Дієта при подагрі і підвищеної сечової кислоти: що можна і що не можна

Подагра є хронічним захворюванням, яке вражає суглоби і викликає сильні болі. І щоб не спровокувати серйозних ускладнень в такій ситуації, до призначеного лікарем лікування необхідно підключити і спеціальну дієту. Адже саме деякі продукти, в яких присутні пурини, провокують вироблення в організмі великої кількості сечовини. А це негативно позначається і на структурі суглобів. Дотримання дієти стіл №6 в такому випадку запобіжить можливе загострення і допоможе зберегти хороше самопочуття.

Рекомендації з харчування

  • Дієта при подагрі являє собою режим харчування, що складається з чотирьох прийомів їжі. Ідеально, якщо між ними буде дорівнює часовий проміжок. При цьому важливо знати міру і не переїдати. Але й голодувати не можна.
  • Основним правилом є достатнє надходження рідини в організм, в добу до двох літрів води. В період загострення кількість рідини збільшується до трьох літрів. Це може бути чай не сильно заварений, морс, компот. Пити краще в перервах між їжею.

Також слід дотримуватися наступних правил:

  1. Оптимальна добова калорійність повинна становити 2200-2300 ккал.
  2. Пишу краще вживати в подрібненому вигляді (рідкому або напіврідкому), а готувати її слід на парі або варити. Можна запікати.
  3. Обмежується частка тваринних жирів, потреба яких забезпечується за рахунок молочних продуктів.
  4. Скорочується споживання солі.
  5. Повністю виключити з раціону слід м’ясні бульйони, жирні сорти м’яса, смажені, копчені і мариновані страви.
  6. Основу меню повинні скласти продукти з низьким вмістом пуринів.
  7. По можливості необхідно влаштовувати протягом тижня один розвантажувальний день на овочах, фруктах або кисломолочних продуктах, але при цьому відчувати голоду не можна.
  8. На час забути про спиртовмісних напоїв, у тому числі про пиві та вині.

Дозволені та заборонені продукти

Щоб скласти при подагрі правильний раціон, необхідно знати, які продукти можна вживати, а від яких краще відмовитися.

Що можна? Що не можна?
  • пшеничний і житній хліб;
  • мелені висівки;
  • будь-які овочі (крім кольорової капусти) і супи з них;
  • яйця, молоко і кисломолочні продукти з низьким відсотком жирності;
  • м’ясо кролика, індички, птиці;
  • риба не сильно жирних сортів;
  • фрукти (особливо корисні яблука, апельсини і мандарини, а ось виключити треба буде виноград) і сухофрукти (всі, крім родзинок);
  • всі ягоди, але виключення повинна скласти малина;
  • горішки, насіння, мед і варення;
  • киселі, ягідні компоти і морси;
  • фруктові соки, трав’яні відвари, кави з молоком, зелений чай;
  • олія кунжутна, соняшникова, оливкова, лляна;
  • овочеві та сметано-молочні соуси;
  • петрушка, кінза, кріп;
  • такі спеції, як кориця, ваніль, лавровий лист і лимонний сік.
  • здоба і випічка з листкового тіста;
  • такі субпродукти, як нирки, печінка, язик;
  • м’ясо молодих тварин;
  • м’ясні консерви і копченості;
  • риба, приготовлена за допомогою копчення, а також, якщо вона солона і занадто жирна;
  • ікра;
  • грибні бульйони, м’ясні і рибні;
  • жир свинячий, яловичий і кулінарний;
  • бобові продукти, горох;
  • соління і гострі соуси;
  • щавель і шпинат;
  • малина, виноград і інжир;
  • солоні та гострі сирні вироби;
  • шоколад;
  • гриби і кольорова капуста;
  • міцну каву і чай, какао;
  • алкогольні напої.
Читайте також:  Дієта стіл 4 що можна, що не можна таблиця

Корисні поради!

  • При подагрі вкрай рекомендуемся в їжу приймати соєві продукти. Такі як тофу та інші. У них містяться речовини, які виводять сечову кислоту з організму, головну винуватицю даного захворювання.
  • Дуже корисним вважаються властивості ананаса. Завдяки бромелаину, він знижує запалення у всьому організмі.
  • Клітковина є відмінним помічником на шляху до одужання. Не забувайте про такі продукти, як капуста
Увага! Вживайте в їжу продукти з низьким вмістом пуринів, так як вони є причиною скупчення сечової кислоти в організмі.

Процес утворення і накопичення сечової кислоти в організмі:

  • Пурини є життєво важливими елементами для організму, вони є частиною хромосом. Коли пурини розпадаються, утворюється сечова кислота.
  • Сечова кислота виводиться з сечею
  • При вживанні продуктів, з великим вмістом пуринів, сечова кислота накопичується в крові людини і застоюється в організмі, не встигнувши вийти в повному обсязі.
  • Високий рівень концентрації сечової кислоти призводить до скупчення її в м’яких тканинах і суглобах.

