Дієта при підвищеному холестерині у жінок після 50 років

Холестерин відіграє важливу роль в організмі людини, тим більше жінки після 50 років, але якщо його рівень починає підвищуватися, те це загрожує багатьма проблемами з боку серцево-судинної системи. І якщо вчасно не скорегувати своє харчування і не скласти раціон належним чином, тоді надалі можна зіткнутися з таким неприємним недугою, як атеросклероз.

Суть дієти

Мета такої дієти в тому, щоб знизити шкідливий холестерин, поліпшити роботу нирок і печінки, активізувати порушений кровообіг і запустити уповільнений обмін речовин. Особливо це стосується жінок старше 50 років, які починають сильно набирати вагу з-за пасивного метаболізму і які страждають різкими стрибками тиску.

Основні правила дієти при підвищеному холестерині

  1. Під час лікувального режиму харчування прийомів їжі повинно бути не менше п’яти. При цьому самі порції невеликі.
  2. Температура приготованих страв цілком стандартна.
  3. Єдине, що треба буде значно зменшити споживання солі, до трьох грам в день і збільшити обсяг випитої чистої води, до півтора літрів на добу.
  4. Від алкогольних напоїв треба буде відмовитися повністю.
  5. Акцент варто зробити на фрукти і овочі, які особливо багаті на вітаміни P, C і B.
  6. Тваринні жири рекомендовано замінити на рослинні.
  7. Вечеряти краще не занадто пізно і для вечірнього прийому їжі слід вибирати більш легкі продукти.
  8. Також варто ознайомитися зі списком продуктів, які бажано прибрати зі свого раціону, щоб поганий холестерин почав поступово знижуватися.

Дозволені та заборонені продукти

Що не можна? Що можна?
  • всі сорти жирного м’яса, баранину і свинину;
  • ковбаси, сардельки і свинячі сосиски;
  • свіжий хліб, здобні вироби із дріжджового тіста;
  • макаронні і борошняні вироби, особливо приготовані у фритюрі або на сковороді;
  • цільне молоко;
  • жирний сир, сметану і жовті сири;
  • всі супи на наваристому бульйоні;
  • смажена картопля, чіпси, консерви;
  • солоні і смажені горішки;
  • майонезні і сметанні соуси;
  • цукерки та шоколад, кондитерські вироби;
  • кава і газовані напої.
  • овочі (морква, гарбуз і капусту, буряк і кабачки);
  • м’ясо індички, кролятина, телятина і пісні шматки яловичини, птах також дозволяється, але без шкірки;
  • морська риба (тунець, хек, тріска і пікша, минтай і камбала);
  • підсушений хліб із житнього борошна;
  • всі види бобових продуктів і майже всі крупи;
  • молоко зі зниженою жирністю;
  • кефір, знежирений сир;
  • фрукти.
  • Можна додавати в їжу рослинні олії і маложирную сметану.
Читайте також:  Дієта годуючої мами в перший місяць після пологів

Що стосується термічної обробки продуктів, то краще вибирати варіння, приготування на пару або в духовці.

А для тих жінок, кому складно зрозуміти принцип правильного харчування при підвищеному холестерині, можна скористатися зразковим меню на тиждень.

Меню на тиждень

День Меню
Понеділок Сніданок: омлет, приготовлений тільки з курячих білків. Стакан морквяно-апельсинового соку.

Перекус: можна зробити салат з томатів, сбрызнутых оливковою олією.

Обід: овочевий суп, яловиче суфле і 150 г тушкованих кабачків. Також можна випити чай з молоком.

Перекус: один хлібець і шипшиновий відвар.

Вечеря: краще всього вибрати шматочок запеченої рибки і трохи відвареного рису. На ніч можна випити склянку кефіру.
Вівторок Сніданок: тарілка гречаної каші і чай.

Перекус: одне печене яблуко.

Обід: суп з перловки з додаванням томатів, парова котлета з телятини, спаржа варена і стакан апельсинового соку.

Перекус: чай з ромашки.

Вечеря: куряча грудка, одна картоплина в шкірці, світлий чай.
Середа Сніданок: вівсяна каша на молоці і морквяний сік.

Перекус: жменю горіхів (мигдаль і фундук).

Обід: капустяний суп, гречана каша і шматочок білої риби, компот із сухофруктів.

Перекус: можна з’їсти 150 г сиру 2% жирністю і випити чашку несолодкого чаю.

Вечеря: тефтелі з індички, тушковані баклажани з помідорами. Перед сном можна випити склянки натурального йогурту.
Четвер Сніданок: пропонується зробити сирну запіканку (замість борошна краще додати манку, а також один курячий білок), чай.

Перекус: два мандарина або один апельсин.

Обід: можна приготувати юшку з додаванням перлової крупи, а також овочеве рагу з невеликим додаванням тріски.

Перекус: стакан кефіру і кукурудзяний хлібець.

Вечеря: котлета з курки, приготована на пару і 100 г гречаної каші, чашка чаю.
П’ятниця Сніданок: вівсяні пластівці залити знежиреним молоком і випити сік з одного свіжого апельсина.

Перекус: салат з бананів і ківі, заправлений несолодким йогуртом.

Обід: пшоняна каша, приготована в гарбузі, а також 170 г курячої грудки.

Перекус: п’ять волоських горіхів.

Вечеря: краще вибрати білковий омета і овочевий салат (болгарський перець, помідори, червоний лук, лляне масло), зелений чай.
Субота Сніданок: слід зробити салат з натертого яблука, ріпи, моркви та гарбуза і все це збризнути лимонним соком. А ще можна чай і два галетных печива.

Перекус: склянка йогурту і один хлібець.

Обід: ідеальним варіантом стане суп із сочевиці і камбала, тушкована з морквою, яблучний компот.

Перекус: два сирника і чай з ромашки.

Вечеря: можна приготувати суфле з яловичини та варені боби в томатному соусі.
Неділя Сніданок: краще з’їсти кашу, приготовану з двох видів круп, гречаної і рисової. А також можна випити морквяний сік.

Перекус: один банан.

Обід: рибні тефтелі і суп з брокколі, а також склянка компоту з груш і яблук.

Перекус: шматочок сирної запіканки і чай.

Вечеря: переважно вибрати рагу з спаржі, цвітної капусти і кабачків, а ще 200 г відвареного курячого м’яса.
Читайте також:  Дієта стіл 9 при цукровому діабеті 2 типу: меню на тиждень

Змінювати запропоновані варіанти одного прийому їжі між собою можна. Головне, щоб дотримувався основний принцип такого харчування.

Таке тижневе меню допоможе активізувати основний обмін, знизить рівень шкідливого холестерину і збагатить жіночий організм корисними мікроелементами і вітамінними речовинами. А це вкрай важливо для дам, які переступили п’ятдесятирічний кордон.