Дієта при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки в період загострення

При виразковій хворобі, яка вважається хронічним захворюванням, уражається слизова оболонка шлунка і кишечника. Тому в такий період людина повинна дотримуватися спеціальної дієти, щоб не погіршити свій стан і нашкодити ще більше свого ослабленому організму. Розвивається хвороба внаслідок потрапляння в організм бактерії Helicobacter pylory, яка в процесі своєї життєдіяльності сильно роз’їдає слизову оболонку кишечника, тим самим провокуючи утворення виразки. І головне завдання при такому недугу полягає в тому, щоб відновити нормальне функціонування всіх порушених функцій. І саме для цього призначається спеціальне харчування, що відноситься до лікувального стола №1.

Правила та рекомендації щодо лікувального раціону

При виразці дванадцятипалої кишки необхідно дотримувати наступні правила, що стосуються побудови власного харчування на період загострення хвороби:

  1. Їжу слід приймати невеликими порціями до шести разів на день. Протягом доби має бути використано не більше 2,5 кг продуктів, близько 3000 кКал.
  2. Виключити треба буде смаження продуктів, замінивши такий варіант паровий обробкою, гасінням або легким запіканням.
  3. У добу рекомендується випивати не менше двох літрів води.
  4. Їжу потрібно вживати повільно, ретельно пережовуючи кожен шматочок.
  5. Спеції і приправи з раціону повністю виключаються, а при готуванні слід використовувати якомога менше солі.
  6. Останній прийом їжі повинен відбутися не пізніше, ніж за три години до відходу до сну.
  7.  Споживана їжа повинна бути кімнатної температури.
Важливо! Лікувальне харчування при загостренні виразки шлунка засноване на їжі, яку тушкують, варять і запікають без утворення скоринки і ідеально, якщо потім її збивають блендером або протирають через сито.

Це основні рекомендації, яких слід дотримуватися в харчуванні в період загострення виразкової хвороби. Також треба уважніше поставитися до дозволених і заборонених продуктів.

Таблиця продуктів:

Що можна? Що не можна?
  • сухарі, галетне печиво;
  • овочі, що містять крохмаль;
  • помідори (не часто);
  • бульйон, зварений на овочах;
  • молочні страви в рідкому вигляді;
  • пісне м’ясо (кролятина, курятина, яловичина);
  • курячі яйця, але тільки у вареному вигляді;
  • такі молочні продукти, як кефір, молоко, сир, сметана (при цьому такі продукти вибирати з найменшою жирністю);
  • макарони;
  • з круп можна манку, гречку, вівсянку, рис;
  • фрукти в печеному і вареному вигляді;
  • мед;
  • кисіль і компот, а також відвар з шипшини;
  • чорний чай заварений до світлого стану;
  • можна трохи соняшникової олії;
  • вершкове масло, але в дуже помірних обсягах;
  • сіль і цукор в обмеженій кількості.
  • тільки що випечений хліб, чорний житній хліб;
  • слойки і здобу, особливо якщо вона тепла, а також тістечка;
  • рибні й м’ясні супи, приготовані на наваристому бульйоні;
  • будь-які консерви;
  • м’ясо і рибу жирних сортів, це ж відноситься до шматках птиці з шкіркою;
  • перловку;
  • сало;
  • гриби;
  • капусту;
  • копчені, мариновані, занадто гострі і солоні продукти і страви;
  • щавель і редиску;
  • огірки;
  • цитрусові фрукти;
  • шоколад, морозиво і шоколадні цукерки;
  • спиртні напої, кава і солодку газовану воду.
Читайте також:  Дієта стіл № 5: що можна, що не можна (таблиця)

Корисними властивостями володіє мінеральна вода без газу.

  • Рекомендоване споживання: 750 мл в день, дрібно
  • Знижує кислотність шлункового соку

Рекомендоване меню на тиждень

Склад життєво важливих елементів при даному захворюванні мають наступну структуру:

  • Білки — 80-110 г
  • Жири — 80-100 г
  • Вуглеводи — 360-400 р
  • Рідина — 1,5-2 літра

Вивчіть зразкові меню, яке допоможе зрозуміти суть дієтичного лікування.

День Меню
Понеділок Сніданок: два яйця, зварених некруто, один шматочок вчорашнього хліба, 200 г знежиреного натурального йогурту.

Перекус: 120 г відвареної яловичини.

Обід: суп з картоплі, моркви і стручкової квасолі, а також шматочок тріски, запеченої в духовці.

Полуденок: знову пропонується йогурт, але вже питної.

Вечеря: тушковані овочі з курячою грудкою, а також стакан молока.
Вівторок Сніданок: фруктовий кисіль і шматочок підсушеного хліба.

