Дієта стіл 6: що можна, що не можна (таблиця)

Дієта №6 є видом лікувального харчування, яке призначається при подагрі і при інших захворювань сечокам’яної системи. У таких випадках у нирках досить швидко утворюються камені, які в подальшому доставляють людині багато дискомфорту і больових відчуттів. Також ця дієта рекомендується при виникненні сечокислого діатезу і при цістінуріі.

Суть харчування в тому, що різко обмежується вживання м’яса, а також рибної продукції. Така зміна раціону дозволяє нормалізувати порушені обмінні процеси, вивести шкідливі сполуки та знизити об’єм утвореної в організмі сечової кислоти. При цьому поліпшується функціональність кишечника, а реакція сечі зсувається в лужну сторону.

Особливості харчування

Для дієти № 6 характерні наступні особливості раціону:

  • істотно обмежуються продукти, що містять пурини і щавлеву кислоту;
  • обмежується споживання солі, а також жирної і білкової їжі;
  • збільшується обсяг лужних продуктів (овочі, молоко, фруктові плоди);
  • протягом дня рекомендовано вживання достатнього об’єму рідини.

Кулінарна обробка їжі при дотриманні дієти №6 може бути звичайнісінькою. Однак м’ясо, рибу і курку потрібно варити або запікати. Але не готувати на грилі або вогні. Краще всього, звичайно, для першого етапу слід вибирати варіння. При такій обробці білкові продукти виділяють шкідливі пурини, які залишаються в бульйоні. Після чого їх можна запікати, тушкувати і навіть смажити. Також м’ясні та рибні страви повинні бути присутніми на столі не частіше двох раз на сім днів. А ось разовий обсяг порції не повинен перевищувати 170 грам.

Протягом дня прийомів їжі повинно бути в ідеалі до шести разів на день, але не менше чотирьох. Між основною трапезою необхідно випивати воду, яку також можна пити натщесерце. Температура приготованих страв не повинна бути занадто гарячою. Крім таких рекомендацій, людям, що страждають на подагру, слід влаштовувати собі розвантажувальний день раз на тиждень. Це може бути повністю молочний, сирний, фруктовий або кефірний раціон. Кількість споживаної рідини в такий день буде складати 2,5 літра. Але от якщо людина додатково страждає захворюваннями серцевої та судинної систем, лікувальний стіл №6 дотримується без розвантаження.

Читайте також:  Дієта при захворюванні підшлункової залози: що можна, а що не можна

Таблиця дозволених і заборонених продуктів

Що можна? Що не можна?
  • Хліб з борошна першого і другого сорту (житній, пшеничний висівковий)Що можна вживати в їжу
  • Овочі свіжі і квашені
  • Супи вегетаріанські (можна картопляний і з додаванням круп)
  • М’ясо, риба і птиця нежирних сортів
  • Молоко, сир (страви з нього), кисломолочні продукти
  • Будь-які крупи, але в помірних кількостях
  • Яйця, не більше одного в день
  • Фрукти і ягоди
  • З сухофруктів тільки чорнослив
  • Фруктові і молочні киселі
  • Мед і варення
  • Пастила і натуральний мармелад
  • Лужні, лимонні і мінеральні води
  • Томатний і молочний соус
  • Соуси, приготовлені на овочевому відварі
  • Супи на м’ясному, рибному і навіть грибному бульйоні
  • Супи з бобових продуктів і щавлю
  • Страви, приготовлені з замороженої риби або м’яса
  • М’ясні і рибні консерви
  • Нирки, печінка, язик
  • Копченості, соління, ковбаса
  • Солона риба
  • Баранячий і яловичий жири
  • Солоні і пряні сири
  • Мариновані овочі, квасоля, боби, горох
  • Сушені злаки
  • Соуси на м’ясних, рибних і грибних відварах
  • Шоколад, печиво, кондитерські вироби
  • Журавлина і малина
  • Інжир, курага, родзинки, цукати
  • Міцну каву і чай, алкогольні напої
  • Прянощі і всі гострі закуски

Меню на тиждень

День Меню
Понеділок Сніданок: чай заварений на журавлині, шматочок хліба з висівками, салат з овочів (білокачанна капуста, морква, огірок).

Перекус: одне варене яйце, гарбузово-морквяний салат, відвар з горобини.

Обід: суп молочний з додаванням вермішелі, парові котлети з кабачка і картоплі, компот з вишні.

Полуденок: сирне суфле.

Вечеря: два голубця, фаршированих овочевий сумішшю, молоко і один сухар.
Вівторок Сніданок: склянка кефіру, гарбузові оладки (не варто їх занадто засмажувати) і вишневе желе.

Перекус: желе з абрикосів.

Обід: суп-пюре з кабачків, шматочок рибного пирога (тісто на картоплі), відвар з брусниці.

Полуденок: молочно-банановий коктейль.

Вечеря: кукурудзяна каша і салат яєчно-морквяний, заправлений сметаною. Трохи пізніше можна склянка кисляку.
Середа Сніданок: яблучний склянку і 250 г морквяної запіканки.

Перекус: пластівці не глазуровані, залиті молоком.

Обід: морквяний суп, салат з капусти з двома штуками відвареної картоплі, сік томатний.

Полуденок: кисіль з брусниці і шматочок чорничного пирога.

Вечеря: вівсяна каша і відвар з брусниці, а також протерте яблучне пюре.
Четвер Сніданок: малиновий відвар, пшоняна каша і шматочок сирної запіканки.

Перекус: баночка натурального йогурту.

Обід: гречана каша і котлета з яловичини, тушкована капуста і сік з грейпфрута.

Полуденок: фруктовий салат (груші, банани, яблука).

Вечеря: кисіль ягідний, макаронна запіканка і відварений буряк.
П’ятниця Сніданок: рисова каша, гранатовий сік і шматочок підсушеного хліба, намазаного маслом.

Перекус: два шматочки дині.

Обід: склянка молока, капустяні щі і три морквяних битка.

Полудень: один персик.

Вечеря: два млинчика з полуничним джемом, компот із сушених яблук, фарширований перець рисом.
Субота Сніданок: пшоняна запіканка, склянку брусничного напою і вегетаріанська окрошка.

Перекус: 200 р полуниці.

Обід: биточки з картоплі і овочеве рагу, склянка ряжанки.

Полуденок: морквяний сік.

Вечеря: пудинг з гарбуза, салат зі свіжих овочів (помідори та огірки), морс обліпиховий або журавлинний.
Неділя Сніданок: випити склянку молока, а з’їсти рисову кашу з чорносливом і один шматочок хліба.

Перекус: чашка чаю з натуральним мармеладом.

Обід: перловий суп, один млинець з курячої начинкою, компот з груш.

Полуденок: одне яблуко і виноградний сік.

Вечеря: сирно-бананові сирники, відвар з житніх висівок.
Читайте також:  Дієта при підвищеному холестерині у чоловіків - меню на тиждень