Дієта годуючої мами в перший місяць після пологів

Харчування жінки після пологів має свої певні особливості. Перед молодою мамою варто відразу кількох завдань. Якомога швидше повернути собі колишню форму і від її харчування буде залежати вироблення грудного молока та здоров’я новонародженого. Тому власним раціону в перший місяць після появи малюка приділяється особлива увага. У добу жінка повинна отримувати приблизно 2800 ккал для підтримки необхідної енергії. Але ось перевищувати дозволену калорійність не можна, інакше вага почне зростати.

Основні правила

  1. Першою рекомендацією, яку слід дотримуватися жінкам, є ведення харчового щоденника. У ньому потрібно записувати все те, що молода мама з’їдає протягом дня. Справа в тому, що маля в перший місяць допомогою материнського молока живиться тими ж самими продуктами, які вживає жінка. А в цей період організм дитини схильний виникнення харчової алергії. І щоб зрозуміти, із-за чого виникла така реакція, необхідно вести щоденник. Тим більше що саме в перший місяць після пологів жінка поступово вводитиме новий продукт в своє меню.
  2. Другим важливим правилом є повна відсутність алкоголю. Спиртні напої негативно впливають на розумовий і фізичний розвиток малюка. При цьому погіршуються функції внутрішніх органів.
  3. Раціон в перший місяць після пологів повинен складатися з великої кількості овочів і фруктів білих і зелених відтінків. Краще їх не вживати в сирому вигляді, а в запеченому або тушкованому. Також віддавати перевагу треба сезонним плодам. Від борошняних і кондитерських виробів потрібно буде відмовитися. Вони не тільки заважають повернути колишню форму, але і погіршують діяльність кишкового тракту. З мучного можна буде їсти тільки підсушений хліб, приготовлений з борошна грубого помелу. Такий продукт досить легко перетравлюється і при цьому поставляє в організм багато корисних мінералів.
  4. Харчування в перший місяць після пологів повинно бути правильним і раціональним. Обов’язково в меню повинні бути присутніми пісні м’ясні та рибні страви, які постачають в організм повноцінний білок. Не варто забувати і про кисломолочні продукти. Вони допоможуть налагодити роботу кишечника і заповнювати недолік кальцію.
  5. Їсти рекомендовано невеликими порціями, але не менш як чотири рази на день. Необхідно дотримуватися і питний режим. У перший тиждень рідина повинна надходити в організм у кількості до одного літра. Це може бути вода, кефір, світлий чай і свіжий морс.
Читайте також:  Дієта стіл 9 що можна що не можна таблиця

Що можна і що не можна жінці в перший місяць після пологів

В першу чергу треба буде відмовитися від продуктів, що провокують алергічну реакцію викликають збій у роботі травлення.

Що можна? Що не можна?
  • нежирні сорти м’яса і риби у відвареному або тушкованому вигляді;
  • сухе печиво, сухарі, галети;
  • сир і кефір;
  • сир не дуже солоний і без всяких прянощів;
  • всі фрукти, окрім червоного кольору;
  • житній хліб в подсушенном вигляді;
  • гречана крупа, в обмеженій кількості вівсянка;
  • овочі в відвареному вигляді (виняток становить капуста і буряк);
  • макаронні вироби з твердих сортів пшениці;
  • супи, приготовані на нежирному бульйоні.
  • апельсини і ківі;
  • полуниця;
  • виноград і банани;
  • манна і рисова крупа;
  • свіжа здоба, торти і тістечка;
  • капуста, гарбуз;
  • помідори і гриби;
  • ікра і морепродукти;
  • копчені і мариновані продукти;
  • соуси на основі кетчупу та майонезу;
  • газовані напої;
  • горіхи і шоколад;
  • спеції і приправи;
  • кава і чорний чай;
  • боби, горох;
  • гриби.

Зразкове меню на місяць

  • Перший тиждень
  • Другий тиждень
  • Третій тиждень
День Меню
Понеділок Сніданок: гречана каша з додаванням рослинного масла, чашка зеленого чаю.

Перекус: настій шипшини і шматочок малосоленого сиру.

