Дієта стіл 7: що можна, що не можна (таблиця)

Дієтичний стіл №7 призначається людям, які страждають різними недугами, пов’язаними з нормальною роботою і функціонуванням нирок. Таке лікувальне харчування допомагає і в тих випадках, коли мова йде про відчутний дисбаланс солей в організмі людини.

Показаннями до дотримання дієтичного стола №7 є такі недуги:

  • нефропатія;
  • регулярні стрибки високого тиску;
  • пієлонефрит;
  • нефрит в хронічній і гострій формі.

Загальні принципи

Суть такої дієти в тому, щоб істотно обмежити у цей період споживання солі. Коли нирки виходять з ладу, у них знижується здатність переробляти рідина у великому обсязі. Сіль якраз і провокує затримку рідини в організмі. В добу її кількість не повинна перевищувати 6 г. А якщо до проблем з нирками підключається гіпертонія, то від такої харчової добавки потрібно буде відмовитися повністю.

Якщо складно вживати пісну їжу, то альтернативою солі може стати лимонна кислота, соєвий соус, кмин, кріп і навіть кориця.

Обсяг випивається рідини в день повинен становити 1 літр. У раціон рекомендується включити продукти, що містять вітамін C і B. А ось виключити з харчування слід їжу, яка збудливим чином впливає серцеву, судинну і нервову систему. Обмежується вживання вуглеводів.

Харчова цінність добового раціону повинна складати 2500-3000 калорій. Готувати м’ясні і рибні продукти слід в два підходи. Спочатку вони відварюють, потім обсмажуються або запікаються. А ось бульйони, що залишилися після них, використовувати в подальшому для приготування їжі не можна. Харчуватися краще дрібно, як мінімум чотири рази на день, але краще, якщо в добу вийде дотримуватися шість прийомів їжі.

Особливості харчування, що залежать від форми перебігу захворювання

Якщо гострий нефрит знаходиться в стадії середньої або важкої форми протікання, тоді харчування змінюється. На цей період повністю з раціону виключається сіль. А кількість рідини не повинна перевищувати кількість виведеної з організму сечі за попередню добу (коливання можуть бути в межах 300 мл). Харчування має бути шестиразовим. У день дозволяється з’їдати 50-60 г відвареного м’яса або риби. Такі продукти можна замінити 60 р. сиру, вершків або молока.

Читайте також:  Дієта стіл 4 що можна, що не можна таблиця

Якщо мова йде про вираженій нирковій недостатності, їжа теж повинна готуватися без солі. При відсутності набряків хворому дозволяється до 3 г солі в день. А ось рідини можна не більше одного літра. Раціон може складатися з 100 г риби або пісного м’яса, 200 г бессолевого хліба, 140 мл молока, 25 г сиру і 140 г сметани. Харчування теж шестиразове.

Коли стан хворого при хронічному і гострому нефриті поліпшується, тоді в добу дозволяється використовувати 36 г солі.

Заборонені та дозволені продукти

Дотримуючись харчування з дієтичного стола №7, необхідно правильно складати свій раціон з наступних продуктів:

Що можна? Що не можна?
  • кисло-солодкі овочеві супи: борщ, борщ, щі, круп’яні;
  • масло рослинне і вершкове, але якщо в складі не міститься солі;
  • огірки, морква, помідори, кабачки, капуста, картопля і гарбуз;
  • молоко, йогурти, знежирений сир, сирки глазуровані, морозиво, а ось вершки і сметану слід вживати в обмеженій кількості;
  • яблука, груші, банани, персики і абрикоси, виноград і хурма, апельсини та мандарини — без шкірки, не кислі і не дуже стиглі;
  • суниця, полуниця, вишня, чорниця, черешня;
  • кавун, сливи і диня;
  • гречана крупа рисова, вівсяна і пшоняна, перлова;
  • каші і макаронні вироби з курагою, чорносливом та ізюмом;
  • птах і індичка без шкірки;
  • нежирна телятина і яловичина, обрізна і м’ясна свинина, кролик і баранина — в протертому вигляді приготована на пару;
  • 1 яйце в день в якості добавки до страв;
  • кальмари, креветки, краби;
  • морська капуста в обмеженому вигляді;
  • курячі яйця (не більше двох на день), причому жовтків можна більше, ніж білків;
  • неміцний чай з лимоном, кава, трав’яні відвари, фруктові соки, компоти, відвар шипшини;
  • желе, мед, варення, цукор — помірно;
  • відварний язик;
  • кріп і петрушка;
  • невелика кількість бессолевого житнього або висівкового хліба;
  • млинці та оладки, приготовані на дріжджах і без солі.
  • дуже холодні і дуже гарячі страви
  • м’ясні і рибні напівфабрикати;
  • м’ясні, рибні, грибні і бобові бульйони;
  • жирні сорти м’яса, сосиски, ковбаси, сардельки;
  • м’ясо, риба;
  • копченості;
  • квасоля, горох, боби, сочевиця;
  • всі домашні загортання і соління (мариновані помідори, солоні огірки, різні овочеві рагу в банках, квашена капуста);
  • часник і цибулю;
  • овочі з гострим смаком, хрін, ріпа, редис;
  • перець, гірчиця;
  • щавель і шпинат, зелений горошок;
  • ікра;
  • свиняче сало;
  • овочеві соуси сметанні підливи;
  • гриби;
  • газовані та алкогольні напої;
  • шоколад, тістечка та креми;
  • звичайний хліб і макаронні вироби з обробленої борошна;
  • міцну каву і чай, какао;
  • мінеральні води, що містять натрій.
Читайте також:  Дієта стіл 6: що можна, що не можна (таблиця)

