хворий міг простіше підтримувати бажаний рівень цукру в крові (глюкози). Для досягнення більш високих результатів необхідно включити наступні пункти в тижневу дієту:

  • продукти всіх груп
  • менше калорій
  • приблизно однаковий відсоток вуглеводів при кожному прийомі їжі
  • здорові жири

Крім здорового харчування, навіть незначне зниження зайвої ваги допоможе підтримати рівень цукру в крові на необхідному рівні. Хворі на діабет 2 типу часто скаржаться на зайву вагу, проте схуднувши хоча б на 5 кг, набагато легше контролювати перебіг хвороби. Здорове харчування і активний спосіб життя (наприклад, щодня ходити пішки 30-60 хвилин) в сумі дозволяють легше досягти бажаного успіху.

Як впливають на вуглеводи цукор у крові

Вуглеводи, одержувані організмом при харчуванні, забезпечують його необхідною енергією. Тому необхідно споживати продукти, що містять досить вуглеводів, для відновлення рівня енергії, але в той же час цей елемент підвищує вміст цукру в крові, причому набагато швидше, ніж інші елементи.

Основними джерелами цукру вважається цукор і крохмаль. Щоб уникнути високого рівня цукру уникайте продуктів, до складу яких входить великий відсоток цукру або крохмалю.

Овочі

Вибирайте свіжі або заморожені овочі. Не варто до них додавати соуси, сіль та інші заправки. До допустимим (без вмісту крохмалю) відносяться всі овочі зеленого і жовтого кольору, наприклад огірки, шпинат, брокколі, капуста, мангольд, болгарський перець. Уникайте таких крохмаловмісних овочів, як кукурудза, горох, квасоля, морква та інші. Необхідно пам’ятати, що картопля – це чистий крохмаль, також як білий хліб і рис.

Фрукти

Необхідно вибирати свіжі, заморожені, консервовані (без цукру або сиропу) і сушені не солодкі фрукти. Можна вживати в їжу яблука, банани, ягоди, вишні, виноград, дині, апельсини, персики, груші, папайю, ананас. Можна робити фруктовий коктейль. Пийте тільки 100%-і фруктові соки без барвників та цукрових сиропів.

Читайте також:  Дієта стіл № 5: що можна, що не можна (таблиця)

Злаки

Існує два типи злакових культур:

  • Цільні злаки, раніше не оброблені, і складаються з цілого зерна. До цільнозерновим злакам відносять овес, ячмінь, цілісний рис, пшениця, лобода, а також борошно з цих культур.
  • Очищене зерно, іншими словами – перемелене зерно для того, щоб прибрати висівки і паростки. До таких злакам відносять кукурудзяне борошно, біле борошно, білий хліб і білий рис.

До складу злаків входить велика кількість крохмалю, який, як ми вже дізналися, багатий на вуглеводи. Вони, в свою чергу, підвищують рівень цукру в крові, тому для здорового харчування переконайтеся в тому, щоб мінімум половина вашого злакового раціону складали саме цільні злаки. Вони багаті клітковиною, а клітковина запобігає швидке підвищення рівня цукру.

Білкові продукти

Великий вміст білка присутня в таких продуктах харчування, як м’ясо, домашня птиця, яйця, боби і горох, горіхи, продукти з сої. Слід вживати в їжу більше риби і птахи, але перед цим необхідно видалити шкіру. Вибирайте пісні шматки яловичини, телятини, свинини або диких тварин. Завжди завбачливо видаляйте прошарку жиру перед готуванням. З можливих способів приготування м’яса допускається запікати, варити або готувати на пару. Якщо ви вирішили підсмажити який-небудь білковий продукт, використовуйте тільки корисні масла, наприклад оливкова олія.

Молочні продукти

З молочних продуктів дозволяються тільки з низьким вмістом жиру. Слід пам’ятати, що молоко і йогурт містять натуральний цукор, крім того, який додає виробник. Це необхідно врахувати при складанні дієти, спрямованої на підтримання низького рівня цукру в крові.

Деякі знежирені молочні продукти містять величезну кількість цукру. Тому перед купівлею уважно читайте склад цих продуктів.

Жири та олії

Масла не належать до повноцінних продуктів харчування, але вони містять поживні речовини, які допомагають тілу залишатися здоровим. Масло кардинально відрізняється від жирів, тому що воно залишається рідким при кімнатній температурі. У той же час жир завжди залишається однорідним без теплового впливу.

Читайте також:  Дієта стіл 6: що можна, що не можна (таблиця)

Хворому на діабет 2 типу з ожирінням необхідно обмежити споживаних жирів, особливо насичених жирів, які зустрічаються в гамбургерах, смажених продуктах, салі та вершковому маслі.

