Оливкова олія для схуднення: як приймати, користь, протипоказання

Ще в давні часи люди використовували оливкова олія не лише в якості їжі, але і для поліпшення зовнішнього вигляду, у тому числі і для схуднення. Цей засіб можна внести в золоту п’ятірку ефективних масел, сприяють позбавленню від зайвих кілограмів.

Склад і корисні властивості

Натуральне оливкове масло виробляють (віджимають) з кістянок (маслин), що ростуть на масляних деревах – оливах.

До складу оливкової олії входять:

  1. Мононенасичені жирні кислоти. Більшою мірою олеїн, відмінно засвоюється організмом.
  2. Вітаміни: Е, С, В, А, К, F.
  3. Антиоксиданти.

Завдяки багатому і корисному складу, оливкова олія знайшло широке застосування в харчовій промисловості, косметології та медицині.

Корисні властивості олії:

  • очищає ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  • прискорює травлення і уповільнює засвоєння жиру;
  • стабілізує апетит;
  • виводить з організму всі шкідливі речовини;
  • сприятливо впливає на захворювання ШКТ: швидко загоює виразки і є відмінною профілактикою проти гастриту;
  • зміцнює серце і судини;
  • володіє жовчогінним ефектом;
  • бореться із зайвою холестерином;
  • володіє регенеруючою властивістю;
  • позбавляє від закрепів і лікує геморой;
  • підтримує гарний зір;
  • зміцнює імунітет;
  • має омолоджуючий ефект для шкіри;
  • підвищує можливість вдалого зачаття.

Для отримання максимального ефекту, оливкову олію потрібно вживати на постійній основі: додавати в супи, салати, в печеню. І тільки при таких умовах можна поступово, без додаткових дієт, при правильному харчуванні, скинути зайві кілограми.

Як можна схуднути на оливковій олії

Якщо ви не в змозі дотримуватися суворі жорсткі дієти, схуднення за допомогою оливкової олії – ідеальне рішення. Потрібно тільки запастися натуральним і якісним маслом, скласти правильний і здоровий раціон харчування і підтримувати процес схуднення невеликими фізичними навантаженнями.

Масло оливи діє м’яко: олеїнова кислота активізує синтез олейлетаноламида, який починає регулювати почуття ситості. В результаті при регулярному вживанні оливкової олії зменшується апетит, а кількість з’їдених продуктів сокрашается в півтора рази. А це означає, що необхідність в частих перекусах просто відпадає.

Читайте також:  Низькожирова дієта — особливості та відгуки

Терміни схуднення за допомогою оливкової олії

Чіткого числового відповіді на дане питання немає, так як результати повністю залежать від індивідуальності організму і правильно підібраної дієти. Але будь-який результат схуднення можна поліпшити, якщо в комплексі з дієтою займатися спортивними вправами і періодично влаштовувати розвантажувальні дні.

Видимий результат від вживання олії оливи можна отримати вже через місяць. А при обмежених дієтах з підвищеними фізичними навантаженнями можна похвалитися результатами через 2 тижні.

Головне в схудненні – не мучити себе голодуванням і не обпиваться оливковою олією. Різке зниження ваги і велике вживання олії може погано позначитися на вашому здоров’ї.

Мінімальне зниження ваги на оливковій дієті становить 3-4 кг за місяць. Максимальні значення можуть досягати 10-15 кг за чотири тижні. Причому ці показники були отримані без дотримання суворих голодувань.

Найбільш гармонійною і щадною дієтою із застосуванням оливкової олії вважається «Середземноморська дієта».

Як правильно використовувати масло оливок, щоб схуднути

Оливкова олія для схуднення прийнято використовувати трьома способами:

  1. Пити в чистому вигляді. Для поліпшення зовнішнього вигляду фігури і для додання шкірі еластичності, рекомендується вживати оливкова олія вранці натщесерце. Бажано випити олія за 1 годину до їжі. Для початку варто починати пити з однієї чайної ложки і через 7-10 днів збільшити обсяг до 1 столової ложки. Можна також випивати масло на ніч по 1 столовій ложці. Якщо є проблеми з ШКТ, то масло краще приймати з водою.
  2. Додавати в їжу. Найпоширеніший спосіб. Додаємо невелику кількість масла в продукти харчування: салати, супи, каші. Можна рослинне масло повністю замінити оливковою. Багато лити олії не рекомендується, так як воно дуже калорійне. Варто розуміти, що термічна обробка олії знижує її харчову цінність, так що краще його додавати у вже готові і смажені страви.
  3. Робити обгортання. Ще один ефективний метод схуднення. Наносимо масло на проблемні ділянки і закутуємо тіло. Дієвий засіб проти целюліту. Розглянемо даний спосіб більш докладно.
Читайте також:  Система мінус 60 для схуднення: меню на кожен день

Обгортання

Крім вживання оливкової олії всередину, рекомендується проводити з його допомогою регулярні обгортання. Дана процедура проводиться шляхом нанесення масляного крему на шкіру. Масажними рухами масло втирається в зони прояви целюліту, а потім щільно вкривається харчовою плівкою в 2-4 шари.

