Дієта стіл 15 – меню на тиждень з рецептами

Остання номерна дієта №15 призначається людям без серйозних порушень з ШКТ або серцевих захворювань. Раціон цієї дієти є помічником у відновленні нормального способу життя людини після важкої хвороби. Також дієта допомагає плавно перейти від суворої дієти до звичайної їжі. Курс лікувального харчування слід проходити протягом двох або трьох тижнів, 4-6 разів на день невеликими порціями.

Показання до застосування, таблиці дозволених і заборонених продуктів дивись тут — «Дієта стіл 15 — що можна, що не можна».

Меню на тиждень

Понеділок

  • Сніданок: гречка, сирна запіканка, кавовий напій з нежирним молоком, шматочок сухого хліба.
  • 2-й сніданок: ківі.
  • Обід: суп без засмажки, рагу з м’яса і овочів, кисіль з журавлини.
  • Полуденок: мочені яблука.
  • Вечеря: гуляш з телятини, вермішель з якісного борошна, легкий салат з огірків, чай.

Вівторок

  • Сніданок: вівсяна каша з родзинками, горішками, чай з молоком, галетне печиво.
  • 2-й сніданок: чай з апельсинової запіканкою.
  • Обід: суп з квасолі та грибів, ліниві голубці, кефір.
  • Полуденок: персиковий йогурт.
  • Вечеря: картопля відварна, риба, овочевий салат.

Середа

  • Сніданок: макарони з сиром, какао на молоці.
  • 2-й сніданок: салат з інжиру, персика і йогурту.
  • Обід: суп з гарбуза і зелені, запіканка з баклажанів і яловичини, смородиновий сік.
  • Полуденок: шматочок дині.
  • Вечеря: салат з курячого філе і горіхів, перловка, молочний кисіль.

Четвер

  • Сніданок: пшоняна каша, бутерброд з сиром, чай.
  • 2-й сніданок: желе зі сливи.
  • Обід: суп-харчо, салат рибний, яблучний сік.
  • Полуденок: ягідний напій.
  • Вечеря: пшоняна каша з тушкованою рибою, огірок.

П’ятниця

  • Сніданок: картопля відварна, малосольна оселедець, томатний сік.
  • 2-й сніданок: йогурт з бананом і малиною.
  • Обід: грибний борщ, макарони з котлетою, кисіль із ягід.
  • Полуденок: мус з полуниці.
  • Вечеря: фрукти з сиром.

Субота

  • Сніданок: молочна рисова каша, пюре з яблук і абрикос.
  • 2-й сніданок: салат з персика, слив і мигдалю.
  • Обід: суп гороховий, запіканка з картоплі, ромашковий чай.
  • Полуденок: нездобне печиво з ромашковим чаєм.
  • Вечеря: овочеве асорті з м’ясом, чай.
Читайте також:  Як схуднути за допомогою соку алое?

Неділя

  • Сніданок: пюре картопляне, кетчуп, сир, каву.
  • 2-й сніданок: ягоди.
  • Обід: рибний суп з вареним яйцем, сирно-манний пудинг, абрикосовий напій.
  • Полуденок: сік з яблук і моркви.
  • Вечеря: печінковий торт, салат з рису і яєць, кефір.

Рецепти

Апельсинова запіканка

  • 250 мл молока;
  • 40 г оливкової олії;
  • 50 г манки;
  • 25 г натурального цукру;
  • апельсин;
  • 2 яйця;
  • сіль.

Спочатку потрібно приготувати манну кашу: як тільки молоко закипіло обережно всипати манку, з постійністю помішуючи. Злегка кашу посолити, змішати з цукром і маслом. Білки збивати до білої піни і потроху вливати в кашу. Крім цього додається жовтки і все збити. Духовка тим часом прогрівається майже до 200 оС і помістити масу в неї. Через 20 хвилин пиріг витягнути і зверху прикрасити часточками апельсинів і поставити ще на 10 хвилин.

Суп з грибів і квасолі

  • 20 г свіжих або сушених грибів;
  • 70 г капусти;
  • цибулина невелика;
  • морква;
  • картопля 3 шт.;
  • 100 г стручкової квасолі;
  • 2 помідори;
  • 2 ст. л. консервованого горошку;
  • половина цвітної капусти;
  • сіль, петрушка, чорний перець.