Обід: курячий бульйон, зварений на грудці, в який можна додати сухарики.

Полуденок: слабкий чай з ложечкою згущеного молока і два галетных печива.

Вечеря: шматочок відвареної телятини і тушковані овочі зеленого кольору.
Вівторок Сніданок: чай і пшоняна каша, зварена на молоці.

Перекус: два запечених яблука.

Обід: шматочок відвареної курки без шкірки і овочевий суп.

Полудень: відвар шипшини і два сирника, запечені в духовці.

Вечеря: баклажани і кабачки, приготовані на грилі, дві рибні котлети на пару.
Середа Сніданок: склянка кефіру, банан і вівсяне печиво.

Перекус: чай зелений, тост із хліба й шматочок сиру.

Обід: одна куряча котлета і гречана каша.

Полудень: сир з додаванням сметани, одне яблуко.

Вечеря: вівсяна каша, зварена на молоці і компот із сухофруктів.
Четвер Сніданок: зелений чай, баночка йогурту без фруктових добавок, тарілка перлової каші з морквою.

Перекус: шматочок сирної запіканки зі сметаною.

Обід: тушкована телятина з овочами, компот з фруктів.

Полуденок: склянка кисломолочного напою і пісна булочка вчорашньої випічки.

Вечеря: гречану кашу з шматочком запеченої в духовці тріски.
П’ятниця Сніданок: вівсяна каша з вершковим маслом, чашка зеленого чаю з ложечкою згущеного молока.

Перекус: яблучний компот і гарбуз, запечена з курагою і фініками.

Обід: рибний суп, тушкована печінка і овочеве рагу.

Полуденок: кефір з трьома сухариками.

Вечеря: ліниві вареники, відвар шипшини і козячий сир.
Субота Сніданок: стакан кефіру з двома сирними печивом.

Перекус: тарілка молочної вівсяної каші, скибочка хліба з шматочком сиру і зелений чай.

Обід: курячий суп з вермішеллю, котлета з індички з гречаною крупою, компот із сухофруктів.

Полудень: один банан і баночка йогурту.

Вечеря: сирний пудинг, бутерброд з сиром і зелений чай.
Неділя Сніданок: зелений чай і сирна запіканка з чорносливом.

Перекус: одне варене яйце і тушкований кабачок.

Обід: суп з фрикадельками і цвітною капустою, рибне суфле.

Полуденок: склянка кефіру і фруктовий салат.

Обід: печена картопля зі сметаною, відвар шипшини.
Читайте також:  Дієта при захворюванні підшлункової залози: що можна, а що не можна
З другого тижня раціон може виглядати наступним чином:

Сніданок: чай, молочна рисова каша з додаванням будь-яких ягід;

Перекус: компот із сухофруктів і два сухарика;

Обід: суп, приготовлений на неміцному м’ясному бульйоні, млинці з гречаного борошна, морси з ягід;

Полуденок: компот і фрукти;

Вечеря: тушковані овочі, рибні фрикадельки.
На третьому тижні упор робиться на білкові м’ясні і рибні продукти, а ось вживання кисломолочних та сирних продуктів потрібно буде трохи скоротити. Добовий раціон буде виглядати наступним чином:

Сніданок: пропонується світлий чай, хлібець з курячої шинки, омлет, приготовлений з болгарським перцем;

Перекус: можна з’їсти одну грушу;

Обід: дозволяється з’їсти рибний суп з рисом, шматочок запеченої у фользі телятини, салат із зелені і спаржевої квасолі;

Полуденок: зелений чай і сирна запіканка з чорницею;

Вечеря: кабачки, тушковані з індичкою, спагетті.
Харчування на четвертому тижні стає більш різноманітним. Меню може виглядати так:

Сніданок: чай, молочно-вівсяна каша, один банан;

Перекус: компот із сушених яблук і тост з абрикосовим джемом;

Обід: печінково-рисова запіканка, одна булочка з сиром;

Полуденок: морквяний салат з курагою;

Вечеря: куряча грудка, приготована на грилі, салат із сочевиці, ягідний кисіль.

Відео: Харчування корящей мами — розповідає Комаровський