Вегетаріанська дієта для схуднення: меню на тиждень та місяць, рецепти

Найбільш щадним способом для швидкого схуднення вважається вегетаріанська дієта, завдяки якій не тільки знижується маса тіла, але і організм насичується масою корисних і важливих речовин. В результаті цього поліпшується стан всіх органів і систем. Адже починають активуватися відновні процеси, виводяться шкідливі залишкові явища, прискорюється метаболізм. Але користуватися дієтою потрібно правильно.

Суть та принципи дієти

Головним принципом вегетаріанства є вживання в їжу продуктів виключно рослинного походження. А ось від продуктів тваринництва доведеться відмовитися. Потрібно відразу сказати, що дотримання вегетаріанської дієти призводить до втрати ваги за тиждень від 3-х до 7-ми кілограмів.

Критерії, на яких заснована вегетаріанська дієта:

  • виключення з раціону продуктів тваринництва – м’яса, риби, сала, вершкового масла і т. д.;
  • бажано вживати в невеликих кількостях кисломолочну продукцію та курячі яйця, так як вони багаті вітаміном В12 (в продуктах рослинного походження він повністю відсутній);
  • всі вживані продукти не повинні бути висококалорійним;
  • салати заправляють олією, а не майонезом;
  • якщо є необхідність, припустимо їсти нежирну рибу;
  • обов’язково стежити за водним балансом організму – випивати мінімум 2 літра очищеної води без газу;
  • поряд з м’ясом не можна їсти солодощі, випічку і консервацію;
  • відмовтеся від надмірно солоного, копченого, смаженого і маринованого;
  • якщо занадто сильно захочеться солодкого, допустимо вживання однієї цукерки, але тільки до 10-ї години ранку;
  • овочі потрібно вживати у відвареному, пропареному або запеченому без масла вигляді;
  • їжте більше перших страв і салатів;
  • в якості перекусу при сильних нападах голоду рекомендовано вживати горішки і сухофрукти, але їх кількість повинна бути мінімальною, так як вони висококалорійні.

Якщо ви вперше стикаєтеся з вегетаріанством або вам дуже важко різко відмовитися від м’ясних страв, почніть знижувати споживання м’яса поступово, протягом 2-3 тижнів. Так ваш організм не буде відчувати стрес. Так само поступово і виходите з вегетаріанської дієти.

Переваги вегетаріанської дієти – корисна дія

Корисні властивості вегетаріанства і переваги:

  • виведення з організму токсинів, шлаків, продуктів переробки, шкідливого холестерину та інших патологічних речовин;
  • зниження рівня глюкози в крові, завдяки чому вегетаріанство вважається корисним при цукровому діабеті;
  • нормалізація артеріального тиску;
  • значне зниження маси тіла;
  • поліпшення настрою;
  • придбання красивого здорового кольору шкіри;
  • збільшення енергетичного запасу організму;
  • додання сил і витривалості;
  • уповільнення процесу старіння;
  • запобігання розвитку багатьох захворювань серця, кровоносної та ниркової системи, печінки і інших внутрішніх органів;
  • попередження ожиріння і позбавлення від нього;
  • зниження ризику онкологічних патологій;
  • збільшення тривалості життя людини;
  • насичення організму корисними речовинами;
  • духовний спокій – ви будете знати, що не поїдаєте братів менших.

Недоліки дієти

Звичайно, у вегетаріанства є і свої недоліки, тому обов’язково враховуйте дані фактори:

  1. Білки, що знаходяться в рослинній їжі засвоюються набагато повільніше, ніж ті, які є в тваринної їжі. Тому овочів і фруктів потрібно споживати в 2 і більше разів більше, ніж м’яса в звичайному житті.
  2. Офіційна медицина стверджує, що відмова від їжі тваринного походження призводить до ослаблення імунної системи, через що людина стає схильний до частих простудних захворювань. Отже, потрібно більше споживати продуктів, що містять вітамін С. Крім того, разом із шкідливими речовинами вимивається кальцій, тому потрібно вживати його у вигляді препаратів.
  3. В рослинній їжі повністю відсутній вітамін В12, та інші вітаміни цієї групи містяться в невеликій кількості. Так само немає і деяких амінокислот.
  4. Якщо не вживати кисломолочні продукти, порушується процес кровотворення і знижується функціональність нервової системи.
  5. До недоліку можна віднести і значні грошові витрати, тому що овочі і особливо фрукти сьогодні коштують недешево.
Читайте також:  Дієта ангела на 3, 7 і 13 днів: правила, меню, результати, вихід

Шкода і користь вегетаріанства. Думка лікарів (відео)

Про шкоду і користь вегетаріанської дієти, на думку лікарів, ви можете дізнатися з відео, наданого вашій увазі:

Протипоказання

  • вагітність і період грудного вигодовування;
  • вік 25-30 років, коли ще продовжує формуватися і рости організм;
  • деякі захворювання.

