Дієта стіл 8: що можна, що не можна їсти (таблиця)

Дієта №8 була розроблена в радянські часи заслуженим діячем науки М. І. Певзнером. Лікувальний стіл призначений для людей, які страждають від ожиріння. Це страшний бич нашого часу. За статистикою, від зайвої ваги страждають 30% населення планети. Причини цієї недуги:

  • Спадкова схильність
  • Низький рівень фізичної активності
  • Пошкодження області головного мозку, що відповідає за роботу шлунка
  • У разі виникнення пухлин, зниження гормонів в області ендокринних залоз і в статевій системі.
  • Із-за прийому деяких таблеток, таких як, гормональних, антидепресантів.

Дієта повністю збалансована, містить необхідну кількість корисних компонентів, підходить для людей з різним ступенем ожиріння.

Добова калорійність становить 1550-1850 ккал.

Особливості:

  • У дієті №8 присутня варена, тушкована і запечена їжа. (Мультиварка може виступити як добра помічниця у приготуванні смачних страв.)
  • Графік вживання їжі: до 6 разів/д. Останній прийом їжі за 4 години до сну.
  • Завдяки зменшенню кількості жиру і вуглеводів, людина поступово втрачає у вазі.
  • Малосолоний їжа (5 г в день) і велика кількість води (1 л/день) видаляє надлишок рідини з організму.
  • Цукор вживається по мінімуму, замінивши натуральний цукровий продуктом (стевія, сахарин, цикломат).
  • Зменшує підшкірну жирову клітковину, покращує обмін речовин.
  • Результат: схуднення до 2 кг/д.
  • Дієта №8 призначається тільки тим пацієнтам, хто не має хвороб ШКТ, печінки і серця. У цьому випадку розробляється за спеціальним режимом.

Таблиця дозволених і заборонених продуктів:

Можна

Не можна

Хлібобулочні вироби грубого помелу, висівки (100г) М’який хліб, булки
Вегетаріанський суп з крупами (борщі, щі)(200-250г) Молочний суп з крупою (рис, манка)
Салати з редису, огірків, гарбуза, ріпи, моркви Жирна риба і жирне м’ясо, будь-яка копчена продукція
Запечені овочі (баклажани, кабачки, капуста, помідори) Вершки, сильно солоні сири
Гречка, перловка, вівсянка, макарони Боби, овочі консервовані
Запіканки овочеві, пудинги Солодкі фрукти (виноград, фінік, банан)
М’ясо нежирне з яловичини, курей, індички (тушкування, запікання) Шоколад, будь-які солодощі, морозиво, киселі
Рибне м’ясо нежирних сортів (150 г) Соус гіркий, паста з гірчиці
Яйця 2 шт., овочевий омлет Смажені яйця
Молочна продукція (сирна маса, нежирні сири, вершкове масло 15 г) Супи, борщі на бульйоні
Фрукти з обмеженим вмістом цукру, мус, несолодкий компот Алкогольні напої, какао
Зелень Консерви
Сік овочевий, ягідний, відвари шипшини, чай молочний Соки з солодких фруктів
Читайте також:  Дієта стіл 9 що можна що не можна таблиця

Зразкове меню на тиждень:

1-й день

  • Сніданок: салат з м’яса, селери, огірків, картоплі, кава.
  • Перед обідом несолодкий сир.
  • Обід: невелика кількість овочевого супу, шматочок вареного м’яса, кабачкове пюре, несолодкий компот.
  • Вечеря: риба, картопля, напій шипшини.
  • Перед сном кефір.

2-й день

  • Сніданок: трохи вінегрету з відвареним м’ясом, кава зі знежиреним молоком.
  • У перерві шматочок негострого твердого сиру.
  • Обід: окрошку з м’ясом, тушкована буряк, несолодкий компот.
  • Вечеря: 2 маленьких голубця, шматочок заливного мови, шипшина (відвар).
  • Перед сном кисляк.

3-й день

  • Сніданок: салат з овочів, омлет, чай.
  • Перед обідом сирну масу з молоком.
  • Обід: борщ з буряком і без капусти, тушонка, овочевий гарнір, томат.
  • Вечеря: відварну рибу з капустою тушкованою в малій кількості води, напій шипшини.
  • На ніч кожен день як зазвичай кефір.

4-й день

  • Сніданок: шматочок відварного язика, огірок, пюре з буряка, сік.
  • Перед обідом желе з полуниці.
  • Обід: пюре з овочів, котлети з курей парові.
  • Вечеря: молочний чай, пудинг з сиру.

5-й день

  • Сніданок: запіканка з овочів, компот яблучний.
  • Перед обідом салат з моркви паровий з зеленню.
  • Обід: кілька відварених креветок, щі з перловкою, трав’яний напій.
  • Вечеря: риба, грибний соус, каша з гарбуза, сік з грейпфрута.

6-й день

  • Сніданок: капустяний салат разом з помідорами, відварну картоплю, шматочок телятини, компот.
  • У перерві пюре з груші.
  • Обід: суп з овочів, вінегрет, гриби тушковані, напій.
  • Вечеря: брокколі, запечена в духовці, риба і компот.

7-й день

  • Сніданок: пюре з овочів, молоко, котлети з гречки і курки, приготовлені в духовці.
  • У перерві сир з ягодами смородини.
  • Обід: суп з томатами, куряче філе, притушенное в сметанному соусі, сік мандарина.
  • Вечеря: ікра кабачкова, омлет з 2-х яєць і моркви.
  • На полуденок можна вибрати одне із блюд: нежирний йогурт, мус з малини, салат з сиру і овочів, печені яблука.

Дивіться так само меню на кожен день з рецептами тут — «Дієта стіл 8 — меню з рецептами«.

Читайте також:  Дієта при захворюванні підшлункової залози: що можна, а що не можна

Методики, які можна поєднувати з лікувальною столом для підвищення ефективності результатів:

  • загальний масаж тіла
  • легкі фізичні вправи (присідання, стрибки, скручування, ходьба)
  • дихальна гімнастика
  • психотерапія

Виконуйте всі рекомендації дієтолога, щоб швидко і безболісно скинути вагу.