Дієта при гастриті: що можна, що не можна їсти

Звичка їсти всухом’ятку, дотримання «голодних дієт, пристрасть до алкоголю і гострої їжі, можуть спровокувати розвиток гастриту. Спеціалісти називають кілька причин цієї недуги, які полягають у вживання деяких лікарських препаратів, що подразнюють слизову оболонку шлунка (преднізолон, сульфаніламіди, антибіотики, саліцилати та інші), і впливі бактерії Helicobacter pylori.

Щоб знову стати здоровою людиною і позбутися від болю, мало пройти курс лікування таблетками. Слід змінити свої харчові звички і дотримуватися дієти, прописаний лікарем. В іншому випадку зусилля фахівців і кінцевий результат будуть нульовими.

Частота перекусів і швидкість проходження їжі

  • Пацієнт повинен регулярно харчуватися, це основна умова.
  • Не можна робити великі перерви між прийомами їжі, щоб уникнути виникнення почуття голоду.
  • Ідеально, коли вся добова норма розділена на 5 прийомів, причому на одну порцію відводиться не більше 300 р.

Саме час розібратися в швидкості проходження їжі. Встановлено, що пюреобразная і рідка їжа залишає шлунок трохи швидше, ніж тверда. Чорнослив і родзинки особливо довго перетравлюються і навантажують органи травлення, тому вживати їх у їжу в перші два місяці після загострення не рекомендується. Щоб полегшити шлунок, не слід за один раз приймати щільну і рідку їжу. Наприклад, між кашею і склянкою чаю повинна бути перерва не менше півтора годин. Крім того, уникайте поєднання: білки (м’ясо, молочні продукти) + вуглеводи(картопля, крупи, борошняні вироби).

Пов’язані такі обмеження з тим, що вуглеводи швидше транспортуються із шлунка в кишечник, тоді як білки залишаються в ньому на більш тривалий час. Жири при гострій стадії гастриту потрібно виключити, оскільки вони важко розщеплюються і гальмують секрецію шлункового соку. Дозволяється вживання лише рослинного масла, і то в кількості 2 чайних ложок в день.

Об’єм соляної кислоти залежить від часу перебування їжі в шлунку, і краще, якщо вона не буде в ньому перебувати занадто довго. Хворий орган насилу справляється з грубою клітковиною, що міститься в ріпі, капусти, редьки, плоди з грубою шкіркою (яблука, агрус, виноград та інші), хлібі з висівками.

Читайте також:  Дієта при підвищеному холестерині у чоловіків - меню на тиждень

Особливості харчування при гастриті з недостатньою кислотністю

Початок загострення захворювання вимагає від пацієнта дотримання суворої дієти, яка спрямована на зменшення запалення. Через добу повної відмови від їжі (але не від води), коли біль потроху стихне, можна переходити до стимулювання виділення шлункового соку.

Продукти, дозволені до вживання:

  • Неміцний чай з додаванням молока або без нього.
  • Мінеральна слабогазована вода.
  • Сухарі з білого хліба.
  • Печиво без вмісту цукру і жирів.
  • Свіжий низкопроцентный сир і нежирні вершки.
  • Омлет, приготовлений на пару і яйця всмятку.
  • Овочеві протерті супи.
  • Каші-«розмазні».
  • Розварене м’ясо.
  • Відварна риба нежирних сортів.
  • Котлети з рубленого м’яса, приготовані у пароварці.
  • Відварна куряча грудка.
  • Макаронні вироби з невеликою кількістю вершкового масла.
  • Фрукти і овочі у вигляді пюре (крім шпинату і щавлю).
  • Солодкі ягоди без твердої шкірки (малина, полуниця).
  • Компоти, морси, киселі.
  • Фруктові і ягідні фреші, які не мають кислого смаку.
  • Твердий сир негострих сортів.

В залежності від самопочуття, хворий дотримується цієї дієти протягом трьох тижнів. Під її впливом поступово відходять болю і запалення. Після того, як гострота процесу залишилася позаду, приступають до стимуляції виділення соляної кислоти. Для цього включайте в меню м’ясні бульйони, салати з овочів. Страви приправляють корицею або іншими негострими приправами. В якості аперитиву рекомендується шматочок оселедця або солоний огірок.