Врахуйте, що сидіти на вегетаріанській дієті не можна більше 4-х тижнів, і дуже важливо робити місячні перерви між вегетаріанством, так як організм повинен відновлювати недолік корисних речовин.

Види вегетаріанської дієти для схуднення

Вегетаріанська дієта повинна витримуватися мінімум один тиждень, максимум – місяць. Вона може бути збалансованою або тільки білкової.

Кожна людина повинна вирішити, який саме дієти дотримуватися, і обов’язково потрібно попередньо проконсультуватися з лікарем, пройти повноцінне обстеження на виявлення протипоказань.

Меню на тиждень

  • День перший. На сніданок потрібно випити склянку кисляку або знежиреного кефіру, з’їсти гречану кашу, зварену на молоці. На обід вам доведеться зварити суп з овочів, зробити огірково-помідорний салат і з’їсти 1 скибочка чорного хліба. Увечері допускається каша з коричневого рису і 1 апельсин.
  • День другий. Сніданок: салат, бажано з редису, невелика порція сиру. Обід: салат з яблука, зелені та бринзи (обов’язково нежирної), заправлений оливковою олією. Вечеря: 1 скибочка чорного хліба, буряковий салат з олією і запечена картопля.
  • День третій. Молочна каша з рису, знежирений йогурт і парочка груш. На обід можна приготувати суп із сої, яблучний пиріг і з’їсти 1 апельсин. Обід: грибний плов з зеленню.
  • День четвертий. Вранці з’їжте варене яєчко з помідором і зеленню, запийте йогуртом. В обід приготуйте рис з баклажанами та помідорами. Доповніть двома яблуками. Вечеря: свіжий огірок, спаржа і відварна картопля.
  • День п’ятий. На сніданок з’їжте невелику порцію пшеничної каші на молоці з бананом. Обід: сочевичний суп, яблука і морквяний салат, заправлений сметаною. На вечерю приготуйте рагу з різних овочів.
  • День шостий. На сніданок з’їжте невеликий шматочок знежиреного сиру, будь-які ягоди, запийте кисляком. В обід зробіть овочевий суп і огірково-помідорний салат. Доповніть одним ківі. Вечеря: гречано-каша грибна, скибочка хліба і йогурт.
  • День сьомий. Вранці приготуйте сирну запіканку з бананом і випийте знежирений кефір. Вдень зваріть молочну перлову кашу, зробіть салат з капусти броколі і випийте овочевий фреш. Додайте В салат лляне масло. На вечерю запечіть картопля, з’їжте салат з редискою і яблуком.
Читайте також:  Як схуднути за допомогою імбиру на 10 кг за тиждень?

Меню на місяць

Приблизне меню, розраховане на один день місячної дієти (на кожен день ви можете вибрати будь-який з сніданків, обідів і вечерь).

Сніданок:

  • вівсяна каша на воді, 1 яблуко і свіжоприготований сік;
  • несолодкий кави (обов’язково зернової), салат з овочів, запіканка з моркви;
  • чорний несолодкий чай з скибочкою чорного хліба і 1 яблуко;
  • свіжоприготований сік, сир і парочка сухариків;
  • низькокалорійний тост з апельсином і бананом, редиска і компот.

Обід:

  • шматочок чорного хліба з помідором і квашена капуста;
  • відварна квасоля, овочевий салат, 1 скибочка хліба;
  • пропарена рисова каша з бананом і тушкованою морквою;
  • каша з гречки з овочевим салатом;
  • овочевий вінегрет з хлібом і апельсином;
  • борщ без м’яса, чорні сухарі, 1 яблучко;
  • плов з овочами, кабачкова ікра, помідор;
  • вегетаріанське рагу, скибочку житнього хліба;
  • буряково-цибулевий салат, заправлений оливковою олією і пшенична каша.

Вечеря:

  • яблуко з бананом і знежирений йогурт;
  • компот зі свіжої вишні, скибочка чорного хліба, 1 апельсин;
  • 1 сухарик з келихом сухого вина і яблуком.

Збалансована вегетаріанська дієта

Вегетаріанська збалансована дієта передбачає використання найрізноманітніших продуктів харчування рослинного походження. Такий вид дієти містить досить велику кількість вуглеводів, тому варто акцентувати увагу і на споживанні білків.

До вуглеводною продуктів відносяться різноманітні зернові каші, картопля й інше. Білок слід черпати з горішків, цільних зерен і сої. Обов’язково потрібно вживати більше зелені. Особливість – можна їсти хлібобулочні вироби, але виключно з борошна грубого помелу.

Білкова вегетаріанська дієта

Білкова вегетаріанська дієта відноситься до безвуглеводної. А як відомо, саме така дієта призводить до кращих результатів по зниженню маси тіла. Білка міститься в рослинній їжі мінімум, до того ж він засвоюється організмом повільно і в малих дозах. Тому до рослинним продуктам додається в мінімальних кількостях кисломолочна продукція, риба та яйця.

