Дієта при захворюванні підшлункової залози: що можна, а що не можна

Підшлункова залоза є одним з найважливіших органів, який регулює всі процеси травлення. В процес її роботи виробляються ферменти і необхідний шлунковий сік. А ці речовини беруть безпосередню участь у розщеплення жирів, білків і вуглеводів, що надходять всередину з їжею. При цьому така залоза виробляє інсулін. Гормон, який відповідає за засвоєння організмом глюкози. І якщо людина стикається із захворюваннями підшлункової залози, то починає страждати вся внутрішня система. Допомогти в такій ситуації зможе тільки спеціальне, лікувальне харчування.

Основні принципи харчування

Дієта при захворюванні підшлункової залози передбачає дотримання наступних правил:

  1. За основу береться лікування стіл №5.
  2. Прийом їжі повинен здійснюватися через невеликі проміжки часу, що не перевищують трьох годин.
  3. Не можна перевантажувати свій шлунково-кишковий тракт або, навпаки, вводити його в стан стресу. Тому голодування або надмірне споживання продуктів за одну трапезу повинно избегаться.
  4. Основну частку раціону повинні становити білкові продукти.
  5. Продукти, що володіють високою калорійністю, повинні виключатися з щоденного меню.
  6. Всі приготовлені страви в ідеалі потрібно вживати в подрібненому вигляді.
  7. Дотримуватися достатній питний режим.
  8. Кожен день на столі повинні бути присутніми легкі супи, які позитивно впливають на систему травлення.
  9. Страви не повинні бути дуже гарячими чи охолодженими, їх температура повинна бути кімнатної.

Заборонені та дозволені продукти

Розібратися зі списком продуктів, що можна їсти, а що не можна, допоможе наступна таблиця. Вживайте запропоновані продукти і швидше йдіть на поправку.

Що можна? Що не можна?
  • Супи молочні, вегетаріанські, овочеві
  • Сухарики
  • Нежирні сорти риби
  • Пісне м’ясо (курка без шкіри, індичка)
  • Сир до 1% жирності (можна робити суфле, пудинги)
  • Кефір не надто кислий
  • Курячі яйця, але частіше тільки білок (найкраще готувати у вигляді омлету або запіканки)
  • Рисова крупа, вівсяна і гречана
  • Домашня локшина, вермішель, макарони
  • Картопля у відварному, запеченому вигляді або як пюре
  • Морква і буряк у вареному вигляді
  • Розмочені сухофрукти
  • Какао, міцно заварений чай
  • Алкогольна продукція, газовані напої
  • Смажена картопля, котлети
  • Копчена курка, сирокопчені ковбаси, сосиски, шпик і свиняче сало, субпродукти
  • Солоні сири та горішки
  • Мариновані овочі (капуста, морква)
  • Шоколадні цукерки
  • Свіжоспечений хліб і булочки з борошна першого гатунку
  • Наваристі бульйони
  • Холодець
  • Тугоплавкі жири тваринного походження
  • Висівки, крупи та овочі, що містять грубі волокна
  • Гриби, консервовані горошок і кукурудза, всі бобові
Читайте також:  Дієта стіл 6: що можна, що не можна (таблиця)

Зразкове дієтичне меню на тиждень

День Меню
Понеділок Сніданок: чай, протерта гречана каша і суфле з відвареного м’яса.

Перекус: легкий омлет, запекти два яблука і випити склянку трав’яного відвару.

Обід: суп овочевий, парові котлети з індички, солодке фруктове желе і склянку ягідного киселю.

Полуденок: склянка світлого чаю і два сухарі.

Вечеря: суфле з тріски, тарілка варених овочів. А перед сном-склянка кефіру.
Вівторок Сніданок: тарілка вівсяної каші, м’ясна котлета парова і чай з молоком.

Перекус: чашка киселя і баночка нежирного домашнього сиру.

Обід: знову овочевий суп з кабачків, картопляне пюре, суфле з молодої яловичини, компот із сушених яблук.

Полудень: відвар шипшини і два сухарі з білого хліба.

Вечеря: паровий омлет з трьох курячих білків, рідка манна каша і світлий чай. Перед сном 100 мл мінеральної води.
Середа Сніданок: напіврідка гречана каша, шматочок відвареного курячого філе, вінегрет без солоного огірка.

Перекус: протертий нежирний сир з невеликим додаванням сухофруктів, а також відвар шипшини.

Обід: слизовий суп рисовий, запечена у фользі картопля, кнелі з телятини, одне яблуко.

Полуденок: фруктове желе і компот з чорносливу і кураги.

Вечеря: відварені макарони, шматочок рибки, приготованої на пару і чай. А перед сном потрібно випити кефір.
Четвер Сніданок: молочна каша з вівсянки, шматочок відвареної індички, чай.

Перекус: відвар з шипшини і паровий білковий омлет.

Обід: пісний суп, бефстроганов з нежирного шматка яловичини, трошки відварених овочів і стакан киселю.

Полуденок: морквяне суфле і один сухар.

Вечеря: пюре з овочів, відварений хек і 200 г сиру.
П’ятниця Сніданок: в’язка рисова каша, чай і шматочок курячого філе.

Перекус: одне печене яблуко і омлет, після чого можна випити відвар шипшини.

Обід:суп з буряка, яловиче суфле, лапша і желе із солодких ягід.

Полудень: чай з сиром.

Вечеря: парові котлети з тріски, зовсім трошки гречаної каші і чай. Перед сном склянку кефіру.
Субота Сніданок: вівсяна каша на молоці, світлий чай, одна котлета з індички.

Перекус: яблучне пюре, скибочка хліба і чай.

Обід: овочевий суп, гарбузова каша, парова рибна котлета.

Полуденок: сирне суфле і баночка знежиреного йогурту.

Вечеря: картопляне пюре і м’ясний рулет, скибочка хліба і кисіль. Перед сном можна з’їсти трошки сиру.
Неділя Сніданок: омлет, два шматочки хліба і чай.

Перекус: гречану кашу і дві котлети на пару з курки.

Обід: молочний суп, відварений рис і невеликий шматочок м’ясного рулету, світлий чай.

Полуденок: печене яблуко, ягідне желе і кисіль.

Вечеря: картопля, тушкований з кабачками, три тефтелі і кефір.
Читайте також:  Дієта годуючої мами в перший місяць після пологів