Сушені гриби замочити хвилин на 15, слив воду. Овочі помити, почистити і порізати кубиками. У каструлю налити відфільтрованої води і туди ж картоплю, цибулю, моркву. Варити до готовності, в процесі варіння потрібно злегка посолити і поперчити. Після цього додати квасолю, два види капусти, помідори, горошок. Поварити ще 5-10 хвилин. В готову страву додати петрушку.

Запіканка з баклажанів і яловичини

  • баклажан великий;
  • 200 г яловичини;
  • оливкова олія 1 ст. л.;
  • капуста броколі 200 г;
  • цибуля;
  • трохи соєвого соусу.

Спочатку необхідно баклажан порізати тонкими кружечками. Цибулю з м’ясом злегка пропассеровать в оливковій олії. Відварити капусту в протягом 3-5 хвилин, бажано на пару, щоб не випарувалися вітаміни. Яловичину, баклажан і капусту покласти в сковороду. Зверху полити соєвим соусом, трохи солі, перцю (за бажанням). Випікати в розігрітій духовці до повної готовності.

Читайте також:  Як схуднути за тиждень на 5 кг в домашніх умовах

Салат з курячого філе і горіхів

  • 4 волоських горіха;
  • 200 г вареного курячого м’яса;
  • невеликий лук;
  • варене яйце;
  • оливкова олія;
  • свіжий або солоний огірок.

Для маринаду потрібно пів лимона, перець, сіль, вода.

Цибулину нарізати тонкими кільцями і залити маринадом. Почищені і подрібнені горіхи підсушити в духовці. У салатниці змішати філе, огірок, яйце і цибулю з оливковою олією. Зверху прикрасити горіхами.

Запіканка з картоплі

  • 2-3 картоплини;
  • 300 г грибів;
  • 100 г молока;
  • 3 яйця;
  • оливкова олія;
  • цибуля;
  • курячий фарш 200 г;
  • сіль.

Картоплю помити і зварити в шкірці. Охолодити, почистити і порізати кружальцями. Яйце зварити, почистити і потерти на тертці. Гриби зварити і пропассеровать на оливковій олії. У форму викласти шарами: картопля, гриби, картопля, яйце, зелень, знову гриби і зверху картоплю. Окремо збити 2 яйця і перемішати з молоком. Додати сіль і перець. Поставити запіканку в духовку, розігріту до 200 проС. Через 30-40 хвилин страва готова!

Овочеве асорті з м’ясом

  • 200 г курки або телятини;
  • 1 середня морква;
  • велика картоплина;
  • 100 г білокачанної капусти;
  • півбанки зеленого горошку;
  • 2 ст. л. сметани;
  • 1 цибулина;
  • лавровий лист, зелень;
  • спеції.

М’ясо нарізати маленькими шматочками і гаситься на середньому вогні близько 20 хвилин. Поки готується м’ясо, чиститься картопля, морква, капуста і всі ці овочі нарізаються кубиками. Блюдо посолити, додати спеції і тушкувати ще хвилин 15. Після цього доповнити рагу, дрібно нарізаною цибулею, лавровим листом і перцем. Тушкувати ще 10 хвилин і подати до столу, полив злегка сметаною і прикрасивши зеленню.

Сирно-манний пудинг з яблуками

  • півсклянки манки;
  • 1 стакан молока;
  • 180 г нежирного сиру;
  • жменю родзинок;
  • 2 маленьких яблука;
  • 3 ст. л. цукру або меду;
  • трохи солі, кориці (за бажанням);
  • оливкову олію, щоб змащувати форму;
  • 2 яйця.

Яблуко помити, нарізати невеликими кубиками. Молоко закип’ятити і всипати в нього сіль, цукор і мед. Помішуючи, всипати також і манку. Сир змішати зі збитим яйцем і розпареним родзинками. Дно формочки змастити оливковою олією і посипати манкою і викласти на нього яблука. На них покласти манку, змастити збитим яйцем (1/3). Наступний шар – сирна маса. Наостанок залити залишилися яйцем. Посипати корицею і поставити в духовку (200 проЗ) на 30-40 хвилин. Готову страву трохи остудити і перевернути на красиву тарілку.

Читайте також:  Дієта Брюса Лі - особливості і секрети