Виявлений гастрит зі зниженою кислотністю вимагає відмови від:

  • Свіжого житнього та висівкового хліба.
  • М’яса, картоплі, яєць і риби, смажені на сковороді.
  • Супу з бобових.
  • Консервованих м’ясних і рибних продуктів.
  • Гострих овочів і приправ.
  • Незрілих фруктів.
  • Цукерок, морозива, шоколаду.
  • Газованих напоїв, квасу, кави, алкоголю.
Дієта Меню
Дієта №1 (подрібнювати продукти, багаті клітковиною або сполучною тканиною) Сніданок: Розварена рисова каша, омлет паровий з шматочком вимоченого оселедця, склянка фруктового соку

Перекус:некислий Сир зі сметаною

Обід: Овочевий суп на рибному бульйоні, макарони з маслом і рибної котлетою, какао з молоком

Перекус: Склянка кефіру, сухарики

Вечеря: Відварна курка, вівсяна каша, пюре з овочів
Дієта №2 Сніданок: Добре розварена гречана каша, тушена котлета, яйце некруто, чай з молоком

Перекус: Овочеве пюре, сухарики

Обід: Овочевий суп на м’ясному бульйоні, рисова каша перетерта, відварна риба, компот із солодких фруктів

Перекус: Сир кисломолочний свіжий, простокваша

Вечеря: Манна каша, какао на воді з додаванням молока
Читайте також:  Дієта стіл 10 меню на тиждень

Як харчуватися при гастриті з підвищеною кислотністю?

Надлишок соляної кислоти при гастриті вимагає дотримання дієти, яка буде сприяти зниженню її концентрації і зменшенню об’єму. Включивши в раціон продукти зі списку, наведеного нижче, можна значно полегшити свої страждання:

  • Неміцні бульйони та овочеві супи, зварені на їх основі.
  • Гречана і вівсяна каша.
  • Макарони.
  • Морепродукти.
  • Пюре з овочів.
  • Дієтичне м’ясо відварне (кролятина і курка).
  • Молочні блюда і соуси.
  • Яйця всмятку.
  • Кабачки і зелений горошок.
  • Козяче молоко.
  • Запечені солодкі фрукти.
  • Компоти, муси, киселі, суфле, желе на основі некислих фруктів.
  • Відварна або парова риба.
  • Сухе печиво, сухарі з білого хліба.
  • Рослинне і вершкове масло.
  • Яйця всмятку.
  • З напоїв: неміцний чай або кава, какао з молоком.
  • З приправ: лавровий лист, кориця, петрушка.

Потрібно неодмінно виключити з раціону продукти, що стимулюють секрецію шлункового соку, а це:

  • Гострі, солоні і копчені страви.
  • Жирні риба і м’ясо.
  • Гіркі овочі.
  • Наваристі бульйони.
  • Щі, борщі.
  • Житній і свіжий хліб.
  • Спеції і приправи.
  • Консервовані овочі, м’ясо і риба.
  • Страви із смаженої картоплі і бобів.
  • Яєчня.
  • Кисломолочні продукти, твердий сир.
  • Яйця, зварені круто.
  • Кондитерські вироби з кремом, морозиво, шоколад.
  • Сухофрукти.
  • Незрілі фрукти.
  • Газовані напої, міцний чай або каву.

Правила, що вимагають виключити з щоденного раціону цілий ряд продуктів, не повинні спричинити за собою нестачу вітамінів і мінеральних речовин. Тому при необхідності слід приймати вітамінний комплекс, призначений лікарем.

Дієта Меню
Дієта №1 (передбачає пюрирование продуктів) Сніданок: Рисова каша, перетерта в пюре, одне яйце некруто, склянка чаю з молоком.

Перекус: Печене яблуко з цукровою пудрою.

Обід: Молочний суп з вівсяних пластівців, подрібнений в блендері, парові м’ясні фрикадельки з гарніром з морквяного пюре, фруктовий кисіль.

Перекус: Сухарики і відвар шипшини.

Вечеря: Відварна риба з картопляним пюре і молочним соусом, неміцний чай, розведений молоком
Дієта №2 (не вимагає подрібнення продуктів) Сніданок: Гречана каша, яйце некруто і чай з молоком

Перекус: Свіжий кисломолочний сир, стакан відвару шипшини

Обід: Суп з овочів, приготовлений на воді, варені м’ясо і моркву під соусом бешамель, компот із сухофруктів

Перекус: Сухарики, відвар із пшеничних висівок з додаванням цукру

Вечеря: Відварна риба під молочним соусом, чай з молоком, морквяно-яблучний рулет
Читайте також:  Дієта годуючої мами в перший місяць після пологів

Перед сном, і в першому, і в другому варіанті, випити склянку молока.



Відео: Дієта при гастриті від Здоров’я ТБ