Тижневе меню

День Меню
Понеділок Сніданок: тост з житнього хліба, омлет з двох яєць, склянка гранатового соку.

Перекус: яблуко з медом, запечене в духовці.

Обід: суп з перловою крупою, котлети з картоплі і склянку молока.

Полудень: сир з ягодами.

Вечеря: шматочок вареної курки, салат з огірків і помідорів, заправлений соняшниковою олією, стакан яблучного соку.
Вівторок Сніданок: гречана каша без солі, одне яйце, зварене круто, світлий чай.

Перекус: 200 г запеченого гарбуза.

Обід: молочний суп з рисовою крупою, стакан киселю, картопляна запіканка з куркою.

Полуденок: отар з шипшини.

Вечеря: дозволяється з’їсти вареного кальмара, вінегрет (солоний огірок замінюється свіжим) і сік з яблук.
Середа Сніданок: вівсяна каша, баночка натурального йогурту, зелений чай.

Перекус: сир з персиками, стакан кефіру.

Обід: запіканка з рису і пісної яловичини, 150 г сиру і чай.

Полуденок: шматочок кавуна.

Вечеря: салат з яблук, груш і бананів, знову чай.
Четвер Сніданок: вівсяна каша на молоці без додавання солі, салат з нашаткованої капусти (його можна заправити рослинним маслом і соком лимона), слабка кава.

Перекус: шматочок прісного хліба і три злив.

Обід: гарбузова каша, суп з огірків, спаржі і яйця, свіжий сік з моркви.

Полуденок: одне запечене яблуко середнього розміру.

Вечеря: сирна запіканка, шипшиновий відвар.
П’ятниця Сніданок: відварений рис з натертою грушею, шматочок прісного хліба і склянку ягідного компоту.

Перекус: яблучно-сливове дитяче харчування.

Обід: відварна і потім запечена картопля, шматочок телятини, чай.

Підвечірок: салат з помідорів, заправлений рослинним маслом, фруктовий сік.

Вечеря: апельсиновий сік і кукурудзяна каша на воді без солі.
Субота Сніданок: омлет з двох яєць, склянку молока і шматочок житнього хліба.

Перекус: абрикосове або вишневе желе.

Обід: куряча котлета, приготована на пару, салат з огірків, томатний сік.

Полуденок: апельсин середнього розміру.

Вечеря: морквяний салат (для смаку дозволяється використовувати трошки сметани), каша з гарбуза і пшінки, зелений чай.
Неділя Сніданок: відварений рис з додаванням чорносливу, грушевий компот.

Перекус: одне яблуко.

Обід: варені кальмари і дві відварені картоплини, склянка кефіру.

Полуденок: запіканка з кабачків, брокколі, гарбуза.

Вечеря: два сирника і випити 200 мл кефіру.
Читайте також:  Дієта стіл №10 що можна, що не можна таблиця

Якщо у точності дотримуватися запропонованого раціону і перестати солити кожне блюдо, то про проблеми з нирками можна буде забути. Представлене меню щадним чином діє на нирки, допомагає розвантажити білковий обмін, зменшує набряклість м’яких тканин, прискорює позбавлення організму від азотистих шлаків. За рахунок такого харчування відновлюється порушений кровообіг і створюється сприятливий фон для зменшення стрибків високого тиску.