Якщо ж ви вирішили суворо відмовитися від тваринної їжі, тоді слід вживати у великих обсягах наступні продукти харчування:

  • квасоля і пшениця;
  • знежирені кисломолочні вироби;
  • брокколі, шпинат, будь-яка капуста і цибуля;
  • цитрусові фрукти;
  • соя.

Нагадаємо, що вегетаріанську дієту використовує і Вікторія Бекхем. Її варіант дієти – описаний тут.

Рецепти вегетаріанських дієтичних страв

Багато хто помилково вважають, що вегетаріанська кухня зовсім несмачна. Але це зовсім не так! Насправді, існує безліч унікальних і оригінальних рецептів, від яких не може відмовитися навіть завзятий м’ясоїд. А доповнюють ці страви всім відомі спеції і приправи:

  • ваніль і куркума;
  • фенхель, кріп і розмарин;
  • барбарис і кориця;
  • аніс і асафетида;
  • кардамон і каррі;
  • петрушка і багато іншого.

Рецепти супів

Овочеві супчики застосовуються не тільки в народній медицині, але і офіційною. Вони позначені під дієтою №5. Крім боротьби з ожирінням, такі супи сприяють активації функціональності печінки, шлунково-кишкового тракту, жовчовивідних шляхів та інших внутрішніх органів. Особливість – нормалізація стільця, виключення запорів. Найсмачніші та ефективні вегетаріанські супи:

  1. У киплячу воду опустіть дві нарізані картоплини, проварити 7-10 хвилин і додайте натерту на тертці моркву. Після 3-5-ти хвилин кипіння, вкиньте близько 5-ти суцвіть капусти (кольоровий). Покладіть цибулю-порей, листочки шпинату, спеції (кмин, кріп, петрушку, сіль). А ще трохи оливкової олії. Ваш суп готовий.
  2. Даний рецепт готується так само, як попередній, але з тією різницею, що відразу ж після морквини потрібно вкинути 60 грам перлової, рисової або гречаної крупи. Також ви можете замість круп додати макаронні вироби.
  3. Щі по-вегетаріанськи. Розріжте очищені картоплини на 2-4 частини і опустіть в киплячу воду. Далі візьміть товсті частини білокачанної капусти, які ростуть від кочережки і розріжте їх за типом квадратиків. Додайте в борщ. Вкиньте спеції – лавровий лист, сіль, перець горошком (обов’язково запашного сорту). Потім покладіть кореневу частину селери і моркву. Ці компоненти натираються на крупній терочке. Слідом закладається листьевая частина селери, нарізані помідори і асафетида. У тарілку з борщем покладіть більше зелені кропу, петрушки і т. д.
Читайте також:  Дієта на вині та сирі: схуднення за три дні

Другі страви

  1. Квасолеві парені котлетки. Для їх приготування квасоля замочується у воді, відварюється. Так само треба зварити картоплю і моркву. А цибулю підсмажити на олії. З’єднати всі інгредієнти і розтерти до однорідної маси. Додати сіль і спеції за смаком. Сформувати котлетки, обваляти в панірувальних сухарях з житніх сухариків і поставити на водяну баню.
  2. Салат з запечених овочів. Укладіть на деко без масла 1 баклажан, 3 помідора і стільки ж болгарських перців. Запечіть до м’якості. Не забудьте проколоти овочі виделкою, щоб вони не розлізлися від високої температури. Після того, як овочі охолонуть, наріжте їх довільно. Додайте часник, зелень, сіль і перець. Збризніть лимонним соком і оливковою олією.
  3. Овочевий рататуй. Наріжте кільцями баклажани, помідори і кабачки. Овочі бажано брати молоді, щоб не витягувати насінну частину. Злегка присолите і залиште стікати. Окремо наріжте кубиками ріпчасту цибулю, болгарський перець і помідори. Можна додати моркву. Дані інгредієнти треба обсмажити на сковороді з мінімальною кількістю олії, а можна і зовсім без нього при наявності спеціального посуду. Візьміть круглу форму і покладіть кільця овочів так, щоб вони розмістилися по колу впритул (обов’язково уклавши їх на ребро). До смаженій соусу додайте трохи трави: базилік, кріп, петрушка. Між кільцями рясно змастіть соусом. Накрийте фольгою і запікайте півтори години.

Підводячи підсумки, треба зазначити, що дотримуватися вегетаріанську дієту потрібно кожній людині, хоч іноді. Тому що такий заряд бадьорості і енергії ви не отримаєте при звичайному харчуванні. Крім іншого, ви помітно схуднете і позбудетеся від багатьох патологічних відхилень. Головне, строго слідувати всім розпорядженням.