Дієта стіл № 5: що можна, що не можна (таблиця)

Дієта стіл № 5 була розроблена радянським ученим Певзнером і користується своєю популярністю до цих пір. Дієта містить всі життєво важливі мікроелементи, вуглеводи, білки. Методика спрямована на відновлення органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту, печінки, ліпідного обміну, нормалізації жовчовиділення.

Свідчення:

  • Гепатит (поза стадією загострення)
  • Панкреатит
  • Цироз печінки
  • Холецистит
  • Хронічний гастрит і коліт
  • Після видалення жовчного міхура (період відновлення)
  • Жовчнокам’яна хвороба (поза стадією загострення)

Основні принципи дієти:

  • Споживання води:1,5-2 літра в день
  • Дробове харчування. Їсти потрібно часто, маленькими порціями
  • Виключити смажену їжу
  • Забороняється вживати холодну. Їжа і напої повинні бути кімнатної температури
  • Вживання клітковини є важливим моментом під час дієти. Фрукти і овочі сприятливо впливають на процес відновлення
  • Споживання пектинів сприятливо впливає на очищення організму. Вони містяться в яблуках, абрикосах, сливах, смородині.
  • Ліпотропні речовини поліпшують обмін холестерину. Містяться в сирі, яловичині, яйцях, рибі.

Що можна, що не можна при дієті №5: таблиця

Дозволені продукти:

  • Хлібобулочні вироби в невеликих кількостях, добової витримки. Приготовані з пшеничного борошна першого або другого сорту. Дозволяється випічка, не містить дріжджі і цукор: з куркою, рибою, сиром, яблуками. Бісквітне тісто, підсушене. Прісне печиво типу «Зоологічне». Сухарики без прянощів і спецій, можна житні.
  • Супи на строго овочевих відварах з кашами і макаронними виробами. Вегетаріанські перші страви з капустою, картоплею, інші звичні овочі для борщу, злегка підсушують, але не пасерувати (злегка обсмажені овочі притрушують з томатом – це заборонено).
  • В їжу допускається м’ясо: варити, тушкувати, приготоване на пару. При основною дієті №5 вживають в їжу м’ясо, порзане на невеликі шматки, при легкому варіанті столу №5а продукти прокрутити на м’ясорубці або в блендері.
  • У меню можуть входити варені і нежирні сорти ковбас, сосисок, слабосолона і не перченого шинка. Рибу або курку вживають у їжу без шкірки, також у відварному, запеченому або заливному вигляді. Не забороняються риба і курка, фаршировані овочами.
  • Морська капуста, салат з кальмарів, креветок – викладати шарами, заправляти кефіром або несолодким йогуртом.
  • Молочні продукти вирішуються за принципом: у свіжому вигляді – кефір, ацидофілін або як основа для соусу, сметана, молоко для замочування оселедця.
  • Сирні пудинги, запіканки до ним дозволяється додавати фруктові начинки. Вареники, в тому числі ледачі, але тільки з нежирних сортів сиру.
  • Яйця, приготовані некруто або як омлет.
  • Крупи дозволяється без обмежень за сортименту.
  • Овочі можна, за винятком тих, що входять в заборонений список.
  • Приправляти страви можна кропом і петрушкою, солодкі – корицею.
  • Крім сметанного і молочного соусів, дозволяються овочеві й солодкі підливи.
  • Овочеві та фруктові салати. Мінімальна кількість рослинних олій в якості заправки.
  • Напої: компоти, киселі, чай середньої міцності з м’ятою, чебрецем, кави з молоком, замість цукру краще використовувати замінники. Натуральні соки.
  • Серед солодких страв дозволяються: мармелад, пастила, зефір, печиво, фруктові цукати. Набувати у відділі дієтичного харчування або максимально натуральний продукт.
Читайте також:  Дієта стіл 4 що можна, що не можна таблиця

Заборонені продукти:

  • Риба, м’ясо жирних сортів.
  • Смажене і копчене.
  • Молоко з високою жирністю.
  • Свіжа випічка і кондитерські вироби з пшеничного борошна ВС.
  • Алкоголь.
  • Продукти, що містять щавлеву кислоту: ревінь, шпинат, журавлина, ківі, лимон.
  • Грибні страви.
  • Обмежена можливість вживання спецій, консервованої і солоної продукції.
  • Не можна вживати гарячу або холодну їжу.

При складанні раціону, використовуйте продукти з таблиці вище, нижче можна ознайомитися з лікувальним меню на три дні:

З примірним меню дієти №5 можна ознайомитись тут!