Дієта стіл 10 меню на тиждень

Здоров’я людини залежить від багатьох факторів, один з них – це корисне харчування. Такий підхід полегшує перебіг хвороби, зменшує періоди загострення або допомагає уникнути його зовсім. Розроблена дієта № 10 рекомендована для людей, які страждають серцево-судинними захворюваннями, гіпертонією. Також дієта призначається тим, у кого є порушення в роботі кровоносної системи. Дієта № 10 розвантажує роботу печінки, нирок, прискорює обмінні процеси, заспокоює нервову систему і покращує діяльність шлунково-кишкового тракту.

Суть дієти дивитися тут — Дієта стіл 10, що можна і не можна.

Меню на тиждень

Понеділок

  • Сніданок: вівсяна каша з вареним яйцем, нежирне молоко, сирне печиво.
  • 2-й сніданок: запечені кислуваті яблука.
  • Обід: негустий суп з перловою кашею, парові тефтелі, салат з вареної моркви, відвар з висушених фруктів.
  • Полуденок: фруктовий сік.
  • Вечеря: сирний пудинг, риба з овочами у фользі, чай без цукру.

Вівторок

  • Сніданок: яйце з рисовою кашею, цикорій з молоком.
  • 2-й сніданок: фруктове пюре.
  • Обід: підлогу тарілки овочевого супу, тушкована кольорова капуста з яловичиною, натуральний кисіль з молока.
  • Полуденок: желе з сухофруктів.
  • Вечеря: сирний кекс з курагою і малиною, пісна риба, салат з помідор, капусти та зелені.

Середа

  • Сніданок: сирники запечені в духовці, салат з кальмара і яйця, відвар із шипшини.
  • 2-й сніданок: м’яка груша.
  • Обід: суп зі шматочками курячого філе, плов з овочами, чай.
  • Полуденок: пиріг з морквою.
  • Вечеря: рагу з баклажанів, картоплі, капусти та помідорів, салат з огірків, компот.

Четвер

  • Сніданок: манка, кольорова капуста у збитому яйці, чай.
  • 2-й сніданок: запечені шматочки фруктів (яблука, груші).
  • Обід: суп, котлети, картопля відварна, несолодкий компот.
  • Підвечірок: салат з морквою, горіхами і яблуком.
  • Вечеря: пшоняна каша з рибними котлетами, кавовий напій, підсушений хліб.

П’ятниця

  • Сніданок: ікра з баклажанів, помідори, запечені з м’ясом, макарони, чай.
  • 2-й сніданок: молочно-ягідний десерт.
  • Обід: салат з гарбуза, буряка, зеленого горошку і моркви, рисова каша з овочевими котлетами.
  • Полуденок: орехово-ягідна запіканка.
  • Вечеря: сир з ягодами і медом, кабачки з ніжною начинкою.
Читайте також:  Дієта стіл №15 - що можна, що не можна таблиця

Субота

  • Сніданок: фаршировані яйця, молочний суп з вермішеллю, чай.
  • 2-й сніданок: фрукти з кефіром і медом.
  • Обід: ліниві голубці, салат з помідорів і огірків, компот.
  • Полуденок: желе з йогурту.
  • Вечеря: тушковані овочі з рибою, апельсиново-яблучний сік.

Неділя

  • Сніданок: запіканка з сиру і манки, сухе печиво з чаєм.
  • 2-й сніданок: ананасовий салат.
  • Обід: борщ з буряком, пюре з гуляшем.
  • Полуденок: сирне асорті з мармеладом.
  • Вечеря: кабачкові оладки, куряче філе з гречкою, відвар з трав.
Кожен день перед сном необхідно випивати склянку кефіру.

Рецепти

Риба з овочами у фользі

  • м’ясо товстолоба 300г;
  • 2-3 картоплини;
  • морква;
  • цибуля;
  • баклажан;
  • лавровий листок, сіль, перець.

Спочатку рибу потрібно очистити, добре вимити проточною водою. Потім слід посолити і дати трохи настоятися протягом півгодини. Тим часом готуються овочі: помити, почистити їх. Картоплю нарізають півколом, моркву і баклажан маленькими шматочками, а цибулю кільцями. У цій страві можна нарізку видозмінювати, що позитивно впливає на смак.

Тепер у великій мисці ретельно перемішуються всі овочі зі спеціями. Кілька листів фольги злегка змастити оливковою олією, викласти овочі, зверху шматочок риби і лавровий лист за бажанням. Акуратно загорнувши фольгу, треба покласти продукти в високу сковороду і відправити в духовку з середнім жаром на 45 хвилин. Блюдо виходить соковитим і поживним!

