Нежирні сорти риби для дієти — список таблиця

Незалежно від того, чи боретеся ви з зайвими кілограмами чи ні, щоб підтримувати відмінне здоров’я, необхідно їсти рибу 2-3 рази в тиждень. Вона містить велику кількість цінних поживних речовин, необхідних для нашого організму. Важливим інгредієнтом є високоякісний білок, який має високу поживну цінність, оскільки включає екзогенні амінокислоти.

Другим важливим інгредієнтом є жири. Поліненасичені жирні кислоти – ейкозапентаєнова кислота (EPA) идокозагексаеновая кислота (DHA) – знижують рівень тригліцеридів і загального холестерину, а також знижують кров’яний тиск.

Рибні жири є важливою частиною дієти, благотворно впливають на нервову систему, покращують концентрацію і пам’ять. Крім того, є цінним джерелом мінералів. При її вживанні в організм поставляється велика кількість заліза, магнію і йоду, завдяки якому правильно працює щитовидна залоза.

Крім цього, є відмінним джерелом кальцію. Містить велику кількість вітамінів, але їх зміст пов’язано з кількістю жиру. Нежирна риба – має, в основному, водорозчинні вітаміни B1, B2, B6, B12 і PP. Калорійність також пов’язана з вмістом жиру.

При дієтичному харчуванні уникайте жирних сортів риб, це може бути: скумбрія, оселедець, лосось, палтус, вугор, тунець. Рибні консерви в жодному разі не можуть входити в раціон на дієті.

Як правильно приготувати рибу?

Якщо ви на дієті, в доповнення до вибору риби, не менш важливо правильно приготувати її. До цього питання необхідно підходити відповідально.

Смажена, як правило, має набагато більш високий вміст жиру і калорій, ніж тушкована або варена, тому постарайтеся вибрати більш корисні методи приготування їжі. Уникайте соусів на основі майонезу. Замість цього варіть її в невеликій кількості води, випікайте в фользі, жароміцної посуді або обсмажте в сковороді без додавання жиру. Використовуйте лимони, зелень, сушені трави перець, залежно від ваших смакових уподобань.

Риба і дієта для схуднення

Морська риба, особливо нежирна, є цінним елементом низькокалорійної дієти.

Список низкожирных сортів:

  1. тунець
  2. тріска
  3. хек
  4. окунь
  5. судак
  6. щука
Читайте також:  Як схуднути за допомогою соку алое?

Калорійність морських риб зазвичай не перевищує 100 ккал на 100 р. Більш калорійна – жирна: лосось, скумбрія, вугор. Показники їх калорійності близько 200 і навіть 300 ккал на 100 р.

Наприклад, тріска має біле, ніжне м’ясо, яке підходить для випічки, приготування їжі, гасіння або гриля. Тріска характеризується високим вмістом білка з високою травленням, йодом, селеном і вітаміном B12. Її можна їсти вагітними жінками, рекомендується також людям з порушеннями щитовидної залози.

Тунець має біле або червоне м’ясо. В Японії, часто використовується для приготування суші. Рекомендована людям з дерматологічними проблемами.

Среднежирная, містить від 1 до 5 відсотків жиру, а їх калорійність становить 100-110 ккал в 100 р.

Жирність різних видів риби розписана в таблиці нижче

Продукт % жирність на 100 г
Тріска 0,3
Пікша 0,5
Навага 0,8-1,4
Хек 0,8-1,4
Минтай 0,5-0,9
Сайда до 2
Тунець 4,6
Окунь 3,3
Камбала 3
Вобла 2,8
Лящ 4,4
Сазан 2,7
Хек 2,2
Ставрида 4,5

Кефаль

Сайка

Окунь

Путасу

Лящ

Судак

Щука

Вобла

 

 

 

1,3-4

 

Як правильно вибирати рибу

Якщо риба має дуже специфічний запах або зовнішній вигляд – не варто її купувати. Шкіра повинна блищати, бути без плям. Свіжа риба повинна мати опуклі, блискучі очі і червоні зябра. М’ясо, повинна повертатися в природну або майже природну форму після натискання.

Риба є смачним продуктом харчування і важливою частиною дієти. Готуючи рибні страви, можна не тільки урізноманітнити свій раціон, але і поправити здоров’я!

 

Подивіться відео: “Дієтична риба – кращий обід для схуднення”