В масло можна додавати різні підсилюють ефект компоненти:

  • морську сіль;
  • кави (докладніше про кавовому обгортанні з додаванням оливкової олії читайте тут);
  • какао;
  • гірчицю (3-4 ложки);
  • червоний перець (2-3 ложки).

Вибрані компоненти необхідно розвести з оливковою олією і додати до суміші трохи води. Отриману кашку розігріваємо до 40 градусів і розтираємо по тілу. Склад на шкірі витримується близько однієї години.

Обгортання проводять регулярно, бажано кожні 2-3 дні.

Суміш має розігріваючим ефектом і моментально починає прискорювати обмінні процеси шкіри, тим самим виводячи з організму шкідливі речовини, токсини і шлаки. Для отримання м’якою, еластичною, без целюліту шкіри, бажано зробити не менш 10-13 процедур.

Якщо в процесі обгортання стало сильно палити – це норма, але якщо печіння викликає сильне больове відчуття, то слід припинити процедуру і промити шкіру прохолодною водою з використанням гелю для душу. Після процедури шкіру рекомендується змастити дитячим кремом або пантенолом. І наступного разу зменшити в 2 рази порцію «гарячих» сумішей.

Ефективні рецепти для схуднення на основі оливкової олії

Живильний медовий крем

Склад: 50 мл олії оливи, 200 г меду, 1/2 лимона.

Приготування: ретельно перемішати всі інгредієнти. Лимон можна перемолоти в блендері.

Вживання: протягом двох місяців на голодний шлунок вранці приймаємо по 1 чайній ложці.

Результат: міцний імунітет, очищення організму, поліпшення роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту і зниження маси тіла до 5 кг

Кисломолочна оливка

Склад: 1 стакан знежиреного кефіру і 1 ложка оливкової олії.

Приготування: змішати всі складові.

Вживання: випити всю суміш натщесерце.

Результат: очищає організм і допомагає схуднути.

Часникове оливкова олія

Склад: 5 головок часнику і 2 столові ложки оливкової олії.

Приготування: подрібнити часник і вичавити з нього сік. Часникову рідину змішати з маслом.

Читайте також:  Дієта Дюкана Атака: меню на тиждень

Вживання: по 1 ч. л. під час їжі.

Результат: зменшення апетиту, зміцнення організму.

Познайомитися з цікавою інформацією про оливковій олії і про правильному його застосуванні можна, подивившись дане відео з Е. Малишевої.

Як вибрати якісний продукт

Не кожна оливкова олія за складом і якістю однакове. Тому потрібно навчитися правильно вибирати продукт, який підходить саме вам, як за смаковими якостями, так і по ціновій категорії.

Найбільш якісним, чистим і збагаченим вітамінами маслом вважається Extra oil – нерафінована, запашне оливкове масло вищого класу.

Головне у виборі – перевірити термін придатності товару, склад і вибрати темну бутель, яка масло захищає від сонячних променів.

Різновиди оливкової олії:

  • Light olive oil – добре підходить для смаження і тушкування. Олія рафінована. За ціною – бюджетне.
  • Olive-Pomace Oil/ Pomace olive oil – масло другого сорту. Виробляють його з вторинного макухи. За ціною вважається найдешевшим.
  • Pure olive oil і olive oil – наполовину рафінована олія.
  • Virgin olive oil/Olio di oliva vergine – масло середньої якості, що має всі корисні властивості.
  • Extra Virgin D. O. P. – найдорожче і елітне оливкова олія. За смаковими якостями практично не відрізняється від Extra Virgin. Вважається улюбленим ласощами для цінителів високої кухні.

Як зберігати оливкова олія

Щоб масло максимально зберегло свої корисні властивості і смакові якості, необхідно його правильно зберігати до і після розтину.

Правила зберігання:

  1. Оливкова олія правильно зберігати тільки в скляній пляшці (тарі).
  2. Бутель з маслом повинна знаходитися в темному і прохолодному місці.
  3. Після використання слід щільно закривати бутель.
  4. Сильно не перегрівати і не охолоджувати.
  5. Не додавати інші рідини в масло.

Протипоказання

Незважаючи на свої найцінніші властивості, оливкова олія має особливі протипоказання до застосування:

  • холецистит;
  • індивідуальна непереносимість;
  • проблеми з жовчним міхуром;
  • алергія (рідко).

Схуднення з оливковою олією має поступовий ефект. Миттєвих результатів отримати неможливо, тому не варто збільшувати дозування масла. Для більш ефективних результатів рекомендуємо відвідати дієтолога.