Цвітна капуста з яловичиною

  • яловичина 200-300г;
  • качан цвітної капусти;
  • морква;
  • цибуля;
  • помідор;
  • дозволені спеції;
  • сметана 100 г;
  • петрушка.

М’ясо помити, порізати на невеликі шматочки. Цибулину і моркву нашаткувати великими смужками. Укласти ці інгредієнти в каструлю. Ретельно все перемішати, поставити на програму. Воду не підливати, так як м’ясо виділить необхідний сік. Щоб страва добре потушилось, необхідно готувати в мультиварці півтори години. Тепер пора додати цвітну капусту і помідор. Поставити програму гасіння на годину. В кінці посипати дрібно порізаною петрушкою.

Сирний кекс без борошна з курагою і малиною

  • сиру 200г;
  • яйце;
  • вівсянка 50г;
  • щіпка соди;
  • ванілін;
  • 30г цукру;
  • курага, малина (жменя).
Читайте також:  Дієта стіл 9 що можна що не можна таблиця

По-перше, перемелюються вівсяні пластівці консистенцію борошна. По-друге, збивається цукор і жовток кімнатної температури, через час додати білок і знову збити. Сир додавати частинами і збивати далі. Курагу порізати невеликими шматочками. Змішати все разом, доповнивши масу ваніліном. Акуратно викладається маса у форми для кексу. Зверху покласти кілька ягід малини. Відправити в духовку (до 200оС). Через 20 хвилин десерт готовий!

Плов з овочами

  • півсклянки рису;
  • варене куряче філе 200г;
  • болгарський перець жовтого кольору;
  • помідор;
  • стручкова квасоля;
  • невеликий шматочок селери;
  • морква;
  • цибуля;
  • зелень, спеції для плову.

Помити рис і зварити майже до готовності. Тим часом нарізати моркву соломкою, цибулю, жовтий перець і селера – кубиками. Стручкову квасолю і селеру порізати на частини. Всі овочі злегка підсмажити в казанку без масла або на оливковій. Збавивши вогонь і прикривши кришкою, овочі повинні добре потушиться. Недоваренный рис і варене м’ясо змішати з овочами, додаючи дозволені спеції. Тушкувати ще 20 хвилин. Кажуть, що трохи соєвого соусу перетворює блюдо в справжній шедевр. Готовий плов прикрасити зеленню.

Помідори, запечені з м’ясом

  • яловичини 200г;
  • 3-4 помідора;
  • цибуля;
  • нежирний сир і 1-2 ст. л. сметани;
  • варені жовтки 2 шт.

М’ясо перемолоти на великий фарш. Цибулю нарізати дуже дрібно і змішати з фаршем і вареними жовтками. Трохи посолити і поперчити. З помідорів видалити серединку і нафарширувати начинкою. Фаршировані помідори помістити в духовку на 40 хвилин. М’якоть помідорів перемолоти і зробити томат. Сир натерти на тертці. Дістати блюдо і полити сметаною, посипати тертим сиром і полити томатом. Поставити в духовку ще на 10 хвилин. Блюдо виходить смачне і дієтичне.

Ананасовий салат

  • 100г ананаса;
  • невеликий апельсин;
  • полуниця 3 шт.;
  • ківі;
  • яблуко;
  • горіхи.

Фрукти почистити, порізати на шматочки. На дно миски викласти шматочки ананаса, апельсин, ківі, полуниця, яблуко. Додати кефір, горіхи і дати настоятися близько 15 хвилин.

Читайте також:  Дієта стіл № 5: що можна, що не можна (таблиця)

Молочно-ягідний десерт

  • сік вишні 200 мл;
  • 200 мл молока;
  • цукровий пісок 2 ст. л.;
  • ванілін;
  • 20г желатину.

Спочатку потрібно замочити желатин. Замочити його водою (100 мл), змішати і залишити настоятися близько півгодини. У каструлі змішати сік з желатином і нагрівати, поки не розчиниться. У процесі варіння помішувати. Розлити в красиві склянки до половини. Молоко, ванілін і цукор змішати і поставити на вогонь. Додати другу половину желатину. Нагрівати до повного розчинення. Остудити і розлити зверху вишневого соку. Поставити в холод. Зверху покласти вишеньку або інші ягоди.