Дієта стіл 2: що можна, що не можна (таблиця меню на кожен день)

Один лікар-дієтолог М. Певзнер розробив спеціальну дієту № 2. Це було розроблено для забезпечення організму корисними елементами: вітаміни, білки, жири, вуглеводи. Завдяки складу продуктів, стимулюється секреція органів травлення. Дієта №2 призначається зазвичай тим людям, у яких проблеми з шлунково-кишковим трактом (гастрит, коліт, ентерит).

Особливості дієти:

  1. У цій раціональній дієті передбачені страви, які пройшли дроблення і теплообработку.
  2. Їжу, до складу якої входить клітковина, можна протушивать, пропікатися, злегка прожарювати. Але тут ще важливо враховувати те, що вживати їжу в холодному і гарячому вигляді заборонено, оскільки вона дратує слизову оболонку.
  3. Дієта №2 повинна дорівнювати від 15 до 60 С.
  4. Вживати її можна близько 5 разів і потроху.
  5. Кисла, гостра, дуже солона їжа також не рекомендована при шлункових захворюваннях.

Що можна, а що не можна вживати (таблиця):

Дозволені продукти Заборонені продукти
Несвіжий хліб, булки Свіжий хліб, листкове тісто
Знежирені супи, борщі Страви з бобових (квасоля)
Відварна курка, свиняче м’ясо нежирне Каші з пшона, кукурудзи, перловки
Тушкована риба Копчене м’ясо і риба
Кисломолочні вироби Солона риба
Рослинна олія Шоколадні солодощі
Овочі в запеченому вигляді, зелень Заморожені продукти
Каші, зварені на воді Напої
Фрукти, ягоди Гострі приправи

Найчастіше фахівці рекомендують вживати запечені продукти, в яких зберігається більшість вітамінів, і не приносять шкоди органів травлення.

Зразкове меню дієти №2 на тиждень:

Понеділок

  • Сніданок:1 яйце (некруте), манний пудинг, неміцна кава з вершками.
  • Обід: Нежирний суп, пюре з вареним м’ясом, кисіль із ягід.
  • На полуденок випити чай з шипшини.
  • Вечеря: Сирна маса, компот 1 ст.
  • Перед сном, як відомо, випити 1 ст. нежирного кислого молока.

Вівторок

  • Сніданок: пюре з малосоленой оселедцем, 1 ст. чаю.
  • Перед обідом випити чай з шипшини.
  • Обід: Пісний борщ, запіканка з картоплі і нежирного м’яса, томатний сік (1 склянка).
  • На полуденок можна з’їсти невелике яблуко, запечене в духовці.
  • Обід: вареники з сиром, политі сметаною, чай з медом.
  • Кисле молоко або кисле молоко на ніч кожен день.
Читайте також:  Дієта стіл № 5: що можна, що не можна (таблиця)

Середа

  • Сніданок: пудинг з рису, какао або чай з лимона.
  • Між сніданком і обідом потрібно випити чорничний кисіль.
  • Обід: картопляний суп на бульйоні без засмажки, лапша і тефтелі, запечені в духовці, компот із сушених фруктів.
  • Перекусити між вживанням їжі рекомендовано печеними яблуками.
  • Вечеря: тушкована картопля і риба на пару, какао з молоком.

Четвер

  • Сніданок: омлет, вермішель з голландським сиром і шматочком пісної шинки, кавовий напій.
  • У перервах печені яблука, які мають багато калію і заліза.
  • Обід: рисовий суп на бульйоні, гречка з м’ясом, компот.
  • За півгодини до вечері кисіль з шипшини.
  • Вечеря: злегка підсмажена риба з відвареною картоплею і сметаною, компот.

П’ятниця

  • Сніданок: рисова каша з маслом і тушкованою рибою зі сметаною, кава.
  • Як завжди, перед обідом запекти яблука.
  • Обід: суп, вермішель з курячими котлетами і білим соусом, смородиновий чай.
  • Фруктовий сік, розведений водою, можна випити перед вечерею.
  • Вечеря: сирна запіканка з гречкою і сметаною, кисіль із сухофруктів.

Субота

  • Сніданок: Пудинг з манки з маслом, кілька молочних варених сосисок, лимонний чай.
  • Яблучний сік, розведений водою, буде корисним перед обідом.
  • Обід: овочевий суп, до складу якого входить кольорова капуста, морква; запіканка з картоплі і м’яса, компот.
  • У перерві дозволяється 1 шт. зефіру і чай.
  • Вечеря: 100 г відвареного язика, пюре з картоплі, томатний соус, чай.

Неділя

  • Сніданок: вівсянка, залита молоком, варене яйце, какао з бутербродом (шматочок масла і сиру).
  • У перерві можна з’їсти мус з фруктів.
  • Обід: суп з фрикадельками і локшиною, курка, запечена в духовці, полита білим соусом, кисіль.
  • На полуденок мармелад близько 50 р.
  • Вечеря: м’ясо, варене на пару; рисова каша і соус, 1 ст. кефіру.