 

Таблиця продуктів з середнім вмістом пуринів

Продукти Пуринів мг на 100 г Сечової кислоти мг на 100 г
Горох (варений) 71 170, 4
Яловичий язик 66 158
Скумбрія 66 158
Філе яловичини 64 153,5
Свиняча відбивна 50 120
Печеня зі свинини 46 110
Тріска 45 108
Курячі ніжки 45 108
Заєць 45 108
Свиняча грудинка 40 96
Камбала 40 96
Грудинка куряча 38 91
Копчене м’ясо 33 80
Рак 24 58
Пудинг м’ясної 24 58

Таблиця продуктів з низьким вмістом пуринів

Продукти Пуринів мг на 100 г Сечової кислоти мг на 100 г
Пшеничне борошно 13 31
Цибуля 4 9,6
Помідори 4 9,6
Редис 4 9,6
Манна крупа 4 9,6
Твердий сир 4 9,6
Огірок 3 7,2
Яйце 2 4,8
Йогурт (0) (0)
Молоко (0) (0)

Меню на тиждень

День Меню
Понеділок Сніданок: білковий омлет, молодий відварну картоплю, посипаний кропом і политий невеликою кількістю рослинного масла, чай з молоком.

Обід: суп з овочами, шматочок вареного пісного м’яса, сік морквяний.

Полуденок: чашка відвару шипшини і один апельсин.

Вечеря: морквяні зрази з додаванням сиру, які запікаються в духовці, молочна геркулесова каша і журавлинний морс.

Перед сном дозволяється випити склянку кефіру з мінімальним відсотком жирності.
Вівторок Сніданок: салат з овочів, заправлений кунжутним маслом, яйце некруто, пудинг, приготований з пшона, яблука і моркви, зелений чай.

Обід: молочний суп з локшиною, картопляні котлетки, ягідний кисіль.

Полуденок: два свіжих яблука.

Вечеря: кілька сирних запечених сирників, один голубець, фарширований овочами і рисом, чай.

Перед сном шипшиновий відвар з невеликим додаванням меду.
Середа Сніданок: вівсяна каша на молоці, яка також розбавляється водою, чай.

Обід: гарбузовий суп, кабачки з рисом в сметанному соусі, трохи свіжої полуниці.

Полуденок: фруктовий кисіль і розсипчастий сир, змішаний зі сметаною.

Вечеря: капустяні котлети, два сирника з додаванням манної крупи, томатний сік.

Якщо перед сном буде мучити голод, можна з’їсти одне зелене яблуко в печеному вигляді.
Четвер Сніданок: морквяний салат з чорносливом, трохи рідкої рисової каші, чай лимонний і одне куряче яйце у відвареному вигляді.

Обід: суп з брокколі і моркви, 200 г сирної запіканки, молочний кисіль.

Полуденок: варену картоплю і два свіжих огірка, сік з яблук.

Вечеря: печені яблука, шматочок відвареної білої рибки і сік із селери.
П’ятниця Сніданок: макарони з сиром, салат з білокачанної капусти, заправлений лимоном, світлий чай.

Обід: вегетаріанський пісний борщ, 150 г вареної птиці або індички, апельсинове желе.

Полуденок: картопляні оладки зі сметаною, смажені на розпеченій сковороді з мінімальним додаванням кунжутного масла.

Вечеря: овочеве тушковане рагу, кілька запечених сирників, а також журавлинний кисіль.
Субота Сніданок: гречана каша, зварена на молоці, вітамінний салат з яблук і капусти, яйце некруто, не сильно заварену каву з молоком.

Обід: суп на овочевому бульйоні, млинці з начинкою з курячого філе, шипшиновий відвар.

Полуденок: шматочок печеного гарбуза з курагою і йогуртом, а запити все це можна яблучним соком.

Вечеря: сирна запіканка з перетертим бананом, склянка кисляку.
Неділя Сніданок: салат з нарізаних помідорів, политих, невеликою кількістю сметани, 170 г сиру і фруктовий кисіль.

Обід: вермішелевий молочний суп, голубці, фарширований гречаною крупою, два ківі.

Полуденок: дві картопляні котлети, приготовлені з додаванням молока і запечені в духовці.

Вечеря: два морквяних битка, сирний пудинг, компот, зварений із сухофруктів.
Читайте також:  Дієта стіл №15 - що можна, що не можна таблиця

Крім такого меню людина, що зіткнувся з подагрою, повинен влаштовувати собі розвантажувальні дні. Для цього можна скористатися рисово-яблучним раціоном. Спочатку відварюють рисову крупу (70 г) на молоці, а потім отриманий обсяг розподіляють на весь день рівномірними частинами. У проміжку між такими прийомами їжі дозволяється з’їдати по одному яблуку.

Дотримуючись такого тижневого меню і дотримуючи всі рекомендації, з таким неприємним захворюванням можна буде впоратися за досить короткий період, а також значно поліпшити загальний стан організму.