Дієта стіл 3 що можна, що не можна таблиця

Кожна дієта призначається для лікування конкретних захворювань. Розроблено цілюще щадний раціон харчування одним талановитим лікарем-дієтологом М. Певзнером. Дієта №3 призначається людям, що мають захворювання кишечника: непрохідність, запор, геморой та інші хвороби ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

У процесі створення він враховував всі подробиці, хотів зрозуміти як людський організм буде реагувати на певні продукти.

Подібні хвороби відбуваються у разі:

  • якщо людина має велику вагу, мало рухається;
  • коли люди вже в літньому віці;
  • якщо в харчуванні вживається дуже мало води;
  • нерегулярного харчування та ін.

Обмежень у часі в цій дієті немає, можна вживати тривалий час, оскільки в ній збалансовані всі продукти і вважається щадною для організму. Стан поліпшується завдяки клітковині, що міститься у дієті №3. Без сумніву, вона усуне не тільки наслідки захворювання, але і джерело проблеми.

У чому користь і як приймати дієту №3

Дієта сприяє відновленню порушеного обміну речовин, відновленню слизової оболонки кишечника. Меню побудована так, щоб стимулювати моторну функцію всієї кишкової системи. У ньому немає продуктів, які можуть посилити бродіння в кишкової частині ШКТ. Фізкультура посприяє перетворить дієту ще більш результативну.

Лікар призначає точний час вживання їжі і кількість його: 5-6 раз/день. Будь перерва (невеликий і тривалий) заборонено. Крім необхідних продуктів, важливо дотримуватися правильного методу приготування їжі. Подрібнювати овочі, наприклад, можна на крупній тертці, а фрукти корисніше буде їсти сирими. Але всі нюанси потрібно уточнювати у лікаря.

Також страви готуються парові, запечені і варені.

Можна

Не можна

Сік з овочів і фруктів (томат, слива, морква) Будь-які види грибів
Напої з пшеничних висівок, шипшини Жирне м’ясо і риба
Чай, молоко, кефір, сир Цибуля, редиска, часник
Гречка, пшоно, ячна каша Макаронні вироби, боби, манна, рисова і перлова каша
Мед, мармеладні цукерки Жирні бульйони
М’ясо і риба з низькою жирністю Мінеральні напої, кисіль, какао
Несдобная випічка, сухарики Будь-копчені та консервовані продукти
Сухофрукти, заморожені фрукти Шоколадні цукерки
2 яйця/день Банан, страви з винограду
Читайте також:  Дієта стіл 8: що можна, що не можна їсти (таблиця)

Меню на тиждень

Перший день

  • На сніданок: гречана пюре, чай з медом.
  • У перерві сирна маса зі сметаною.
  • На обід: пісний борщ, котлети з яловичого м’яса, компот із чорносливу.
  • На полуденок кисломолочне.
  • Вечеря: картопляне пюре з вінегретом, запити молоком.

Другий день

  • На сніданок: рідка пшоняна каша з фруктами, салат з овочів, кисле молоко.
  • Перед обідом пюре з яблук і слив.
  • Обід: суп з креветок, овочевий салат з тунцем, сік з моркви.
  • На полуденок можна перекусити крекерами зі сливовим варенням і чаєм.

Третій день

  • На сніданок: яйця з помідорами, салат з капусти, компот з груш.
  • На полуденок випити відвар з трав з медом.
  • На обід: суп з курячою грудкою, салат з буряка, склянку томату.
  • Перед вечерею салат з моркви і морської капусти.
  • На вечерю: приготувати ліниві голубці без рисової каші, компот з пирогом зі сливами.

Четвертий день

  • На сніданок: каша ячна, сік з моркви і груш, сир.
  • Між обідом потерти моркву, змішуючи її зі сметаною.
  • На обід: суп з овочів з буряковим салатом з додаванням волоського горішка, риба на пару.
  • Перед вечерею склянка нежирного йогурту.
  • Вечеря: пюре з овочів, хліб з молоком.

П’ятий день

  • На сніданок: гречана каша з салатом з моркви і сиру, кефір.
  • Перед обідом шматочок дині або ананаса.
  • На обід: російські щі, картопля, запечена з рибою, напій з апельсин.
  • Перед вечерею яблучко і півсклянки йогурту.
  • Вечеря: пюре з гарбуза, 2 яйця, напій з шипшини.

Шостий день

  • На сніданок: гречана каша, огірок, кисле молоко.
  • Перед обідом сир з перетертим персиком.
  • На обід: суп з картоплі, салат з помідорів і огірків, шматочок курячого філе.
  • Перед вечерею салат з фруктів.
  • На вечерю: гарбуз з медом, запечений у духовій шафі, чай з молоком.

Сьомий день

  • На сніданок: омлет з кабачками, вчорашній хліб, фруктовий кефір.
  • У перерві салат з капусти і гарбуза.
  • На обід: запечена риба з овочами та соусом із сиру, суп для вегетаріанців, молоко.
  • Полудень: будь-які дозволені фрукти або ягоди.
  • На вечерю: голубці з овочів, желе з ягід, чай.
Читайте також:  Дієта стіл 6: що можна, що не можна (таблиця)