Перекус: вівсяна каша і 100 г відвареної телятини.

Обід: легкий овочевий бульйон і три штуки вареної картоплі.

Полуденок: можна з’їсти одне яблуко або стиглий персик.

Вечеря: дві парові рибні тефтелі і гарбузове рагу.
Середа Сніданок: пропонується паровий омлет і скибочку вчорашнього хліба.

Обід: 200 г відвареної хека.

Обід: дозволяється молочний гречаний суп.

Полуденок: два сухарика і чашка відвару з шипшини.

Вечеря: парові котлети з курячого фаршу і овочеве пюре, стакан знежиреного молока.
Четвер Сніданок: дозволяється випити фруктовий кисіль і з’їсти два курячих зварених яйця.

Перекус: дві рибні котлети, приготовані на пару.

Обід: легкий овочевий бульйон і дві відварені картоплини.

Полуденок: склянка натурального йогурту без добавок.

Обід: гречана каша і шматочок відвареного курячого філе.
П’ятниця Сніданок: рисова каша, зварена на молоці з низькою жирністю, одне варене яйце і зелений чай.

Перекус: можна з’їсти два запечених яблука.

Обід: суп з перцю, кукурудзи і картоплі, рибні парові котлети, морквяне пюре і компот.

Полуденок: склянка молока і одна дієтична зефирка.

Вечеря: картопляне пюре, запечений в духовці короп, стакан знежиреного кефіру.
Субота Сніданок: з’їсти тарілку манної каші, в яку додається перетерте яблуко, також можна випити відвар з шипшини.

Перекус: кисіль, і трохи рисової каші з одного м’ясної фрикаделькой.

Обід: легкий бульйон з картоплею, варена рибка і одна печена груша.

Полуденок: склянка компоту і суфле, приготоване з сиру і ягід.

Вечеря: рідка каша вівсяна, рибна котлета, зелений чай.
Неділя Сніданок: чай з шипшини, ліниві вареники, печене яблуко.

Перекус: сир з низьким відсотком жирності.

Обід: котлети рибні, приготовані на пару, овочі і компот.

Полудень: чай з молоком і печінковий суфле.

Обід: гречана каша, склянка молока і омлет з двох яєць курячих.
Читайте також:  Дієта стіл 6: що можна, що не можна (таблиця)

Рецепти рекомендованих страв

Овочевий крем-суп

Склад:

  • Картопля 2 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Ріпа 1 шт.
  • Знежирене молоко 250 мл
  • Вершкове масло-5 г

Приготування:

Всі овочі потрібно попередньо відварити у воді, потім з них треба зняти шкірку і збити в блендері. Потім потрібно трохи підігріти молоко і додати його до отриманого овочевого пюре. В самому кінці В суп додається вершкове масло.

Гарбузовий пудинг

Склад:

  • М’якоть гарбуза — 150 г
  • Манна крупа — 10 г
  • Мед — 10 г
  • Молоко з низькою жирністю — 20 мл
  • Яблуко великого розміру — 1 шт
  • Курячі яйця — 2 шт

Приготування:

Гарбуз очищається від нутрощів, а яблука чистяться від шкірки. Потім ці продукти подрібнюються блендером. В отриману кашку додаємо манку і молоко, і доводимо до кипіння. До розігрітій маси додаємо мед і яйця, які попередньо збиваються. Отримана суміш запікається в духовці або в мультиварці.

Суфле куряче

Склад:

  • Куряча грудка — 300 г
  • Яєчний білок — 2 шт
  • Манка — 2 ст. л.
  • Молоко — 20 мл

Приготування:

Спочатку куряче філе потрібно промити під водою і подрібнити у блендері. Після, замочуємо манку в молоці. Потім збивається яєчний білок і всі інгредієнти з’єднуються між собою. Отримана суміш акуратно перемішується і випікається в духовці при низькій температурі. Потрібно стежити потім, щоб на суфле не утворилася дуже тверда скоринка.

Вівсяна каша з гарбузом

Склад:

  • Геркулес (у сухому вигляді) — 1 ст.
  • М’якоть гарбуза — 250 г
  • Мед квітковий або липовий — 2 ст. л.
  • Вершкове масло — 5 г

Приготування:

Спочатку вівсяні пластівці потрібно відварити в молоці як звичайну кашу. Потім натерти м’якоть гарбуза і змішати її з готовою кашею. Отриману суміш треба буде залишити на 15 хвилин під щільно закритою кришкою. В самому кінці додається мед і вершкове масло, каша добре перемішується і вона готова до вживання.