Замість перерахованих вище продуктів слід вибирати продукти з поліненасиченими або мононенасиченими жирами. Такі жири містяться в рибі, горіхах і рослинних оліях. Масло може підвищити рівень цукру в крові, але не так швидко, як крохмаль. Рослинні масла, в свою чергу, містять багато калорій, тому не варто зловживати цим продуктом у своїй дієті.

Як на рахунок алкоголю і солодощів?

Якщо ви вирішили вживати алкоголь, слід значно обмежити його кількість. Лікуючий лікар може підказати, яка порція алкоголю може бути дозволена при тому чи іншому стані здоров’я хворого.

Солодощі містять значну кількість жирів і цукру, тому слід уникати цих продуктів. Слідуйте цим простим радам під час дієти:

  • Їжте десерти, які не містять цукор
  • Діліть десерт на кілька порцій або запропонуйте його своїм близьким, щоб не переїдати за один раз
  • У закладах громадського харчування завжди цікавтеся про розміри пропонованого десерту.

Дозволені та заборонені продукти

Що можна? Що не можна?
Зелені і жовті овочі;

Несолодкі фрукти і ягоди (журавлину, айву і лимон можна їсти в необмеженій кількості);

Хлібобулочні вироби з цільнозерновий борошна;

Крупи (Вівсяна, ячмінна і гречана каші. Вживання перлової і пшоняної крупи потрібно скоротити);

М’ясо птиці, риби, нежирне яловиче м’ясо;

Яйця (рекомендують один раз в тиждень, не більше двох шт.);

Горіхи;

Нежирний сир, сир, кисломолочні продукти;

оливкова олія;Трав’яні настої, зелені чаї. Можна пити молоко і мелену каву.
газовані напої;

алкогольні напої;

пироженое, печиво, шоколад, торти, мед, згущене молоко (виняток, продукти зроблені на основі цукрозамінників);вершкове масло, жирний майонез, маргарин, кулінарні та м’ясні жири.

ковбаси, салямі;

ізюм;

хліб із здобного тіста

жирна свинина;

копчена, жирна, гостра і сильно солона їжа;

Меню на тиждень при цукровому діабеті 2 типу з ожирінням

День Меню
Понеділок Сніданок: стакан знежиреного молока; 2 скибочки хліба з цілісної муки; 1 скибочка нежирного твердого сиру.

Обід: куряче філе на грилі; салат з капусти і помідорів, 1 ч. л. Олії і соку лимона; желе з шматочками фруктів.

Полудень: чай без цукру; бутерброд з сірого хліба і твердого сиру.

Вечеря: суп з гарбузом, томатом і спеціями; салат з овочів з оцтом або лимоном; мікс з ківі, мандарин з нежирної сметаною.
Вівторок Сніданок: какао без цукру; 4 шматочки хліба з цілісної муки, твердий сир, згущене молоко.

Обід: м’ясна вирізка на грилі; салат на вибір; полуниця зі збитими знежиреними вершками.

Полуденок: шматок чорного хліба; помідор.

Вечеря: омлет зі шпинатом, брокколі і знежиреним сиром; салат на вибір з оливковою олією; фрукти на вибір.
Середа Сніданок: чай; галетне печиво; твердий сир; фрукти.

Обід: два шматочки запеченої тунця; салат з оцтом або лимоном; печене яблуко з корицею.

Полуденок: знежирений йогурт.

Вечеря: пудинг з гарбуза, рису і мангольда; салат з капустою, помідором і оцтом; 1 ківі.
Четвер Сніданок: кава зі знежиреним молоком; каша з цільних злаків без цукру; свіжий і натуральний сік.

Обід: сочевиця, тушкована з цибулею; тріска, запечена; цільний хліб; фрукти.

Полуденок: два шматочки хліба з помідором і свіжим сиром.

Вечеря: суп без бульйону; яєчня з печерицями і спаржею; хліб з цілісної муки, знежирений йогурт.
П’ятниця Сніданок: шматок хліба і твердий сир; склянка натурального соку або свіжі фрукти.

Обід: телятина з цибулею; спаржева квасоля; цільний хліб; фрукти.

Полуденок: знежирений йогурт.

Вечеря: запечена гарбуз; бутерброд з курячим філе на грилі; фрукти.
Субота Сніданок: молочна каша без цукру; одне яблуко.

Обід: салат з капусти і помідорів; індичка; варене яйце.

Полуденок: знежирений йогурт з шматочком сірого хліба.

Вечеря: чай; бутерброд з вареною яловичим язиком; фрукти.
Неділя Сніданок: апельсин; знежирений йогурт; скибочка хліба з цілісної муки.

Обід: тушковані овочі з м’ясом і лимоном; персик.

Полуденок: фрукти; скибочку свіжого сиру.

Вечеря: брокколі на пару; сардини на грилі; петрушка.
Читайте також:  Дієта стіл №15 - що можна, що не можна таблиця